Przerywane odczyty z DHT22

Neavvy
Posty: 64
Rejestracja: czw maja 11, 2017 8:19 pm

ndz cze 10, 2018 7:35 pm

Witam, mam postawionego DHT22 wraz z taśmą RGB oraz jedną roletą na układzie ESP 12E z softem napisanym w arduino. Wszystko działa bez większych problemów, jednakże zauważyłem że odczyt z czujnika DHT jest bardzo przerywany. Najpierw przez chwilę jest wszystko normalnie, potem nagle odczyty znikają na parę minut, by pojawić się znowu. I tak w kółko. Nie ukrywam że dość frustrujące jest sprawdzanie co chwilę czy akurat "się wyświetla" kiedy chcę sprawdzić temperaturę ;) Podejrzewam, że wynika to z tego że dht wysyła odczyt do serwera, który go przyjmuje, jednak po kilku minutach czeka na kolejne dane których nie otrzymuje, przez co przestaje wyświetlać cokolwiek, aż do momentu otrzymania kolejnego odczytu. Tylko dlaczego tak się dzieje?
areg
Posty: 6
Rejestracja: pt mar 09, 2018 8:07 pm

ndz cze 10, 2018 7:41 pm

u mnie pomogła wymiana DHT
Neavvy
Posty: 64
Rejestracja: czw maja 11, 2017 8:19 pm

ndz cze 10, 2018 7:55 pm

Hm , ale to byłoby dziwne, mój kiedyś działał perfekcyjnie nawet na supli, a gdyby w jakiś sposób miał się zepsć to raczej nie reagowałby wcale.
cino111
Posty: 710
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

śr cze 13, 2018 7:40 pm

Ja mam ten sam problem z DS18B20 programowanym z Arduino IDE. Mam wrażenie, ze ten tym programowania przestał być wspierany przez Suplę. :roll:
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8475
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr cze 13, 2018 7:44 pm

cino111 pisze:
śr cze 13, 2018 7:40 pm
Ja mam ten sam problem z DS18B20 programowanym z Arduino IDE. Mam wrażenie, ze ten tym programowania przestał być wspierany przez Suplę. :roll:
Cały czas jest wspirany.
Sugeruje uruchomić lokalny log i obserwować
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1989
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

czw cze 14, 2018 9:35 am

Coś się dzieje dziwnego ja też tak mam. Jak wgram jakikolwiek inny soft jest wszystko OK z odczytem.
Mam w związku z tym pytanie jak wyłączyć w DS opcję wyświetlania kanału 1, 2, wolę już brak pomiaru. :)
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8475
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw cze 14, 2018 9:43 am

Może jakiś kod wrzucicie jaki używacie ?
cino111
Posty: 710
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

czw cze 14, 2018 3:13 pm

pzygmunt pisze:
czw cze 14, 2018 9:43 am
Może jakiś kod wrzucicie jaki używacie ?
Tutaj dodałem kod z Arduino mega
viewtopic.php?f=8&t=3513

I na NodeMcu to samo w ostatnim poście kod
viewtopic.php?f=8&t=3446&p=22654#p22654
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8475
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw cze 14, 2018 3:40 pm

cino111 pisze:
czw cze 14, 2018 3:13 pm
pzygmunt pisze:
czw cze 14, 2018 9:43 am
Może jakiś kod wrzucicie jaki używacie ?
Tutaj dodałem kod z Arduino mega
viewtopic.php?f=8&t=3513

I na NodeMcu to samo w ostatnim poście kod
viewtopic.php?f=8&t=3446&p=22654#p22654
Dodaj do get_temperature wrzucanie wyniku na konsolę i śledź wyniki z podłączonym sprzętem do Arduino IDE
cino111
Posty: 710
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

czw cze 14, 2018 8:14 pm

W zał scr z Arduino i Clouda. Na monitorze od razu pokazuje temperaturę a w cloudzie cały czas 5 stopni. Zaczyna pokazywać prawidłową temperaturę po kilu godzinach, lub po odłączeniu zasilania lub szyny danych od czujnika i ponownym podłączeniu.
Załączniki
supla.png
supla.png (77.58 KiB) Przejrzano 1962 razy
ODPOWIEDZ