Zakup sprzętu dla początkujących

Seba5120
Posty: 307
Rejestracja: pn paź 31, 2016 1:33 pm

śr lis 09, 2016 8:19 pm

Mi też nie są potrzebne, ważne że wszystko działa :-D

A nie działało ponieważ kabel USB do komputera był uszkodzony. Nie wiedziałem ze na konwerterze są diody informacyjne po podłączeniu :-)
Pierwszy raz to widziałem...

A jak to teraz najlepiej spiąć razem?
Jakiś zasilacz czy mała przetwornica na 3,3?

A mogę podłączyć tam jeszcze coś pod te dwa włączniki które są w ustawieniach?
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2221
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

śr lis 09, 2016 8:54 pm

Możesz podpiąć przekaźniki np. jak na schemacie Espabla z tego wątku: viewtopic.php?f=24&t=243.
Ten soft jest "popełniony" do podobnej płytki (z niewielkimi zmianami, np. na wejścia SENSOR ja podaję PULLUP, nie PULLDOWN), będzie pasował też do jego nowej wersji V2.
Zasilacz jak w tym wątku znajdziesz np. na alledrogo...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Seba5120
Posty: 307
Rejestracja: pn paź 31, 2016 1:33 pm

śr lis 09, 2016 9:10 pm

A jest taka możliwość, że jak będę budował kolejny esp, to tak żeby podłączyć do niego przekaźnik i czujnik temperatury razem??

I czy jest możliwość żeby podłączyć panel LCD który będzie pokazywał temperaturę?
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2221
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

śr lis 09, 2016 9:41 pm

Seba5120 pisze:A jest taka możliwość, że jak będę budował kolejny esp, to tak żeby podłączyć do niego przekaźnik i czujnik temperatury razem??
Możesz to zrobić już teraz - na tym ESP - w tym sofcie masz 2 kanały on/off plus termometr, jeśli ci mało przekaźników, to gdzieś na forum masz gotowiec 4 - kanałowy... kwestia dostosowania softu do potrzeb. Termometr jest w zasadzie jako dodatek do każdego softu...
Na temat wyświetlacza się nie wypowiem, ja jestem za "cienki" ale z tego co wiem to da się... - albo po prostu powieś sobie tablet i masz wyświetlacz :lol:
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

czw lis 10, 2016 12:12 am

Seba5120 pisze: I czy jest możliwość żeby podłączyć panel LCD który będzie pokazywał temperaturę?
Do obsługi lcd musiałbyś dołożyć jakiś mikrokontroler , bo samo ESP tego nie obsłuży, a komunikację pomiędzy nimi zrobić po uart-cie ;)
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Seba5120
Posty: 307
Rejestracja: pn paź 31, 2016 1:33 pm

czw lis 10, 2016 6:28 am

slawek pisze: - albo po prostu powieś sobie tablet i masz wyświetlacz :lol:
Haha, racja racja, jaki ja głupi że nie pomyślałem :D

A teraz, żeby przekaźnik podłączyć to pod które piny się wpiąć?
Mam przekaźnik 2 kanałowy.
GDN i VCC wiem, a IN1 iIN2 pod które?
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2221
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

czw lis 10, 2016 7:08 am

Tak jak w opisie softu - GPIO4 i GPIO13.
Tylko jeśli masz przekaźniki od arduino to pewnie będziesz musiał zastosować dodatkowy tranzystor do odwrócenia stanów
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Seba5120
Posty: 307
Rejestracja: pn paź 31, 2016 1:33 pm

czw lis 10, 2016 7:28 am

Na jednym i na drugim? Mam BC547 tak jak w opisie, może być?
Jak go podłączę pod GPIO4 i GPIO13 to będę je widział w supla pod tymi dwoma włącznikami?
No dobra, ale pewnie nie mogę bezpośrednio przekaźnik wpiąć w bramę która ma 24V?
Pewnie coś musi być po drodzę :-)

Coraz bardziej mi się to wszystko podoba ^_^

Taki przkaźnik:
Obrazek
Zybi
Posty: 1431
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

czw lis 10, 2016 7:39 am

slawek pisze:Tak jak w opisie softu - GPIO4 i GPIO13.
Tylko jeśli masz przekaźniki od arduino to pewnie będziesz musiał zastosować dodatkowy tranzystor do odwrócenia stanów
Niekoniecznie, można przygotować soft z odwróconą logiką.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7654
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw lis 10, 2016 7:44 am

Seba5120 pisze:Na jednym i na drugim? Mam BC547 tak jak w opisie, może być?
Jak go podłączę pod GPIO4 i GPIO13 to będę je widział w supla pod tymi dwoma włącznikami?
No dobra, ale pewnie nie mogę bezpośrednio przekaźnik wpiąć w bramę która ma 24V?
Pewnie coś musi być po drodzę :-)

Coraz bardziej mi się to wszystko podoba ^_^

Taki przkaźnik:
Obrazek
Brama sterowana jest poprzez zwarcie odpowiednich wejść więc możesz podłączyć praktycznie każdy przekaźnik.
ODPOWIEDZ