Problem z Yunshan

Post Reply
maroko
Posts: 113
Joined: Sun Sep 30, 2018 7:14 pm

Tue Oct 16, 2018 4:48 pm

Wgrałem Multiboard do yunshan.
Chcę użyć go jako gate + czujnik otwarcia + DS18B20.
Mógłby ktoś podpowiedzieć jak podłączyć temometr? Szukam w sieci i nigdzie nie ma opisu, w którym miejscu jest GPIO3 (według FAQ). Tak samo zaciski GND są aż 3. Nie ważne do którego się podepnę?
Schematy są różne. W temacie FAQ modułu yunshan nie ma portu GPIO3.
Podobna sprawa dotyczy czujnika otwarcia. Na płycie są wyjscia no com i nc, ale rozumiem, że nie one są używane jako czujnik?
Może dla potomności rozrysować wejścia Yunshan dla Multiboard?
board.png
board.png (102.45 KiB) Viewed 2197 times
User avatar
wojtas567
Posts: 1645
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Tue Oct 16, 2018 5:07 pm

ale do pliku readme to chyba nie zajrzałeś ?
<b>- Yunshan,</b><br />
GPIO1 - Temperature<br />
GPIO3 - Button1<br />
GPIO4 - Relay1<br />
GPIO5 - Sensor1<br />
GPIO0 - Button Configure (5s)<br />
GPIO2 - LED CFG<br />
Pozdrawiam
Wojtek
maroko
Posts: 113
Joined: Sun Sep 30, 2018 7:14 pm

Tue Oct 16, 2018 5:24 pm

I się częściowo wyjaśniło. Mam stary Readme (data zapisu 30.09.2018 godz 20:24), gdzie temperaturę mam na GPIO3..

Nie zmienia to faktu, że namierzyłem tylko:
"Spis GPIO:
GPIO2 Niebieska dioda LED
GPIO4 Relay (przekaźnik).
GPIO5 Izolowane wejście.
GPIO0 Port P5
GPIO15 GND na porcie P5 (po drodze rezystor 1k)"
User avatar
Lector
Posts: 428
Joined: Fri Nov 17, 2017 2:26 pm
Location: Poznań
Contact:

Tue Oct 16, 2018 8:26 pm

viewtopic.php?p=19450#p19450
Przynajmniej działa klawisz i czujnik otwarcia.
User avatar
Espablo
Posts: 1384
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Tue Oct 16, 2018 8:39 pm

maroko wrote:
Tue Oct 16, 2018 5:24 pm
I się częściowo wyjaśniło. Mam stary Readme (data zapisu 30.09.2018 godz 20:24), gdzie temperaturę mam na GPIO3..

Nie zmienia to faktu, że namierzyłem tylko:
"Spis GPIO:
GPIO2 Niebieska dioda LED
GPIO4 Relay (przekaźnik).
GPIO5 Izolowane wejście.
GPIO0 Port P5
GPIO15 GND na porcie P5 (po drodze rezystor 1k)"
Jakbyś wpisał wujka google GPIO3 esp-12 to byś znalazł bez problemu
GPIO1 -> TX
GPIO3 -> RX
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
maroko
Posts: 113
Joined: Sun Sep 30, 2018 7:14 pm

Wed Oct 17, 2018 6:20 am

Dziękuję za pomoc.
maroko
Posts: 113
Joined: Sun Sep 30, 2018 7:14 pm

Wed Oct 17, 2018 2:07 pm

Ok, jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc z Yunshanem. Walczę z nim nadal. Termometr ogarnąłem.

Mam problem z czujnikiem otwarcia.
Wszystko mam na stole, więc wykluczam kable. Testowałem na 2 modułach, więc moduł wykluczony.
Albo ja nie mogę prawidłowo podłączyć, albo w firmware coś nie działa.
Czujnik podłączam pod GPIO5
User avatar
Espablo
Posts: 1384
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Wed Oct 17, 2018 7:33 pm

maroko wrote:
Wed Oct 17, 2018 2:07 pm
Ok, jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc z Yunshanem. Walczę z nim nadal. Termometr ogarnąłem.

Mam problem z czujnikiem otwarcia.
Wszystko mam na stole, więc wykluczam kable. Testowałem na 2 modułach, więc moduł wykluczony.
Albo ja nie mogę prawidłowo podłączyć, albo w firmware coś nie działa.
Czujnik podłączam pod GPIO5
Jak zachowuje się dioda D4 IN?
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
maroko
Posts: 113
Joined: Sun Sep 30, 2018 7:14 pm

Thu Oct 18, 2018 3:32 pm

Espablo wrote:
Wed Oct 17, 2018 7:33 pm
maroko wrote:
Wed Oct 17, 2018 2:07 pm
Ok, jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc z Yunshanem. Walczę z nim nadal. Termometr ogarnąłem.

Mam problem z czujnikiem otwarcia.
Wszystko mam na stole, więc wykluczam kable. Testowałem na 2 modułach, więc moduł wykluczony.
Albo ja nie mogę prawidłowo podłączyć, albo w firmware coś nie działa.
Czujnik podłączam pod GPIO5
Jak zachowuje się dioda D4 IN?
Dioda D4 IN kompletnie nie reaguje (nie świeci się).
User avatar
Espablo
Posts: 1384
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Thu Oct 18, 2018 4:17 pm

maroko wrote:
Thu Oct 18, 2018 3:32 pm
Dioda D4 IN kompletnie nie reaguje (nie świeci się).
No to masz źle podłączone. Podłącz dokładnie tak jak pokazuje tutaj @Zybi viewtopic.php?p=19450#p19450
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Post Reply