Zakup sprzętu dla początkujących

Seba5120
Posty: 307
Rejestracja: pn paź 31, 2016 1:33 pm

śr lis 09, 2016 9:33 am

pzygmunt pisze:Uruchom jakieś putty i sprawdź czy coś leci na konsolę. To podstawa.
Możesz coś więcej powiedzieć?
putty rozumiem, ale na jaką konsolę?

PS. Wiem, na pewno musicie mieć stalowe nerwy na takie pytania :-D
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

śr lis 09, 2016 9:35 am

Podpinasz RX-TX i TX-RX?
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7707
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr lis 09, 2016 9:39 am

Seba5120 pisze:
pzygmunt pisze:Uruchom jakieś putty i sprawdź czy coś leci na konsolę. To podstawa.
Możesz coś więcej powiedzieć?
putty rozumiem, ale na jaką konsolę?

PS. Wiem, na pewno musicie mieć stalowe nerwy na takie pytania :-D
Konsola - powiedzmy, że to co widzisz w putty.
Ustaw w putty
Connection type: serial
Speed: 74880
Port szeregowy: ten pod który podłączony jest FTDI konwerter
Klikasz "Open" i włączasz podłączone ESP.
Seba5120
Posty: 307
Rejestracja: pn paź 31, 2016 1:33 pm

śr lis 09, 2016 9:43 am

Mam wszystko połączone tak jak na schemacie w kroku 5.
https://majsterkowo.pl/esp8266-i-sterow ... smartfona/

Tylko nie podłączyłem termometru zamiast przekaźnika tak jak według instrukcji parę postów wyżej,
ale chyba to nie jest konieczne do wgrania oprogramowania?
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

śr lis 09, 2016 9:57 am

Ja się Ciebie jeszcze raz zapytam podpiołeś RX z FTDI konwertera do TX modułu ESP i TX z FTDI konwertera do RX modułu ESP oraz GND z FTDI konwertera z GND modułu ESP? Na majsterkowo zdjęcie tego nie pokazuje, a w opisie tego brakuje
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Seba5120
Posty: 307
Rejestracja: pn paź 31, 2016 1:33 pm

śr lis 09, 2016 10:54 am

Tak dokładnie, RX do TX i TX do RX tak jak napisałeś, a GDN FTDI podłączone do zasilania bezpośrednio, nie do GDN modułu esp.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7707
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr lis 09, 2016 10:55 am

Seba5120 pisze:Tak dokładnie, RX do TX i TX do RX tak jak napisałeś, a GDN FTDI podłączone do zasilania bezpośrednio, nie do GDN modułu esp.
GND z FTDI połącz z GND ESP
Seba5120
Posty: 307
Rejestracja: pn paź 31, 2016 1:33 pm

śr lis 09, 2016 4:10 pm

Wszystko działa, EUREKA !!! :-D
Temperaturkę pokazuje jak znalazł.
Ale oczywiście mam kolejne pytania ^_^
Wgrałem soft jakiś by_Slawek i mam w panelu supla.org jeszcze dwa kanały wolne 0 i 1
Czy mogę coś jeszcze do nich podłączyć? tzn pod to ESP? Czy tylko włącznik światła i włącznik zasilania tak jak w możliwości wyboru?
Czy są jakieś adaptery, albo jakbym mógł to teraz zamknąć w czymś (pudełko plastikowe, puszka)? Co najczęściej jest wykorzystywane?
I obstawiam że nie wszystkie piny muszę polutować?
Lepiej podłączyć taki moduł przez ładowarkę 3,3V czy może przez jakąś przetwornice?
I jeszcze pytanie, czemu mogą nie działać te podłączone diody RGB i ta zielona?
Czy mam coś źle podłączone?
Czy można podłączyć jeszcze do tego modułu esp wyświetlacz który pokazuje temperature?

Pozdrawiam, dziękuje Panowie ^_^
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

śr lis 09, 2016 5:12 pm

Może najpierw powiedz co zrobileś, że Ci to ruszyło.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2221
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

śr lis 09, 2016 5:22 pm

Niestety mój soft nie obsługuje diod, jeśli chcesz z diodami to pobierz soft z githuba... mnie do niczego nie są potrzebne więc po prostu skompilowałem soft użytkowy bez nich, opis wejść/wyjść masz w tamtym poście gdzie jest soft.
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
ODPOWIEDZ