sterowanie prędkością obrotową wentylatora

nitzsche
Posts: 87
Joined: Sun Dec 31, 2017 10:15 am

Sun Jul 22, 2018 8:48 pm

Witam. Czy ktoś może mi pomóc ogarnąć pomysł sterowania prędkością obrotową wentylatora łazienkowego za pomocą supli? Czy jest to wykonalne na dzień dzisiejszy lub kiedykolwiek będzie? Jeśli nie to jak inaczej można tym sterować za pomocą smartfona?
User avatar
pzygmunt
Posts: 5498
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Mon Jul 23, 2018 7:34 am

W tej chwili tylko przy pomocy ściemniacza.
nitzsche
Posts: 87
Joined: Sun Dec 31, 2017 10:15 am

Mon Jul 23, 2018 7:55 am

A jest ściemniasz na 230v?
User avatar
pzygmunt
Posts: 5498
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Mon Jul 23, 2018 8:12 am

Sprzętowo musisz sobie zrobić.
nitzsche
Posts: 87
Joined: Sun Dec 31, 2017 10:15 am

Mon Jul 23, 2018 10:03 am

Takie coś znalazłem. Czy silnik będzie mi z tym działał? Czy jest szansa na suple do tego?

http://s.aliexpress.com/EniEBJVV
marko150
Posts: 4
Joined: Fri Aug 11, 2017 9:41 am

Wed Jul 25, 2018 5:34 am

A nie prościej dać zwykły ściemniacz sterowany 0-5V lub zasilacz właśnie sterowany 0-5V /12V lub 0-10V /24V i do tego wentylator łazienkowy na 12V? Są takie dostępne w sprzedaży. Jeśli uporam się ze swoimi pracami nad supla to może zaprojektuję jakiś prototyp na próby, własnie ściemniacza na 230V.
nitzsche
Posts: 87
Joined: Sun Dec 31, 2017 10:15 am

Wed Jul 25, 2018 7:42 am

Taki pomysł też jest. Finalnie chciałbym go wykorzystać do rekuperatora, a już takich mocnych wentylatorów na 12v niestety nie ma.
User avatar
shimano73
Posts: 679
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Wed Jul 25, 2018 3:52 pm

Moje wentylatory są zasilane 230V a sterowane napięciowo 0-10v , maja wbudowany falownik bo tu już silnik BLCD 😁
marko150
Posts: 4
Joined: Fri Aug 11, 2017 9:41 am

Thu Jul 26, 2018 7:48 am

Owszem, są wentylatory sterowane 0-10V i są to wentylatory EC. Wtedy tylko źródło napięcia 10V i tranzystor żeby ze sterowania 0-5V zrobić 0-10V.
User avatar
shimano73
Posts: 679
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Thu Jul 26, 2018 7:56 am

Jako ze dokładniej przyjrzałem się mojemu sterowniki bo jest tam avr 😁, w moim przypadku z pwm’a „robi się „ napięcie sterujące 0-10v
Post Reply