Sterowanie oświetleniem sufitu LED

miko1282
Posts: 383
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:15 pm
Location: Brodnica

Mon Aug 20, 2018 4:43 am

Może i ja źle myślę, i coś nie rozumiem, ale czy nad włącznikiem nie masz puszek ? Aby tam przemienić przewody ? Jesli bardzo zależy ci na tej funkcjonalności jest jeszcze jedna opcja
Sk_uter
Posts: 91
Joined: Tue Mar 13, 2018 1:52 pm

Mon Aug 20, 2018 8:13 am

Tak, mam tam puszkę nad włącznikiem.

O jakim pomyślę mówisz?
miko1282
Posts: 383
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:15 pm
Location: Brodnica

Mon Aug 20, 2018 8:49 am

Możesz kupić coś takiego, wgrać na to supla button i przez odpowiednie sceny raz naciskasz wyłącza się, drugi raz włącza, gdy 2 razy szybko klikniesz jakiś konkretny kolor, lecz aby to działo musisz już mieć sterowanie z poziomu supli, czyli coś od zamela bądź h801 rgb to jest jedno rozwiazanie a drugim jest aby w puszce połączyć w taki sposób, aby 230V cały czas było na zasilaczu, a przełącznik podłączyć do sterownika, lecz moim zdaniem fajniejsza w działaniu jest pierwsza opcja


##EDIT##
Nie zauważyłem że masz taśmę jednk kolorową, zmyliło mnie to że dodałeś zdjęcie wzmacniacza RGB, ale może w jakiś sposób coś podsunąłem w wykonaniu
Attachments
IMG_20180820_103712.jpg
IMG_20180820_103712.jpg (2.76 MiB) Viewed 869 times
Sk_uter
Posts: 91
Joined: Tue Mar 13, 2018 1:52 pm

Mon Aug 20, 2018 9:18 am

No właśnie to drugie rozwiązanie chcemy wykorzystać i w puszcze czy w włączniku połączyć na stałe prąd do zasilacza, ale jak potem zrobić sterowanie z tego przełącznika jak została tylko 1 wolna żyła?
miko1282
Posts: 383
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:15 pm
Location: Brodnica

Mon Aug 20, 2018 10:17 am

Dlaczego jedna do włącznika mówiłeś że idą 3 jeśli pominiesz włącznik to nadal będziesz miał te 3 żyły
Sk_uter
Posts: 91
Joined: Tue Mar 13, 2018 1:52 pm

Mon Aug 20, 2018 10:26 am

Mniej więcej tak wygląda moje połączenie jak na zdjęciu.

Jak zepne 2 żyły razem, aby szedł stały prąd to powstaje tylko 1 żyła nie trzy.
Attachments
20180819_213651.jpg
20180819_213651.jpg (2.09 MiB) Viewed 848 times
szym3k
Posts: 127
Joined: Mon May 15, 2017 10:32 am

Mon Aug 20, 2018 10:43 am

Zastosuj przekaźnik 😉
Sk_uter
Posts: 91
Joined: Tue Mar 13, 2018 1:52 pm

Mon Aug 20, 2018 10:47 am

Właśnie o tym myśleliśmy, że zmieni z 230 do 12?, a są jakieś dopuszkowe, bo mało miejsca jest.

A jeszcze tak myślałem czy nie dałoby się wyprowadzić z zasilacza 12v i podłączyć go pod ten włącznik?
miko1282
Posts: 383
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:15 pm
Location: Brodnica

Mon Aug 20, 2018 12:04 pm

Sk_uter wrote:
Mon Aug 20, 2018 10:47 am
Właśnie o tym myśleliśmy, że zmieni z 230 do 12?, a są jakieś dopuszkowe, bo mało miejsca jest.

A jeszcze tak myślałem czy nie dałoby się wyprowadzić z zasilacza 12v i podłączyć go pod ten włącznik?
Właśnie o to mi chodzi, aby u góry w puszce (mówiłeś że masz) zrobić aby 230v cały czas bylo na zasilaczu i wylacznikiem tylko 12V przecinać
Sk_uter
Posts: 91
Joined: Tue Mar 13, 2018 1:52 pm

Mon Aug 20, 2018 12:15 pm

Jak przecinać? Do przekaźnika można jednym przewodem zrobić czy myślisz, aby puścić w puszce na stałe 230 V, do włącznika też 230 i tam zmiana z 230 do 12 i tym 1 wolną żyła puścić sygnał do modułu?
Post Reply