Problem z konfiguracją Raspberry Pi

User avatar
pzygmunt
Posts: 6668
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sat Nov 19, 2016 8:45 pm

sudo /etc/init.d/ssh start
Sibikk
Posts: 298
Joined: Mon Nov 07, 2016 12:42 pm
Location: Katowice

Sat Nov 19, 2016 8:51 pm

To znaczy że nie obejdzie się bez klawiatury i monitora? :| Czy malina po włączeniu od razu odpala terminal i mogę na ślepo wpisać komendę ? tylko czy mam gdzieś klawiaturę..?
User avatar
pzygmunt
Posts: 6668
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sat Nov 19, 2016 9:00 pm

Domyślnie malina ma włączony SSH więc powinieneś się
połączyć bez problemu
Sibikk
Posts: 298
Joined: Mon Nov 07, 2016 12:42 pm
Location: Katowice

Sat Nov 19, 2016 9:18 pm

Niestety nie łączy, gdzie mogę szukać jeszcze sposobu?
PS.Klawiatury nie znalazłem :-/ ale plus jest taki że przy szukaniu klawki znalazłem zaginiony 2 lata temu kluczyk do Forda :-).
Miłej Nocy Panowie.

Chyba że port powinien być inny niż 22, 24, próbowałem tez 80 i 88?
User avatar
pzygmunt
Posts: 6668
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sat Nov 19, 2016 9:27 pm

22
Sibikk
Posts: 298
Joined: Mon Nov 07, 2016 12:42 pm
Location: Katowice

Sun Dec 04, 2016 5:49 pm

Witam ponownie, udało mi się uruchomić SSH, w najnowszej wersi rasbian jessy ssh jest domyślnie wyłączone :x
Teraz natomiast mam problem ze skonfigurowaniem WIFI
Przy próbie włączenia wifi wywala taki error

Code: Select all

pi@raspberrypi:~ $ [b]sudo ifup wlan0[/b]
wpa_supplicant: /sbin/wpa_supplicant daemon failed to start
run-parts: /etc/network/if-pre-up.d/wpasupplicant exited with return code 1
Failed to bring up wlan0.
Konfiguracja wygląda jak niżej

Code: Select all

# interfaces(5) file used by ifup(8) and ifdown(8)

# Please note that this file is written to be used with dhcpcd
# For static IP, consult /etc/dhcpcd.conf and 'man dhcpcd.conf'

# Include files from /etc/network/interfaces.d:
source-directory /etc/network/interfaces.d

auto lo
iface lo inet loopback
iface eth0 inet static
addres 192.168.0.52
netmask 255.255.255.0
gatewey 192.168.0.1

auto wlan0
allow-hotplug wlan0
iface wlan0 inet manual
   wpa-conf /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf

allow-hotplug wlan1
iface wlan1 inet manual
   wpa-conf /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf

Code: Select all

ctrl_interface=DIR=/var/run/wpa_supplicant GROUP=netdev
update_config=1

network={
ssid=UPC3BC485
psk=TU jest hasło
}

network={
ssid=UPC3BC485
psk=Tu jest hasło
}
Mam gdzieś babola w pliku czy jakiś poważniejszy problem ?
Próbowałem też najprostszą drogą ale nie chce mi wystartować środowisko graficzne :cry:
besix
Posts: 263
Joined: Sun Mar 20, 2016 9:51 pm

Sun Dec 04, 2016 7:08 pm

Ja mam na sztywno ustawiony adres IP dla wlan
i działa od strzała
spróbuj tak ustawić
nano /etc/network/interfaces

auto wlan0
iface lo inet loopback

iface eth0 inet manual

allow-hotplug wlan0
iface wlan0 inet static
address 192.168.0.115
netmask 255.255.255.0
gateway 192.168.0.1
wpa-conf /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf


nano /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf
ctrl_interface=DIR=/var/run/wpa_supplicant GROUP=netdev
update_config=1
country=PL

network={
ssid="zzzzzzz"
psk="xxxxxxxx"
key_mgmt=WPA-PSK
}
Sibikk
Posts: 298
Joined: Mon Nov 07, 2016 12:42 pm
Location: Katowice

Sun Dec 04, 2016 7:22 pm

Już wszystkie znalezione w necie możliwości próbowałem. cały czas :arrow:

Code: Select all

pi@raspberrypi:~ $ sudo ifup wlan0
wpa_supplicant: /sbin/wpa_supplicant daemon failed to start
run-parts: /etc/network/if-pre-up.d/wpasupplicant exited with return code 1
Failed to bring up wlan0.
Bieda straszna
0xFF
Posts: 308
Joined: Sat Feb 20, 2016 8:54 pm

Sun Dec 04, 2016 8:50 pm

Ja mam jeszcze

Code: Select all

key_mgmt=WPA-PSK
w wpa_supplicant
Sibikk
Posts: 298
Joined: Mon Nov 07, 2016 12:42 pm
Location: Katowice

Sun Dec 04, 2016 10:13 pm

Taż już mam dodane, ale nie to było błędem... :D nazwa sieci i hasło musza być w " " :roll:
Karta WIFI śmiga ale... nie chce się połączyć z siecią...
Post Reply