sonoff socket s26

goofy7
Posty: 21
Rejestracja: pt lip 27, 2018 7:15 pm

pt lip 27, 2018 7:17 pm

Witam nabyłem socket s26 różni się od innych s20 bo płytkę z układem ma przylutowaną pionowo i nie mogę tego za nic zmusić do zaprogramowania tak jak innych. Lampka miga niby wchodzi do trybu konfiguracji ustawiam dane jak dla socket innego i niestety esp download tool nie wykrywa go i nie chce zaprogramować. Ktoś sie z tym modelem spotkał i podpowie jak go przefleszować ?
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1989
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

pt lip 27, 2018 7:50 pm

A jak wchodzisz w tryb flash ?
Pozdrawiam
Wojtek
goofy7
Posty: 21
Rejestracja: pt lip 27, 2018 7:15 pm

pt lip 27, 2018 8:51 pm

tak jak w poprzednich trzymam kilka sekund przycisk aż dioda zacznie migać
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

pt lip 27, 2018 9:04 pm

Tryb konfiguracji to jedno a tryb flash to co innego.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1989
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

pt lip 27, 2018 9:19 pm

Flesh to pin GPIO0 zwierasz do masy.
Na przycisku chyba jest niestety ale inny GPIO
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1989
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

pt lip 27, 2018 9:39 pm

Na połączeniu obu płytek jest J4 - GPIO0 a J2 - masa.
j.jpg
j.jpg (30.54 KiB) Przejrzano 3937 razy
Po zwarciu tych lutów podłącz zasianie i wtedy dopiero wgraj soft
Pozdrawiam
Wojtek
goofy7
Posty: 21
Rejestracja: pt lip 27, 2018 7:15 pm

ndz lip 29, 2018 2:13 pm

u mnie działa normalnie w czasie włączania trzymam przycisk i przeszedł w tryb flash. teraz pytanie chcę podłączyć do niego czujnik temperatury dth11, który soft najlepiej pod to wgrać i gdzie jest ten pin gpio ? to ten koło zwory ?
tutaj są softy https://github.com/SUPLA/ESP8266/tree/m ... ket/v2.5.3 ale nie wiem co to jest x3 czy to 3 wyjściowy ?
bo rozumiem, że podłączam 3 piny z czujnika (bo taki już mam zespolony)
plus pod 3,3v
minus pod rx
a out pod ? w tym zwykłym sonoffie był gpio14 obok reszty

ps jakiego softu nie wgram to na kanale 0 widnieje funkcja "ściemniacz" nawet po wgraniu zoftu od basic dopiero na kanale 2 mogę wybrać czujnik temperatury.
feszter
Posty: 80
Rejestracja: pn lip 30, 2018 7:36 pm
Lokalizacja: Wodzisław Śl.

wt lip 31, 2018 5:27 am

Też mam problem z flashowaniem. Może ktoś podpowie jakie ustawienia w programie zastosować pod ten konkretny model. Zwieram zworki J4 i J2, Sonoff odpala, dioda niebieska mruga, ale nie mogę się połączyć.
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

wt lip 31, 2018 5:44 am

@feszter czytałeś to viewtopic.php?f=23&t=2108
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
goofy7
Posty: 21
Rejestracja: pt lip 27, 2018 7:15 pm

wt lip 31, 2018 6:20 am

feszter pisze:
wt lip 31, 2018 5:27 am
Też mam problem z flashowaniem. Może ktoś podpowie jakie ustawienia w programie zastosować pod ten konkretny model. Zwieram zworki J4 i J2, Sonoff odpala, dioda niebieska mruga, ale nie mogę się połączyć.
migająca dioda to konfiguracja. aby zadziałało wciśnij przycisk i dopiero wsadź usb do portu nadal trzymając przycisk wtedy czerwona dioda się lekko tli tylko i przechodzi w tryb flash parametry z pliku txt. niestety mi przyjmuje program ale czujnika temperatury za nic,
ODPOWIEDZ