Sonoff dual touch RF433mhz

Hugo1415
Posts: 2
Joined: Mon Jan 15, 2018 8:20 am

Wed Mar 14, 2018 10:41 am

Witam,

Szybkie pytanie, czy po zmianie oprogramowania w sonoff touch na suplę układ RF nadał działa poprawnie ? W sensie przyjmuje piloty i niezależnie steruje przekaźnikiem czy jest wyłączony i całkowicie bezużyteczny. Mam taki problem że od kilku dni sonoff sam włącza pierwszy kanał średnio raz, dwa razy dziennie. Pierwsze o czym pomyślałem to błędy serwera ale podłączyłem pod swój i jest to samo. O ile dobrze pamiętam to kiedy przeprogramowywałem sonoffa to za pierwszym podejsciem przytrzymałem przycisk za krótko i piknął tylko raz a zaraz potem kilka razy. Z tego co wyczaiłem możliwe że wtedy sonda mojej stacji pogodowej (433mhz) akurat nadawała i teraz skubaniec może reaguję na jakąś konkretną temperaturę na dworzu :D. Nie bardzo wiem jak to skasować bo o ile wyczytałem to muszę nadać ten sam sygnał żeby go zapomniał a nie mam pojęcia przy jakich danych on reaguje, nigdy nie robi takiego numeru kiedy jestem w domu. Można jakoś skasować WSZYSTKIE zapamiętane ? Może wyłączyć rf ? Może ciąć ścieżki ? :D

Kiedy zapali światło w aplikacji supla widać "zapaloną" żarówkę. Stąd wiem że coś tam się dzieje. Zacząłem to obserwować jak raz wróciłem do domu a światło było już zapalone.
Woden
Posts: 5
Joined: Sat Mar 10, 2018 9:17 am

Thu Apr 19, 2018 3:52 pm

Witam.

Z racji, że to mój pierwszy wpis chciałem się od razu przywitać. Panowie robicie naprawdę dobrą robotę. Szacun.

Podpinam się pod temat ponieważ mam podobny problem.

Model: Sonoff T1 EU (1 i 2 przyciskowy)
Soft: SUPLA firmware v2.5.3 compiled by @Zybi for Sonoff Touch 2/3 gang

Ze swoimi sonoffami mam podobny problem. Sonoff sam włącza światło. Mieszkam w budynku wielorodzinnym, i z tego co zauważyłem to włączanie następuje w trakcie gdy niektórzy moi sąsiedzi otwierają pilotem bramę garażową bądź wjazdową.

Poszukałem trochę w internecie i niestety jedynie co znalazłem to procedura wykasowania konkretnego kodu (trzeba mieć pilot, który jest zaprogramowany).

Prośba o informację czy jest możliwość dezaktywowania modułu RF 433MHz, bądź całkowitego wykasowania pamięci z "kluczami RF"?
Zastanawiałem się co mógłbym wylutować, żeby moduł RF nie działał. Obecnie sytuacja jest strasznie irytująca ponieważ zawsze jak wracam to przynajmniej jedna żarówka świeci.

Pozdrawiam,
Paweł
User avatar
pzygmunt
Posts: 3852
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Apr 19, 2018 4:33 pm

Tam gdzie działa RF z firmware-m Supli, tam działa on niezależnie. Tzn steruje przekaźnikiem pomijając ESP8266.
(chyba, że @Zybi robił software-ową obsługę RF)
W związku z powyższym musisz wylutować radio z pokładu.
User avatar
wojtas567
Posts: 860
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Thu Apr 19, 2018 4:48 pm

Może wystarczy odciąć antenę i zasięg spadnie prawie do zera
Pozdrawiam
Wojtek
Woden
Posts: 5
Joined: Sat Mar 10, 2018 9:17 am

Thu Apr 19, 2018 5:23 pm

Dziękuję za szybką odpowiedź.
Jestem raczej za opcją wylutowania radia (zawsze można je ponownie wlutować). Przecinania ścieżki czy anteny wolałbym uniknąć. Problem w tym, że tak naprawdę nie mam pojęcia co powinno być wylutowane. Nie mogłem znaleźć w internecie konkretnego zdjęcia wskazującego moduł RF, a na elektronice aż tak dobrze się nie znam.

Jeżeli ktoś mógłby wskazać radio na podkładzie sonoff touch na zdjęciu to byłbym wdzięczny.
User avatar
wojtas567
Posts: 860
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Thu Apr 19, 2018 5:46 pm

Woden wrote:
Thu Apr 19, 2018 5:23 pm
Jestem raczej za opcją wylutowania radia (zawsze można je ponownie wlutować).
nie wiem jaką masz płytkę bo nie pokazałeś ale tu jest przykładowa od toucha, do odlutowania scalak na dole 16 nóżkowy.
Pozdrawiam
Wojtek
Woden
Posts: 5
Joined: Sat Mar 10, 2018 9:17 am

Thu Apr 19, 2018 6:32 pm

wojtas567 wrote:
Thu Apr 19, 2018 5:46 pm
Woden wrote:
Thu Apr 19, 2018 5:23 pm
Jestem raczej za opcją wylutowania radia (zawsze można je ponownie wlutować).
nie wiem jaką masz płytkę bo nie pokazałeś ale tu jest przykładowa od toucha, do odlutowania scalak na dole 16 nóżkowy.
Dzięki. O taką wskazówkę konkretnie mi chodziło. Płytka ta sama. Jak będę miał feedback czy pomogło to dam znać. Może jeszcze komuś na forum się przyda ta informacja.

Pozdrawiam,
Paweł
User avatar
shimano73
Posts: 457
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Thu Apr 19, 2018 7:41 pm

Może wystarczyło by przeciąć ścieżkę zasilająca scalak , łatwiej niż wyluzować cały scalak
Zybi
Posts: 1043
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm
Contact:

Thu Apr 19, 2018 7:57 pm

Proponuję wylutować rezystor zerowy R28, przez który przechodzi sygnał z nóżki 10 DO (Data Output) scalaczka radiowego do dekodera sygnału.

.
Attachments
R28.png
R28.png (1.71 MiB) Viewed 890 times
Szukasz alternatywnego firmware do Supli - zapraszam tu: https://github.com/zchmielak/ESP8266/tree/master/Zybi
Woden
Posts: 5
Joined: Sat Mar 10, 2018 9:17 am

Fri Apr 20, 2018 5:11 am

Dzięki Panowie za pomoc i dobre rady. Nie spodziewałem się takiego odzewu.
Spróbuję z rezystorem zerowym R28.

Pytanie przy okazji: ANT1 to oznaczenie anteny od RF? Rozumiem, że gdybym odessal cynę przy antenie, tak jak jest to zrobione w prawym dolnym rogu na zdjęciu od Zybiego to wyzerowałbym praktycznie zasięg RF? Jak radził zrobić to "wojtas567".
Post Reply