Zdalne właczanie komputera supla

maras
Posts: 66
Joined: Fri Jan 26, 2018 10:10 am

Sun May 20, 2018 1:48 pm

Jak w temacie czy jest ktoś w stanie opisać w kilku krokach jakie urządzenie wykorzystać i jak się podłączyć pod piny na płycie głównej.
areg
Posts: 6
Joined: Fri Mar 09, 2018 8:07 pm

Sun May 20, 2018 2:20 pm

Możesz np użyć Wemos mini d1 http://tiny.pl/g8cmp z przekaźnikiem http://tiny.pl/g8cml
i soft Zybiego https://github.com/SUPLA/ESP8266/blob/m ... v2.5.3.rar

Wgrywasz soft i ustawiasz długość załączenia przekaźnika np na 1s. Styki przekaźnika do pinów na płycie głównej od włacznika w obudowie i działa. Jak chcesz zdalnie wiedzieć kiedy jest wałczony a kiedy wyłączony możesz wykorzystać czujnik stanu otwarcia np poprzez dodatkowy przekaźnik podłączowy do zasilacza kompa. Jak komp będzie włączony to przekanik zwarty itd.

Słabym punktem tego rozwiązania jest brak możliwości zmiany ikony w aplikacji i bedziesz widział drzwi albo furtkę.
Wszyscy czekamy na możliwość zmiany ikon :)

Ja w taki sam sposób odpalam klimę a na appce mam drzwi.
maras
Posts: 66
Joined: Fri Jan 26, 2018 10:10 am

Tue May 22, 2018 8:39 am

Ok dzięki za wyczerpującą odpowiedź.
Pozostaje pytanie jeszcze jak podłączyć przekaźnik pod kable z włącznika pc
https://goo.gl/oqev7i
grzegorzmcewp
Posts: 103
Joined: Thu Dec 29, 2016 4:47 pm

Tue May 22, 2018 11:14 am

no proste popatrz sobie gdzie idą przewody z knefla na obudowie albo prościej tak https://www.youtube.com/watch?v=bgo6Ha8w1T4 albo wyraźniej https://youtu.be/umtGpLBX2T4 i tam dajesz styk
maras
Posts: 66
Joined: Fri Jan 26, 2018 10:10 am

Tue May 22, 2018 1:45 pm

A w komputerze gdzie na płycie głównej się wpiąć to wiem chodziło mi o drugą stronę w przekaźniku.
User avatar
Espablo
Posts: 1450
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Tue May 22, 2018 6:48 pm

musisz podpiąć się do styków NO czyli normalnie otwartych w stanie bez napięciowym
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
maras
Posts: 66
Joined: Fri Jan 26, 2018 10:10 am

Sun Jul 29, 2018 4:50 pm

Wracam do tematu.
Zainstalowałem soft https://github.com/SUPLA/ESP8266/blob/m ... v2.5.3.rar
Połączyłem swojego D1 mini z przekaznikiem:
https://www.banggood.com/DC-5V-1CH-Rela ... 02379.html

I niestety nie działa. Podłączam do styków NO miernik ale przekaźnik w ogóle nie zwiera. Napięcie ma 5V. Wydaje mi się, że powinno być słyszalne "cyknięcie" przekaźnika. Da się jakoś go ręcznie wysterować, żeby wykluczyć błąd softu?
miko1282
Posts: 364
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:15 pm
Location: Brodnica

Sun Jul 29, 2018 5:34 pm

Możesz zmienić soft na najzwyklejszy jako włącznik(przełącznik) i wtedy z aplikacji wyzwolić włączenie przekaźnik powinien cyknąć, choć nie wiem na jakim gpio reaguje ten przekaźnik :D
Zybi
Posts: 1365
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Sun Jul 29, 2018 6:04 pm

maras wrote:
Sun Jul 29, 2018 4:50 pm
Wracam do tematu.
Zainstalowałem soft https://github.com/SUPLA/ESP8266/blob/m ... v2.5.3.rar
Połączyłem swojego D1 mini z przekaznikiem:
https://www.banggood.com/DC-5V-1CH-Rela ... 02379.html

I niestety nie działa. Podłączam do styków NO miernik ale przekaźnik w ogóle nie zwiera. Napięcie ma 5V. Wydaje mi się, że powinno być słyszalne "cyknięcie" przekaźnika. Da się jakoś go ręcznie wysterować, żeby wykluczyć błąd softu?
Przeczytaj readme w paczce rar i przemyśl, czy dobrze wszystko masz podłączone.
maras
Posts: 66
Joined: Fri Jan 26, 2018 10:10 am

Tue Jul 31, 2018 5:16 pm

Zrobiłem, działa tak jak chciałem.
Dla zainteresowanych mała instrukcja: https://youtu.be/W8U9kZf2UwY
Post Reply