Sterowanie oświetleniem sufitu LED

Sk_uter
Posts: 91
Joined: Tue Mar 13, 2018 1:52 pm

Thu Jun 28, 2018 12:18 pm

Witam,
Posiadam od niedawna sufit napinany z pełnym podświetleniem Led, przed jego instalacją miałem zrobione sterowanie pilotem ZAMEL radiowo + włącznik schodowy do włączania standardowego, teraz po montażu sufitu w gratisie dostałem pilot z regulacją podświetlenia, lecz jak zwykłym pstryczkiem wyłącze to nowym pilotem już nie da się włączyć podświetlania.

Pilot wygląda jak ten: https://www.perfektmarket.com.pl/zestaw ... YhEALw_wcB

Jak pisało na nim 2.4 to myślałem, że to na WiFi działa, lecz z tego co czytałem to radiowy tylko na takiej samej częstotliwości jak WiFi.

Teraz moje pytanie brzmi czy wiecie jak zrobić, aby móc włączyć/wyłączyć światło standardowym włącznikiem + od razu dołożył bym sterowanie telefonem przez supla. Znalazłem odbiornik ZAMEL, ale tam piszę o tym, że maksymalnie do 70 W może być, a u mnie wyszło 40 metrów taśmy + 2 zasilacze po 200 W, pisałem z pomocą ZAMEL, że wtedy muszę dołożyć wzmacniacz?

Z góry dziękuję za pomoc
User avatar
Ernest
Posts: 156
Joined: Tue Oct 04, 2016 6:37 am

Mon Jul 02, 2018 6:39 am

Proponuję SLW-01 + wzmacniacz RGB. 40 metrów to trochę dużo, potrzeba wydajnego wzmacniacza, a najlepiej dwóch. Ile LED/metr? 30 czy 60?
Mamy coś takiego jak WLN-01 (3x4A). W takim wypadku trzeba by było dać takie dwa przy zastosowaniu instalacji szeregowej typu "łańcuch".
Sk_uter
Posts: 91
Joined: Tue Mar 13, 2018 1:52 pm

Mon Jul 02, 2018 2:42 pm

Właśnie chciałem podłączyć ten sterownik o którym mówisz, ale support Zamela odpisał mi, że nie będzie współgrał z aktualnym odbiornikiem RF (tzn jak którymś z nich wyłącze światło to drugim już tego nie włączę 😏)
Sk_uter
Posts: 91
Joined: Tue Mar 13, 2018 1:52 pm

Mon Jul 02, 2018 8:49 pm

Tak przeglądałem ten moduł, który podałeś i ma on 3 wejścia dla RGB, a ja mam taśmę 1 kolorową, czy da się to połączyć?

Bo w tym filmie https://m.youtube.com/watch?v=npNbHX4HPCk widzę, że fajnie można sterować normalnym włącznikiem naściennym + telefon, więc rozwiązało by to mój problem jakbym się całkiem pozbył aktualnego pilota Mi light.

Szczerze nie wiem jakie ledy zastosowano w wycenie mam tylko coś takiego Ledy typ 3528 (240 lum/m).
User avatar
pzygmunt
Posts: 7077
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue Jul 03, 2018 6:25 am

Jeżeli chcesz mieć tylko ON/OFF bez ściemniania to wystarczy Ci ROW-01 + zasilacz LED-ów.
Sk_uter
Posts: 91
Joined: Tue Mar 13, 2018 1:52 pm

Tue Jul 03, 2018 10:21 am

Sciemniacz też chcę.
Sk_uter
Posts: 91
Joined: Tue Mar 13, 2018 1:52 pm

Mon Jul 30, 2018 12:23 pm

Da się podłączyć jednokolorową taśmę pod SLW-01? Czy może też są gdzieś dostępne odbiorniki LED tylko dla 1 koloru z funkcją ściemniacza?
Sk_uter
Posts: 91
Joined: Tue Mar 13, 2018 1:52 pm

Tue Jul 31, 2018 3:20 pm

Czy taki wzmacniacz będzie okey pod suple RGB? Mam 2 takie podłączone pod 40 metrów taśmy led.
Attachments
20180731_170651.jpg
20180731_170651.jpg (2.63 MiB) Viewed 2970 times
Sk_uter
Posts: 91
Joined: Tue Mar 13, 2018 1:52 pm

Sat Aug 11, 2018 2:00 pm

Mam informację od firmy instalującej sufit jakie ledy są zainstalowane:

Taśmy LED neutralnw 4,5W/60/mb około 10mb na 1m2 sufitu
Sterownik od pilota steruje przedłużeniem zasilania/ściemniacz który można obciążyć do 30 A.

W załączniku dodatkowo jaki zasilacz mam podłączone pod instalacje - 2 sztuki oraz wyżej post 2 szt wzmacniacza.
Attachments
20180802_110337.jpg
20180802_110337.jpg (2.16 MiB) Viewed 2663 times
Sk_uter
Posts: 91
Joined: Tue Mar 13, 2018 1:52 pm

Fri Aug 17, 2018 4:06 pm

Z elektronikem w końcu udało mi się podłączyć, wszystko działa, ale mamy problem z podłączeniem sterowania przewodowego.

Z tego co zrozumiałem to od włącznika światła idą 3 kable i podłączone są 2 przewody pod zasilacz od ledów (teraz jak wyłącze włącznikiem to nie dostaje zasilania i nic nie działa), a chcę go użyć jako przewodowego włącznika, lecz według elektryka brakuje 4 przewodu, aby zrobić z tego włącznika 12V, gdyż aktualnie podawałby on 230 V, czego nie mogę podać do modułu supli.

Czy macie pomysł jak 1 kablem umożliwić sterowanie z tego włącznika? Bo chcieliśmy połączyć 2 kable które idą do zasilacza, aby stały prąd cały czas szedł, a dodatkowo móc sterować ręcznie supla?
Post Reply