Page 1 of 1

błędy uploa'u esp

Posted: Sun Nov 13, 2016 11:57 am
by shimano73
Witam, podczas wgrywania programu pisanego pod arduino do esp ,często pojawiają sie błedy :
Uploading 248384 bytes from to flash at 0x00000000
..................................................................................................................................................................................................................................................warning: espcomm_send_command: didn't receive command response
warning: espcomm_send_command(FLASH_DOWNLOAD_DATA) failed
warning: espcomm_send_command: wrong direction/command: 0x01 0x03, expected 0x01 0x04
error: espcomm_upload_mem failed
error: espcomm_upload_mem failed
a czasem ład się nie wyświetli a program sie nie uruchamia, wówczas na konsoli pojawia się :
wdt reset
load 0x4010f000, len 1384, room 16
tail 8
chksum 0x2d
csum 0x2d
v3ffe8bf4
~ld
Program jest na pewno poprawny , ponieważ wystarczy kilka prób wgrywania i wszystko gra, a czasem wgra sie za pierwszym razem , żadnej logiki
Dodam że używam rs232 ftdi, na płytce stykowej bardzo irytująca sprawa ,

Re: błędy uploa'u esp

Posted: Sun Nov 13, 2016 12:05 pm
by slawek
"Pająki" i płytki stykowe niestety tak mają... polutuj układ i problem zniknie

Re: błędy uploa'u esp

Posted: Sun Nov 13, 2016 1:26 pm
by shimano73
Pewnie masz rację , przydałaby się polutowana płytka prototypowa , muszę o takiej pomyśleć .

Re: błędy uploa'u esp

Posted: Sun Nov 13, 2016 1:56 pm
by pzygmunt
Zamień konwerter na CP2102 u mnie to rozwiązało 99,9% problemów.

Re: błędy uploa'u esp

Posted: Sat Nov 19, 2016 10:50 am
by shimano73
Zamówiłem CP2102 ,czekam na przesyłkę. Męczę się dalej z moimi FTDI ma dwie sztuki ftdi 232rl i ftdi232bl no i do niedawna jakość dawałem radę. Po kilku próbach program się wgrał poprawnie i się uruchamiał. Niestety od 24 godzin nie potrafię wgrać niczego, nawet migającej diody . Cały czas błąd
wdt reset
load 0x4010f000, len 1384, room 16
tail 8
chksum 0x2d
csum 0x2d
v3ffe8bf4
~ld
Czy możliwe że układ padł ? Niestety nie posiadam innego esp na stanie na tą chwilę aby to sprawdzić.

Re: błędy uploa'u esp

Posted: Sat Nov 19, 2016 11:37 am
by pzygmunt
Ja miałem z FTDI problemy od samego początku i długo się z tym męczyłem zakładając, że to niedoskonałość ESP.
Dotarłem jednak do punktu, gdzie to co sie flash-owało również przestało (no może za 10-tym razem) i stwierdziłem, że czas spróbować innych konwerterów. Sprawdziłem CP i bingo. Zero problemów.