SUPLA, wifisocket x4, nodemcu przestało działać

Zybi
Posty: 1451
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

ndz mar 25, 2018 6:42 pm

statobi pisze:
ndz mar 25, 2018 5:43 pm
...
Teraz wszystko działa normalnie oprócz przekaźnika podpiętego pod ten pin, gdy przycisnę przycisk zmienia stan na chwilę i powraca do poprzedniego.
Może wyciągnąłem za dalekie wnioski, ale już po prostu nie mam czasu by dalej coś próbować.
Myślę o wyłączeniu tego pinu, odlutuje też kable (między przyciskiem, a wejściem) i (między tranzystorem, a wyjściem z kontrolera)…
Te Gniazdko podłącze na stałe, będzie akurat na reapeter Xiaomi.
...
Skoro nie masz czasu :( , to wgraj ten soft z załącznika, jest no bardziej odporny na błędy użytkownika.
Ale jednej zasady musisz dopełnić - przed wgraniem softu wyczyść/wykasuj moduł.

EDIT: uaktualniony soft dostępny już na Github-ie
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

ndz mar 25, 2018 6:45 pm

statobi pisze:
ndz mar 25, 2018 4:47 pm
Przy przełączaniu czwartego stycznika przyciskiem, zmienia stan na chwilę i powraca na poprzedni.
Przełączanie czwartego stycznika za pomocą aplikacji działa...
A nie masz go przypadkiem w trybie switch (lub bistable)?
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
statobi
Posty: 15
Rejestracja: ndz lut 11, 2018 11:40 pm

ndz mar 25, 2018 6:56 pm

yhmmmm czyli Zybi bardzo cię przepraszam. Czyli tak na prawdę przyczyna mrygania czwartego stycznika raczej nie rozwiązana :(

Espabol programy już pobrane, postaram się ogarnąć później na spokojnie. :)

Na razie urządzenie działa, ustawiłem harmanogramy tak by się przełączało często i mam podpięte 3 grzejniki. Wszystko dobrze działa.
Ale już odłączyłem czwarte gniazdko i przycisk od sterowania, gdyż przy podłączaniu np lampki do gniazdka w pudełku, przekaźnik potrafił zmienić stan.
Wygląda mi to trochę na brak rezystora pull-up między wejściem przycisku, a 3,3V. Zimny lut? Ale sprawdziłem miernikiem przy braku kontrolera i podpiętego zasilania, jak byk 10kOhm. Zresztą podłączyłem tam raz równolegle drugi 10kOhm. Brak zmiany w działaniu.

Tak jeszcze patrząc na te schematy widzę, że korzystasz z shield relay x 4. Tam już chyba są tranzystory i nie ma potrzeby dodawania następnych. Wystarczy podłączyć piny z nodemcu bezpośrednio do tego shielda.
Tranzystory są zastosowane gdyż sterowanie shieldem odbywa się masą, zresztą shield ma nawet transoptory.

Faktycznie kto nic nie robi, nie robi błędów, zawsze coś tam lubiłem z arduino, jakieś płytki, nawet swoje projekty. Zresztą w pierwszej klasie podczas ćwiczeń na bramkach logicznych kłóciłem się o rezystory pod pull-up przy sterowaniu masą, a z normalnymi pod GND. Nauczyciel zastanawiał się czemu nie działa czasami, przy łączeniu kilkunastu dopiero były cyrki :D
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

ndz mar 25, 2018 7:06 pm

statobi pisze:
ndz mar 25, 2018 6:56 pm

Wygląda mi to trochę na brak rezystora pull-up między wejściem przycisku, a 3,3V. Zimny lut? Ale sprawdziłem miernikiem przy braku kontrolera i podpiętego zasilania, jak byk 10kOhm. Zresztą podłączyłem tam raz równolegle drugi 10kOhm. Brak zmiany w działaniu.
Zobacz jak wejścia zrobił @Espablo:
viewtopic.php?f=24&t=340
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

ndz mar 25, 2018 7:11 pm

statobi pisze:
ndz mar 25, 2018 6:56 pm
Espabol programy już pobrane, postaram się ogarnąć później na spokojnie. :)
Świetnie ale to chyba nie do mnie ;)
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Zybi
Posty: 1451
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

ndz mar 25, 2018 7:14 pm

statobi pisze:
ndz mar 25, 2018 6:56 pm
...
Czyli tak na prawdę przyczyna mrygania czwartego stycznika raczej nie rozwiązana :(
...
Co Ci tam "mryga", nowy soft przetestowałem i u mnie jest OK. Możesz dokładniej to opisać.
statobi
Posty: 15
Rejestracja: ndz lut 11, 2018 11:40 pm

ndz mar 25, 2018 7:19 pm

Sprawdziłem, miałem input1 na monostable, input 2 na bistable.... Dodawałem przez aplikację a nie sprawdziłem stany przycisków.

Miałem jechać autobusem dzisiaj, ale cóż muszę dokończyć xd

Biorę lutownice i z powrotem przylutuje kabelek do tranzystora i od przycisku.
Dobra to tak 10kOhm jest jako pull-up jest świetny. Kondensator nigdy nie używałem do przycisków, choć wiem że pomaga wytłumić drgania styków przycisku.

Pierwsze podłączenie i działa :D
Dzięki wielkie i przepraszam za ignorancję w sprawach elektroniki.

Lista popełnionych błędów:
- brak wspólnej masy wynik: 3 kontrolery zepsute
- input2 bistable wynik: czwarty przekaźnik zmienia stany na przeciwne, zrozumiane
- brak kondensatora wynik: mruganie tylko 4 przekaźnikiem xd

Czyli wspólnie złożyło się na chaos, koszt pewnie o 60 zł większy, kilka godzin i długi temat na forum i mój wstyd
statobi
Posty: 15
Rejestracja: ndz lut 11, 2018 11:40 pm

ndz mar 25, 2018 7:20 pm

Ale doświadczenie bezcenne :P
torn
Posty: 13
Rejestracja: czw sie 29, 2019 4:33 pm

sob sty 25, 2020 1:57 pm

statobi pisze:
pt mar 23, 2018 5:36 pm
Witam,
Stworzyłem ten poradnik:
https://majsterkowo.pl/supla-nodemcu-v3 ... ogle-home/
Witam,
czy masz jeszcze gdzieś na dysku pliki z tym softem? Niestety Zybi usunął je ze swojego githuba
Zybi
Posty: 1451
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

sob sty 25, 2020 4:17 pm

torn pisze:
sob sty 25, 2020 1:57 pm
statobi pisze:
pt mar 23, 2018 5:36 pm
Witam,
Stworzyłem ten poradnik:
https://majsterkowo.pl/supla-nodemcu-v3 ... ogle-home/
Witam,
czy masz jeszcze gdzieś na dysku pliki z tym softem? Niestety Zybi usunął je ze swojego githuba
https://github.com/SUPLA/ESP8266/blob/e ... v2.5.3.rar
ODPOWIEDZ