urządzenia we/wy i lokalizacje

Post Reply
bicker
Posts: 345
Joined: Tue Feb 02, 2016 8:18 am

Thu Nov 24, 2016 6:17 am

Witam,
nie mogę sobie poradzić z przypisaniem urządzenia do konkretnej lokalizacji,
czy mógłbym prosić o pomoc
User avatar
pzygmunt
Posts: 6654
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Nov 24, 2016 9:20 am

W czym dokładnie problem. Dodajesz nową lokalizację i w ustawieniach urządzenia wpisujesz jej id i hasło. Wcześniej urządzenie usuwasz
z listy urządzeń.
bicker
Posts: 345
Joined: Tue Feb 02, 2016 8:18 am

Thu Nov 24, 2016 10:43 am

ok. myślałem, że w cloud mogę przemieszczać między lokalizacjami. a to jednak trzeba robić podczas dodawania

czy jest w planach możliwości przesuwania urządzeń między lokalizacjami z poziomu supla.cloud ???

Nie lepiej by było
aby w urządzeniach podawać dane użytkownika a z poziomu CLoud ustawiać lokalizację, wtedy nie było by problemu, w takich przypadkach, np przeniosę lampkę z pokoju do pokoju i muszę od nowa konfigurować,.....
User avatar
pzygmunt
Posts: 6654
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Nov 24, 2016 11:11 am

Jest to dobry pomysł choć wymaga dość gruntowej zmiany w oprogramowaniu/logice.
Dwa pomysły.

1. Utworzenie globalnego id i hasła dla urządzeń i wtedy przypisywanie sprzętu do lokalizacji w cloud.supla.org
2. Dodanie możliwości przeniesienia do innej lokalizacji z poziomu cloud.supla.org (takie wirtualne przeniesienie). W ustawieniach się nic nie zmienia. Jedynie co, może to wprowadzić kogoś w błąd jak zapomni, że przeniósł sobie w cloud.supla.org, a w ustawieniach urządzenia nadal widoczne będą ustawienia poprzedniej lokalizacji.

Muszę to przemyśleć. Druga opcja nie wymagałaby zmian w sofcie urządzeń i aplikacji klienckich.
Seba5120
Posts: 307
Joined: Mon Oct 31, 2016 1:33 pm

Thu Nov 24, 2016 11:18 am

A jeśli mam kilka routerów i chciałbym dany moduł esp przepiąć do innego wraz z lokalizacją?
Puki co muszę wgrać na nowo soft i konfigurację ustawić.?
Fajnie jakby można było to zautomatyzować trochę :-)
User avatar
wojtas567
Posts: 1757
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Thu Nov 24, 2016 11:26 am

softu nie musisz wgrywać
wchodzisz w konfigurowanie i wpisujesz od nowa wszystkie parametry
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
michael
Posts: 950
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Fri Nov 25, 2016 9:35 am

pzygmunt wrote: 2. Dodanie możliwości przeniesienia do innej lokalizacji z poziomu cloud.supla.org (takie wirtualne przeniesienie). W ustawieniach się nic nie zmienia. Jedynie co, może to wprowadzić kogoś w błąd jak zapomni, że przeniósł sobie w cloud.supla.org, a w ustawieniach urządzenia nadal widoczne będą ustawienia poprzedniej lokalizacji.
Ta opcja byłaby piękna. Bardzo mi czegoś takiego brakuje. Nowi użytkownicy mogliby pchać wszystko do jednej lokalizacji i w ustawieniach We/wy dopisywać nazwę grupy, a reszta nie musiałaby nic zmieniać. Z czasem mogliby sobie sami zrobić porządek w cloud. Można też dodać opcję scalania lokalizacji.

W każdym razie opcja typu Must Have :)
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Seba5120
Posts: 307
Joined: Mon Oct 31, 2016 1:33 pm

Sun Dec 04, 2016 11:25 am

wojtas567 wrote:softu nie musisz wgrywać
wchodzisz w konfigurowanie i wpisujesz od nowa wszystkie parametry
Jak wejść ponownie w konfiguracje? :-)
User avatar
slawek
Posts: 2209
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sun Dec 04, 2016 12:02 pm

Jeśli to mój soft, to zwierasz do masy GPIO5 (lub GPIO4-zależnie od wersji) na czas powyżej 5 sek. (dla pewności daj pow. 10 sek...) i powinien wejść w tryb AP, jeśli to soft z możliwością zmiany trybu button/switch (np. niektóre gotowe softy z githuba), to przy wybranym trybie button - jak wyżej, natomiast dla trybu switch jest to 10 zmian stanu (zał/wył) w czasie krótszym niż 5 sek.
Oczywiście na GPIO z funkcją CFG musisz mieć pullup.
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Post Reply