Zakup sprzętu dla początkujących

Post Reply
User avatar
slawek
Posts: 2193
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Mon Nov 07, 2016 9:36 pm

Co jest na nim napisane od spodu pod anteną?
Możesz zobaczyć po typie pamięci, ale ta jest pod ekranem i raczej go nie ruszaj...
ten soft co ci wrzucilem pasuje na pewno do wszystkich modeli z wyjątkiem ESP01, jak jesteś ciekaw to po prostu próbuj różne softy i "wyjdzie w praniu"...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Seba5120
Posts: 307
Joined: Mon Oct 31, 2016 1:33 pm

Tue Nov 08, 2016 1:27 pm

No to trochę mi się już udało poskładać, dzisiaj oczywiście będę dalej walczył.
Rozumiem, że ten rezystor 4.7l jest mi potrzebny do tego termometru.?
Napisałem do sklepu jaką pamięć to esp ma, bo na stronie nie mają opisane.
Czy puki co mam dobrze podłączone?
Na zdjęciu z majsterkowo mają opisane że na płytce u góry zasilanie ma iść 3.3V a na dole 5V, czy to prawda? U mnie też tak ma być?
Moduł zasilający przyszedł trochę pogięty, ale działa, a nowy dopiero dzisiaj wyślą nowy, więc chyba sobie jakoś poradzę :-)
Czy puki co dobrze podłączone? Jak coś znowu zrobię to dam znać :-)
Pozdrawiam i dzięki za pomoc :D

Image
User avatar
wojtas567
Posts: 1670
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Tue Nov 08, 2016 3:33 pm

Wyprostuj te piny na środku tego zasilania bo tam masz na jednych 5V a na drugich 3,3V jak zrobi się zwarcie to będzie bieda.
Jak lutujesz to poczekaj żeby grot dobrze złapał temperaturę bo możesz tam mieć zimne luty za jakiś czas.
A i dodaj sobie SW do resetu będzie łatwiej Ci się pracowało.
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
Espablo
Posts: 1434
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Tue Nov 08, 2016 4:33 pm

Piny środkowe wyprostuj. Zworki po obu stronach daj na 3.3V ponieważ 5V nie będzie Ci potrzebne.
Trzeba było sobie kupić mini nodemcu i nie musiałbyś się martwić podłączeniem.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Seba5120
Posts: 307
Joined: Mon Oct 31, 2016 1:33 pm

Tue Nov 08, 2016 7:59 pm

To mini nodemcu podłączam tylko do laptopa i wgrywam od razu oprogramowanie?
Czy się różni to mini nodemcu? Albo co mi zastępuje?
Seba5120
Posts: 307
Joined: Mon Oct 31, 2016 1:33 pm

Tue Nov 08, 2016 9:57 pm

Już wszystko podłączone i...? Nic :-(
Po podłączeniu żarzy się tylko zielona dioda.
Dioda RGB nie reaguje.
Co mogę mieć źle podłączone?
Puki co nie mam jeszcze podłączonego czujnika, ale ten chyba do wgrania oprogramowania nie jest potrzebny.
Mam wszystko tak samo podłączone jak na:
https://majsterkowo.pl/esp8266-i-sterow ... smartfona/

Image

Image
User avatar
slawek
Posts: 2193
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Tue Nov 08, 2016 11:18 pm

Na foto wygląda, że to ESP12E z co najmniej 1MB pamięci... napisz coś więcej jak (co robisz po kolei), którym programem flaszujesz i co to jest to "nic" wg ciebie, bo nie mamy punktu zaczepienia aby ci pomóc. Przede wszystkim zmierz napięcie zasilania na nóżkach ESP. Czy masz podpięte CH_PD?
Jeśli nie,to twój moduł "śpi", a jakoś na foto tego nie widzę...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
Espablo
Posts: 1434
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Wed Nov 09, 2016 12:03 am

Seba5120 wrote:To mini nodemcu podłączam tylko do laptopa i wgrywam od razu oprogramowanie?
Czy się różni to mini nodemcu? Albo co mi zastępuje?
Jedno mini nodemcu np. takie https://botland.com.pl/moduly-wifi/7446 ... demcu.html
Zastępuje całego pająka jakiego zrobiłeś. Wystarczy podpiąć do komputera i zaprogramować.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Seba5120
Posts: 307
Joined: Mon Oct 31, 2016 1:33 pm

Wed Nov 09, 2016 6:33 am

CH_PD jak na zdjęciu podpięte jest do Konwertera.
"Nic" to znaczy że po podłączeniu zasilania i usb do komputera nic się nie dzieje, a zatem
jak próbuję wgrać programem „NODEMCU FIRMWARE PROGRAMMER” to tak jakby nie miał połączenia z modułem,
jak próbuję wejść w tryb flaschowania jak opisuje na majsterkowo to dioda RGB nie daje żadnych oznak życia.


W przyszłości zobaczę co i jak z tym mini nodemcu, narazie muszę wykorzystać to co już zakupiłem :-)
A jak jest zasilany, przez usb?
User avatar
pzygmunt
Posts: 6222
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Nov 09, 2016 8:32 am

Uruchom jakieś putty i sprawdź czy coś leci na konsolę. To podstawa.
Post Reply