Zakup sprzętu dla początkujących

Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2222
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

pn lis 07, 2016 9:36 pm

Co jest na nim napisane od spodu pod anteną?
Możesz zobaczyć po typie pamięci, ale ta jest pod ekranem i raczej go nie ruszaj...
ten soft co ci wrzucilem pasuje na pewno do wszystkich modeli z wyjątkiem ESP01, jak jesteś ciekaw to po prostu próbuj różne softy i "wyjdzie w praniu"...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Seba5120
Posty: 307
Rejestracja: pn paź 31, 2016 1:33 pm

wt lis 08, 2016 1:27 pm

No to trochę mi się już udało poskładać, dzisiaj oczywiście będę dalej walczył.
Rozumiem, że ten rezystor 4.7l jest mi potrzebny do tego termometru.?
Napisałem do sklepu jaką pamięć to esp ma, bo na stronie nie mają opisane.
Czy puki co mam dobrze podłączone?
Na zdjęciu z majsterkowo mają opisane że na płytce u góry zasilanie ma iść 3.3V a na dole 5V, czy to prawda? U mnie też tak ma być?
Moduł zasilający przyszedł trochę pogięty, ale działa, a nowy dopiero dzisiaj wyślą nowy, więc chyba sobie jakoś poradzę :-)
Czy puki co dobrze podłączone? Jak coś znowu zrobię to dam znać :-)
Pozdrawiam i dzięki za pomoc :D

Obrazek
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1954
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

wt lis 08, 2016 3:33 pm

Wyprostuj te piny na środku tego zasilania bo tam masz na jednych 5V a na drugich 3,3V jak zrobi się zwarcie to będzie bieda.
Jak lutujesz to poczekaj żeby grot dobrze złapał temperaturę bo możesz tam mieć zimne luty za jakiś czas.
A i dodaj sobie SW do resetu będzie łatwiej Ci się pracowało.
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

wt lis 08, 2016 4:33 pm

Piny środkowe wyprostuj. Zworki po obu stronach daj na 3.3V ponieważ 5V nie będzie Ci potrzebne.
Trzeba było sobie kupić mini nodemcu i nie musiałbyś się martwić podłączeniem.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Seba5120
Posty: 307
Rejestracja: pn paź 31, 2016 1:33 pm

wt lis 08, 2016 7:59 pm

To mini nodemcu podłączam tylko do laptopa i wgrywam od razu oprogramowanie?
Czy się różni to mini nodemcu? Albo co mi zastępuje?
Seba5120
Posty: 307
Rejestracja: pn paź 31, 2016 1:33 pm

wt lis 08, 2016 9:57 pm

Już wszystko podłączone i...? Nic :-(
Po podłączeniu żarzy się tylko zielona dioda.
Dioda RGB nie reaguje.
Co mogę mieć źle podłączone?
Puki co nie mam jeszcze podłączonego czujnika, ale ten chyba do wgrania oprogramowania nie jest potrzebny.
Mam wszystko tak samo podłączone jak na:
https://majsterkowo.pl/esp8266-i-sterow ... smartfona/

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2222
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

wt lis 08, 2016 11:18 pm

Na foto wygląda, że to ESP12E z co najmniej 1MB pamięci... napisz coś więcej jak (co robisz po kolei), którym programem flaszujesz i co to jest to "nic" wg ciebie, bo nie mamy punktu zaczepienia aby ci pomóc. Przede wszystkim zmierz napięcie zasilania na nóżkach ESP. Czy masz podpięte CH_PD?
Jeśli nie,to twój moduł "śpi", a jakoś na foto tego nie widzę...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

śr lis 09, 2016 12:03 am

Seba5120 pisze:To mini nodemcu podłączam tylko do laptopa i wgrywam od razu oprogramowanie?
Czy się różni to mini nodemcu? Albo co mi zastępuje?
Jedno mini nodemcu np. takie https://botland.com.pl/moduly-wifi/7446 ... demcu.html
Zastępuje całego pająka jakiego zrobiłeś. Wystarczy podpiąć do komputera i zaprogramować.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Seba5120
Posty: 307
Rejestracja: pn paź 31, 2016 1:33 pm

śr lis 09, 2016 6:33 am

CH_PD jak na zdjęciu podpięte jest do Konwertera.
"Nic" to znaczy że po podłączeniu zasilania i usb do komputera nic się nie dzieje, a zatem
jak próbuję wgrać programem „NODEMCU FIRMWARE PROGRAMMER” to tak jakby nie miał połączenia z modułem,
jak próbuję wejść w tryb flaschowania jak opisuje na majsterkowo to dioda RGB nie daje żadnych oznak życia.


W przyszłości zobaczę co i jak z tym mini nodemcu, narazie muszę wykorzystać to co już zakupiłem :-)
A jak jest zasilany, przez usb?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7980
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr lis 09, 2016 8:32 am

Uruchom jakieś putty i sprawdź czy coś leci na konsolę. To podstawa.
ODPOWIEDZ