Zakup sprzętu dla początkujących

User avatar
Espablo
Posts: 1459
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Tue Nov 01, 2016 7:36 pm

Seba5120 wrote:Zamawiam.
Jak już kurier przyjedzie i będzie wszystko to będę pisał.
Fajnie mam już wszystko rozjasnione :-)
Zadając pytania, my uczymy się również :D
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Raku2008
Posts: 56
Joined: Sat Mar 19, 2016 4:38 pm

Tue Nov 01, 2016 8:00 pm

Raku2008 wrote:
besix wrote:
Raku2008 wrote:A iloma przekaznikami mozna sterowac arduino mam do wysterowania 3 rolety 3 bramy furtke i jakies 5 zarówek jak na razie
Myślę że nie powinieneś się martwić o ilość wyjść w arduino mega jest ich dużo, a jak poznasz trochę temat to pokusisz się o moduły z przekaźnikami na esp czyli wifi . Bramę i furtkę najlepiej zrobić właśnie przy pomocy modułów ESP8266 bo można zamontować je np w obudowie sterownika bramy
Arduino mega na pewno będzie bardzo dobre na początek.
Gdzies na forum czytałem ze maksymalnie do arduino mega mozna podłaczyc 16 przekazników?
User avatar
pzygmunt
Posts: 7061
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Nov 02, 2016 8:39 am

Licząc tylko poprzeczną szynę cyfrową to masz tam do dyspozycji 32 porty.
Seba5120
Posts: 307
Joined: Mon Oct 31, 2016 1:33 pm

Mon Nov 07, 2016 6:56 pm

Siemka.
Jestem juz po krótkiej przerwie.
Mam już wszystko na stole :-)
Zdążyłem polutować co trzeba i podłączyłem wszystko tak jak jest na zdjęciu z linku którego dostałem do zamówienia zakupów z majsterkowo.
Rozumiem że połączenie będzie inne jeśli chodzi o czujnik temperatury i oczywiście oprogramowanie.
Co mogę wgrać do obsługi czujnika i gdzie go wpiąć? :-)
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Mon Nov 07, 2016 7:21 pm

Jaki masz ESP?
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Seba5120
Posts: 307
Joined: Mon Oct 31, 2016 1:33 pm

Mon Nov 07, 2016 7:30 pm

Taki jak w opisie z linku. Esp12-512
Zybi
Posts: 1388
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Mon Nov 07, 2016 8:13 pm

Seba5120 wrote:Taki jak w opisie z linku. Esp12-512
Pamiętaj, że nie możesz wgrywać firmware kompilowanych na flash 1MB i 4MB.
Spróbuj ten: viewtopic.php?f=18&t=272

lub ten:
EDIT : załącznik usunięto z powodu wykorzystania dostępnej przestrzeni na forum
Last edited by Zybi on Wed Nov 09, 2016 7:13 pm, edited 2 times in total.
Seba5120
Posts: 307
Joined: Mon Oct 31, 2016 1:33 pm

Mon Nov 07, 2016 8:43 pm

A mam podłączyć wszystko tak jak na majsterkowo z linku? Oczywiście bez przekaźnika.
Z góry dzięki za pomoc :-)
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Mon Nov 07, 2016 8:45 pm

Czujnik temperatury podłączasz do GPIO2 - a swoją drogą to ktoś jeszcze sprzedaje ESP12 - 512kB?
Niestety w temacie, który wskazał Zybi jest soft do 512kB ESP, ale bez termometru... dołączam podwójny socket z termometrem.
eagle.flash.bin wgrywasz pod adres 00000, irom.text.bin pod 40000.
Relay 1 - GPIO4
Relay 2 - GPIO13
BUTTON - GPIO5
Sensor1 - GPIO14
Sensor2 - GPIO12
DS18B20 - GPIO2

- Wybór trybu button/switch dla obydwu kanałów oddzielnie
- Przycisk BUTTON zawsze w trybie button (konfiguracja)
Attachments
SOCKETx2.rar
(199.11 KiB) Downloaded 51 times
DS18B20-Wiring.jpg
DS18B20-Wiring.jpg (26.44 KiB) Viewed 1611 times
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Seba5120
Posts: 307
Joined: Mon Oct 31, 2016 1:33 pm

Mon Nov 07, 2016 9:29 pm

A mogę jakoś po numerach sprawdzić jaka to wersja 512 czy 1024? Czym je rozróżnić?
Post Reply