Brak sieci dostępnej na liście WIFI SUPLA-ES8266

janusz
Posty: 28
Rejestracja: pt wrz 30, 2016 7:30 am

pt sie 25, 2017 9:14 pm

Witam Ja mam zbliżony problem ale nie z sonOffem ale z esp-12. Esp miał wgrany soft supli do obsługi żaluzji. Jakiś czas temu zachciało mi się uporządkować swoją sieć gdyż po dłuższej awarii prądu serwer dhcp przypisał mojemu raspberry inny adres IP i cała supla padła. Postanowilem przypisać wszystkim urządzeniom stałe IP i tak samo dla raspbery. Wiązało się to z nową konfiguracją wszystkich urządzeń podłączonych do Supli. I tu narodził się problem. Wszystkie urządzenia są oparte o ESP-01 oraz ESP-12 a także ESP-07. Każde z tych ESP działało wcześniej bez zarzutu.
Pare soket+DS18B20 oraz 2x Żaluzje.

Teraz przejście do trybu konfiguracji i tu problem.
W zależności od softu GND do Gipo4 albo GIPO5 a moduł za żadne skarby nie chce przejść do trybu konfiguracji. (Nie widzę sieci SUPLA)Nie wiem czy robię coś źle czy o czymś zapomniałem. Ostatni raz robilem to jakieś pół roku temu i może coś mi umknęło. Pomocy!!!!!!!!!!!!!. Najgorsze jest to że ten problem mam na wszystkich ESP. Na SonOFF-ach jakoś zadzialalo i się udało. Nie było czasem jakieś kombinacji ... pomocy...
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2218
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

sob sie 26, 2017 7:02 am

Może masz ustawiony tryb switch - wtedy wchodzisz dziesięciokrotną zmianą stanu (5 razy załącz i wyłącz w krótkim czasie - chyba do 5 sekund...)
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
janusz
Posty: 28
Rejestracja: pt wrz 30, 2016 7:30 am

ndz sie 27, 2017 8:11 am

Ja juz nawet soft wgrałem od nowa i nic niie pomaga...
No chyba nie uszkodzily sie wszystkie esp naraz - nawet te co w szufladzie leżały.
Zybi
Posty: 1415
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

ndz sie 27, 2017 8:34 am

janusz pisze:
pt sie 25, 2017 9:14 pm
Witam Ja mam zbliżony problem ale nie z sonOffem ale z esp-12. Esp miał wgrany soft supli do obsługi żaluzji. Jakiś czas temu zachciało mi się uporządkować swoją sieć gdyż po dłuższej awarii prądu serwer dhcp przypisał mojemu raspberry inny adres IP i cała supla padła. Postanowilem przypisać wszystkim urządzeniom stałe IP i tak samo dla raspbery. Wiązało się to z nową konfiguracją wszystkich urządzeń podłączonych do Supli. I tu narodził się problem. Wszystkie urządzenia są oparte o ESP-01 oraz ESP-12 a także ESP-07. Każde z tych ESP działało wcześniej bez zarzutu.
Pare soket+DS18B20 oraz 2x Żaluzje.

Teraz przejście do trybu konfiguracji i tu problem.
W zależności od softu GND do Gipo4 albo GIPO5 a moduł za żadne skarby nie chce przejść do trybu konfiguracji. (Nie widzę sieci SUPLA)Nie wiem czy robię coś źle czy o czymś zapomniałem. Ostatni raz robilem to jakieś pół roku temu i może coś mi umknęło. Pomocy!!!!!!!!!!!!!. Najgorsze jest to że ten problem mam na wszystkich ESP. Na SonOFF-ach jakoś zadzialalo i się udało. Nie było czasem jakieś kombinacji ... pomocy...

Miałem coś podobnego przy firmware poniżej v1.8.4 (pierwsze moduły Zamel-a ROW-01 z softem w wersji 1.8.3 dalej to mają).
Przeczytaj ten wątek:
viewtopic.php?f=6&t=1930
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2218
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

ndz sie 27, 2017 8:37 am

Wyczyść moduł przed ponownym wgraniem bo inaczej zostaje w nim stary konfig
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
janusz
Posty: 28
Rejestracja: pt wrz 30, 2016 7:30 am

ndz wrz 03, 2017 11:35 pm

Problem po części rozwiazalem. Wiec tak jak było gdzieś pisane jeśli moduł jest w zasiegu sieci z ktorą został skonfigórowany nie da sie przejść w tryb konfguracji. Rozwiazanie wyłączyć sieć i wtedy przejść w tryb konfiguracji ;)
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7407
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn wrz 04, 2017 8:30 am

janusz pisze:
ndz wrz 03, 2017 11:35 pm
Problem po części rozwiazalem. Wiec tak jak było gdzieś pisane jeśli moduł jest w zasiegu sieci z ktorą został skonfigórowany nie da sie przejść w tryb konfguracji. Rozwiazanie wyłączyć sieć i wtedy przejść w tryb konfiguracji ;)
Tak miały starte wersje. W najnowszych tem problem nie występuje.
ODPOWIEDZ