Serwer

jemar
Posty: 36
Rejestracja: ndz kwie 10, 2016 5:39 pm

czw lis 10, 2016 8:20 pm

Witam

Supla uruchomiona u mnie na arduino mega z bistablinymi przekaznikami dziala super, teraz nadszedl czas na wlasny serwer ale niestety nie wiem jak sie zabrac za to posiadam raspberry3 zrobiony obraz could na karcie i dalej utknolem czy jest gdzies jakis tutorial jak skonfigurowac.

Z gory dziekuje :) i pozdrawiam
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2221
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

czw lis 10, 2016 8:51 pm

Zajrzyj np. do tego wątku: viewtopic.php?f=8&t=67&start=10
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
besix
Posty: 263
Rejestracja: ndz mar 20, 2016 9:51 pm

pt gru 02, 2016 5:30 pm

Podepnę się do tego wątku, Nie bez zgrzytów i z pomocą brata udało mi się postawić serwer na rp z najnowszym raspbian jessie with pixel , trochę walki było z openssl ale ostatecznie serwer smiga . Zeby mieć dostęp z zewnątrz i po lan wykorzystuję domenę założoną na NO-IP i dodatkowo za poradą Przemka chcę skorzystać z serwera nazw BIND9 do połączeń po lanie.
Domena na no-ip już działa porty w routerze przekierowane i połaczenie z zewnątrz działa natomiast za cholerę nie mogę sobie dać rady z konfiguracją BINDA. Moje boje w skrócie wyglądają tak:
nano /etc/resolv.conf
Ustawiam adres serwera 192.168.0.115 - jest to adres rp ustawiony na stałe
edycja ustawień
nano /etc/bind/named.conf.options

options {
directory "/var/cache/bind";
listen-on { 127.0.0.1; };
listen-on { 192.168.0.115; };
forwarders{
8.8.8.8;
8.8.4.4;
};
dnssec-validation auto;
listen-on-v6 { any; };
auth-nxdomain no;
};

Dodanie strefy
nano /etc/bind/named.conf.local

zone "supla.web.me" {
type master;
file "/etc/bind/db.supla.web.me";
allow-update{none;};
notify yes;
};

Dodanie strefy wyszukiwania wstecznego
nano /etc/bind/named.conf.local


zone "0.168.192.in-addr.arpa" {
type master;
file "/etc/bind/db.reverse.me";
};
Zostaje konfiguracja tych stref ale z tym mam problem i bardzo proszę o pomoc
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7717
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn gru 05, 2016 8:51 am

Reversa nie musisz ustawiać.
besix
Posty: 263
Rejestracja: ndz mar 20, 2016 9:51 pm

pn gru 05, 2016 5:30 pm

Konfiguruję tą strefę dla domeny na różne sposoby i ciągle nslookup "nazwa domeny" wskazuje ją prawidłowo z moim zewnętrznym adresem IP, natomiast nslookup "adres wew maliny" wskazuje na nazwę hosta ustawionego w malinie
Co ciekawe to, z przeglądarki uruchomionej na malinie (sieć lan) bez problemu łączę się z domeną no-ip, natomiast z każdego innego kompa w tej samej sieci lan już nie Co robię źle ?
0xFF
Posty: 308
Rejestracja: sob lut 20, 2016 8:54 pm

pn gru 05, 2016 5:39 pm

Te pozostałe kompy w LAN pewnie pytają się zewnętrznych DNSów, a nie Twojego binda na malinie.
besix
Posty: 263
Rejestracja: ndz mar 20, 2016 9:51 pm

pn gru 05, 2016 5:44 pm

0xFF pisze:Te pozostałe kompy w LAN pewnie pytają się zewnętrznych DNSów, a nie Twojego binda na malinie.
Gdyby to tylko kompy wolały zewnętrzne DNSy a nie binda to bym sie nie martwił, ale smartfony i tablet też nie chcą pytać binda i łączą się z serwerem tylko po nazwie hosta maliny
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7717
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn gru 05, 2016 5:46 pm

Przekonfigurowałeś serwer DHCP aby wskazywał na Twojego dns-a ?
besix
Posty: 263
Rejestracja: ndz mar 20, 2016 9:51 pm

pn gru 05, 2016 5:53 pm

pzygmunt pisze:Przekonfigurowałeś serwer DHCP aby wskazywał na Twojego dns-a ?
Oczywiście , że nie
Dzięki za naprowadzenie
ODPOWIEDZ