Kilka pytań - serwer, VBox, avr

Post Reply
zumma
Posts: 3
Joined: Mon Nov 14, 2016 9:21 pm

Mon Nov 14, 2016 9:49 pm

Witam,
1. Znajdę gdzieś może notę jak posługiwać się serwerem? Uruchamiam VBoxa sprawdzam adres ?(ifconfig) oraz ustawiam adres email (gdzieś w którymś poście było jak skonfigurować) i niby działa jednak może jest jeszcze coś ciekawego do skonfigurowania.

2. Chciałbym się dowiedzieć czemu przy zakładaniu konta na serwerze postawionym na VBox dostaję wiadomość że wpisałem nie prawidłowy captacha gdy żaden się w ogóle nie pojawia? Po prostu go nie ma, dowiaduję się o nim dopiero po zatwierdzeniu że chcę się zarejestrować.

3. Zajmuję się programowaniem na mikrokontrolery avr w V. Czy wgranie waszego softu na esp umożliwi mi komunikację z serwerem za pomocą tylko i wyłącznie UART? Chciałbym aby esp pośredniczyło tylko w wymianie danych między serwerem a procesorem oraz aby Atmega sama interpretowała czy włączyć czy wyłączyć jakieś urządzenie. Może używając zwykłego softu esp za pomocą komunikacji esp będę nawiązywał połączenie i wysyłał odpowiednie komendy do serwera gdyż zapewne to tak działa.

Z góry dzięki za pomoc :)
User avatar
pzygmunt
Posts: 6598
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue Nov 15, 2016 8:12 am

1.
Wszystko jest w parameters.yml i /etc/supla-server/supla.cfg

2.
viewtopic.php?f=8&t=67&p=507&hilit=captcha%2A#p507

3.
Trzeba by zmodyfikować odpowiednio soft.
zumma
Posts: 3
Joined: Mon Nov 14, 2016 9:21 pm

Tue Nov 15, 2016 11:02 am

Ok dzięki za informacje. A odnośnie tego trzeciego zna ktoś może kogoś kto się tym zajmował, może ktoś już to zrobił? Jeśli nie to sam się tym zajmie tylko do którego softu mam sięgnąć bo jak widzę to jest kilka zależy od modulu? Najlepiej aby był najbardziej podstawowy :)
User avatar
pzygmunt
Posts: 6598
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue Nov 15, 2016 12:30 pm

zumma
Posts: 3
Joined: Mon Nov 14, 2016 9:21 pm

Fri Nov 18, 2016 12:07 pm

Kurcze mnóstwo jest tych bibliotek. Mógłby ktos naprowadzić w którym miejscu to edytować bo zanim się zagłębię w ten kod to sporo czasu stracę. Poza tym programowanie na tym urządzeniu inaczej wygląda więc ogarnięcie tego tematu to dodatkowy czas.
Ogólnie myślę że warto było by coś takiego zrobić gdyż jest pewna społeczność która by tego zapewne używała.
Post Reply