SUPLA, wifisocket x4, nodemcu przestało działać

statobi
Posty: 15
Rejestracja: ndz lut 11, 2018 11:40 pm

pt mar 23, 2018 5:36 pm

Witam,
Stworzyłem ten poradnik:
https://majsterkowo.pl/supla-nodemcu-v3 ... ogle-home/

Moje urządzenie pochodziło jeden weekend. Gdy zaniosłem do szkoły zdziwiłem się bo 4 styczniki od razu się załączyły. Moduł nie reagował na reset. Po podłączeniu i wgraniu za pomocą arduino ide programu wifi scanner, widzi sieci wifi. Flash tool wskazuje z kolej na uszkodzoną pamięć.
Sprawdziłem połączenia miernikiem, wszystkie są prawidłowe ze schematem.
Problem jaki zaobserwowałem wcześniej jak miałem podłączony grzejnik(ceramiczny) co jakiś czas potrafił się przełączyć ostatni przekaźnik. Także przy podłączaniu urządzeń nawet do wyłączonego przekaźnika raz mi się przełączył. Gdy łapałem palcami za przewód odpowiadający za przycisk od felernego przekaźnika potrafił mrugać przekaźnikiem.

Dzisiaj kombinowałem, wyjąłem nowe Nodemcu tylko w wersji 2, dodałem kondensator między stykami przycisku i wziąłem rezystory 4,7kOHm miedzy wejściem, a VCC(edit) zamiast 10kOhm, oczyściłem płytkę na wszelki wypadek. Klikając przycisk od felernego stycznika(reszta nadal działa normalnie) nadal były problemy z czwartym stycznikiem. Odłączyłem przyciski, sterowałem z aplikacji..... trzy działają, czwarty gdy przełączam, zmienia stan i wraca od razu na poprzedni. Gdy odłączyłem i podłączyłem przewód zasilający znów padł Nodemcu. Napięcie na przetwornicy mam ustawione na 5,25V.
Mam jeszcze jeden moduł, ale postanowiłem go na razie oszczędzić. Niestety wychodzi na razie że bardziej by mi się opłacało sonoffy kupywać.
Nie mam pojęcia co źle zrobiłem.... Robiłem wcześniej różne projekty na takich samych płytkach, lecz na atmegach i wyjętych częściach z starych telewizorów i nie miałem żadnych problemów.
Chciałbym dokończyć poradnik.
Będę wdzięczny za każde rady.
Ostatnio zmieniony pt mar 23, 2018 8:13 pm przez statobi, łącznie zmieniany 1 raz.
statobi
Posty: 15
Rejestracja: ndz lut 11, 2018 11:40 pm

pt mar 23, 2018 5:48 pm

Chcę też później zrobić nowy układ z taśmą RGB, robiłem kiedyś już takie płytki lecz na atmegach i odzyskanych MOSFETach z telewizorów i zasilaczy. Też miałem tam kilka przycisków. Zrobiłem też kiedyś useless boxa.
A tutaj po prostu wyszła mi porażka i tylko wydałem kasę na nodemcu. Nie chodzi już o same pieniądze, ale o fakt że nie wiem co źle zrobiłem :D
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

pt mar 23, 2018 6:24 pm

Z tego co widzę na schemacie to ten czwarty przekaźnik jest na pinie D0. W nodemcu D0 jest podłączone do GPIO16 a ten pin jest nietypowy w obsłudze. Zakładam, że @Zybi wypuścił soft działający poprawnie z tym pinem - zresztą wcześniej działało. Może wyczyść moduł i spróbuj wgrać jeszcze raz ten sam soft.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
statobi
Posty: 15
Rejestracja: ndz lut 11, 2018 11:40 pm

pt mar 23, 2018 6:46 pm

Moduł niestety jest martwy. Próba wgrania kończy się na: (załącznik). O dziwo arduino ide np wgrywa wifi scanner który działa. Flasher wgrywa programy które nie działaja. Flash tool wywala błąd.
Wykonałem teraz jeszcze raz pomiary, na płytce wszystko jest zgodnie jak z schematem. Sprawdzałem i ciągłość i rezystancję.
Może być coś źle w założeniach projektu?, zasilaczu?, pudełku(elektrostatyka)?, zimnym lucie?

Dziwi mnie też to że przykładając ręce do przewodu (czarny, pomiędzy przyciskiem a wejściem) stycznik mrugał.

Mogę się pochwalić uzyskaniem tytułu technika, dzisiaj wyniki podali? Chyba jednak na niego nie zasługuję ;)

PS: Dwa razy Nodemcu padło podczas podłączania zasilania, może to wina zasilacza? Normalnie użytkuje kupiony za dychę używany zasilacz z Wolumenu. a w tym projekcie użyłem Driver LED 12V 1A plus przetwornicę.
Załączniki
Przechwytywanie2.PNG
Przechwytywanie2.PNG (9.24 KiB) Przejrzano 2094 razy
statobi
Posty: 15
Rejestracja: ndz lut 11, 2018 11:40 pm

pt mar 23, 2018 7:21 pm

A czy podłaczenie pod D0 mogło uszkodzić w ten sposób Nodemcu?
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

pt mar 23, 2018 7:37 pm

statobi pisze:
pt mar 23, 2018 5:36 pm
...Dzisiaj kombinowałem, wyjąłem nowe Nodemcu tylko w wersji 2, dodałem kondensator do przycisku i wziąłem rezystory 4,7kOHm miedzy wejściem, a GND zamiast 10kOhm...
A rezystory nie powinny być do VCC (pullup)?
To tłumaczyłoby wyzwalanie przekaźnika po dotknięciu wejścia, oczywiście nie wiem jakiego softu użyłeś - zakładam , że standardowo pod pullup.
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

pt mar 23, 2018 8:02 pm

na schemacie ma pull-up
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
statobi
Posty: 15
Rejestracja: ndz lut 11, 2018 11:40 pm

pt mar 23, 2018 8:12 pm

Przepraszam, chciałem napisać że kondensator dodałem na chwilę miedzy stykami przycisku, rezystory oczywiście są do VCC.
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

pt mar 23, 2018 8:16 pm

Jaki flasher?
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
ODPOWIEDZ