Zakup sprzętu dla początkujących

Seba5120
Posts: 307
Joined: Mon Oct 31, 2016 1:33 pm

Sun Nov 13, 2016 9:32 pm

Chciałbym to sprawdzić, ale nie wiem pod jakie adresy wgrać te dwa pliki? ;)

boot i gate?
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sun Nov 13, 2016 9:34 pm

0x00000 i 0x01000... masz tu z pamięcią ostatniego stanu dla socket..
EDIT: usunąłem załącznik z braku miejsca...
Last edited by slawek on Wed Nov 16, 2016 9:28 pm, edited 1 time in total.
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Seba5120
Posts: 307
Joined: Mon Oct 31, 2016 1:33 pm

Sun Nov 13, 2016 9:44 pm

Przy próbie zapisania konfiguracji występuje błąd "error", dlaczego? :/
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sun Nov 13, 2016 9:57 pm

Spróbuj ten :0x00000 i 0x40000
Edit:usunąłem załącznik z braku miejsca...
Last edited by slawek on Wed Nov 16, 2016 9:30 pm, edited 2 times in total.
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Seba5120
Posts: 307
Joined: Mon Oct 31, 2016 1:33 pm

Sun Nov 13, 2016 10:12 pm

Przy tym sofcie jest wszystko ok, dziękuję Sławku ;)
I jest tutaj to czego szukałem, brama, czujnik światło.
Ciekawe czy będzie informacja o zgaszonym/zapalonym świetle w telefonie, czy też musi być do tego czujnik?

A powiedz mi jak możesz, nie można od razu wpisać przykładowo pod dany kanał wszystkich opcji jak brama, furtka, światło... itd? A w przypadku czujników, wszystkie czujniki?
Z czystej ciekawości pytam :-)
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sun Nov 13, 2016 10:22 pm

Brama, furtka itp. jest sterowana impulsem - czas trwania ustawiasz w cloud, natomiast socket "trzyma" do wyłączenia, inna więc jest obsługa programowa przycisku, tu nie chodzi o same ikony...
Przy świetle zmienia ci się ikona po przełączeniu, również z przycisku.
Jeśli przy konfiguracji ustawisz tryb switch to możesz w roli ręcznego przycisku użyć zwykłego włącznika światła i będzie działał ze smartfonem jak schodowy, oczywiście stan będzie widoczny. Potestujesz - zobaczysz.
Twój moduł ma rzeczywiście 512kB - stąd error przy sofcie dla 1MB.
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Seba5120
Posts: 307
Joined: Mon Oct 31, 2016 1:33 pm

Sun Nov 13, 2016 10:27 pm

A powiedz mi jaki teraz najlepiej kupić moduł esp8266 i skąd? Chodzi mi o to żeby już miała więcej pamięci i wchodziły te oprogramowania od Ciebie :-D
12e czy może 12f? Czy 13?
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sun Nov 13, 2016 10:43 pm

Ja kupuję np. stąd: https://pl.aliexpress.com/item/1PCS-Esp ... b62553b112.
Jak ci się spieszy, to na allegro...
Używam ESP12F prawie wyłącznie, z 4MB flashem. ESP01 raczej nie polecam - na forum możesz poczytać dlaczego...
A soft jest dokładnie taki sam, tylko inaczej skompilowany... tak aby się zmieścił do mniejszego flasha, chociaż przy innych urządzeniach może być ciasno.
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Seba5120
Posts: 307
Joined: Mon Oct 31, 2016 1:33 pm

Mon Nov 14, 2016 11:18 am

A masz może gdzieś schemat do podłączenia włącznika światła tak aby działały dwa (przekaźnik+włącznik)?
Rozumiem że musi być włącznik schodowy?
User avatar
Espablo
Posts: 1458
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Mon Nov 14, 2016 11:41 am

Tu masz linka, poczytaj sobie.
viewtopic.php?f=24&t=243
Wystarczy zwykły wyłącznik, który masz na ścianie
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Post Reply