Problem z Yunshan

maroko
Posty: 137
Rejestracja: ndz wrz 30, 2018 7:14 pm

czw paź 18, 2018 5:12 pm

Espablo pisze:
czw paź 18, 2018 4:17 pm
maroko pisze:
czw paź 18, 2018 3:32 pm
Dioda D4 IN kompletnie nie reaguje (nie świeci się).
No to masz źle podłączone. Podłącz dokładnie tak jak pokazuje tutaj @Zybi viewtopic.php?p=19450#p19450
Podłączam identycznie. Dla potwierdzenia zdjęcie. Przewód masowy (brązowy dodatkowy od masy) bardzo się grzeje, ale z nim czy bez niego nie ma różnicy.
Zasilacz podłaczam 12V 2A.
Czujnik otwarcia nadal nie działa.

PS. Jeśli podłączę tak jak u Zybi, nie działa czujnik temperatury. Porty są odwrotnie. W Twoim multiboard czujnik jest na GPIO1 (TX), ale to nie problem.
2018-10-18 19.05.09.jpg
2018-10-18 19.05.09.jpg (4.5 MiB) Przejrzano 2279 razy
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1616
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

czw paź 18, 2018 5:37 pm

Coś masz źle podłączone. Dioda D4 odzwierciedla to co się dzieje na tym porcie. Niestety nie mam tego modułu i nie mogę za bardzo doradzać. Fajnie by było jakby się @Lector wypowiedział w tym temacie bo ma taki moduł. Wiem, że @Zybi też ma taki moduł i też mógłby sprawdzić poprawność połączenia.
Ja bym zrobił tak, że wypiąłbym wszystkie przewody. Podłączyłbym tylko zasilanie oraz czujnik.

Tak mnie jeszcze naszło. Jeśli ten przewód łączący masy się grzeje to znaczy, że jest chyba gdzieś zwarcie. Stawiam na diodę w transoptorze. Mogłeś przypadkowo zrobić zwarcie do 12V?
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
maroko
Posty: 137
Rejestracja: ndz wrz 30, 2018 7:14 pm

czw paź 18, 2018 6:12 pm

Zwarcia na 12v raczej nie zrobiłem, sprawdzałem na 2 modułach.
Na pomysł odłączenia wszystkiego też wpadłem :) Wykonałem zdjęcie całej instalacji, żeby wszystko było ładnie zobrazowane :geek:

Ok, w takim razie dzięki za pomoc. Może podpowie coś ktoś, kto taki moduł posiada :)

Pozdrawiam,
Marek
Awatar użytkownika
Lector
Posty: 579
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

czw paź 18, 2018 6:33 pm

Na firmware które mam, działa czujnik otwarcia/zamknięcia.
Nie dział czujnik temperatury i klawisz otwierania.

Jutro pobiorę najnowszą wersję z GITa i wgram.

Połączone dokładnie jak kolega.

Link do obrazka z podłączeniami:

viewtopic.php?p=19450#p19450
Niespełniony automatyk.
XiaomiFans.PL
Awatar użytkownika
Lector
Posty: 579
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

pt paź 19, 2018 9:26 am

@maroko
@Espablo

Dziś pobrałem jeszcze raz z github i wgrałem do Yunshan.
Wszystko działa jak należy.

Połączenia:
TX - sygnał termometra
RX - zwierny do masy jako klawisz otwierania
GND - masa do termometru
mostek masy do dolnego prawego zacisku
między drugi a trzeci czujnik otwarcia (ja testowałem zamykając przewodem - jak zamykam niebieska dioda się zapala)
trzeci zacisk plus do termometru

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Niespełniony automatyk.
XiaomiFans.PL
maroko
Posty: 137
Rejestracja: ndz wrz 30, 2018 7:14 pm

pt paź 19, 2018 5:10 pm

Lector pisze:
pt paź 19, 2018 9:26 am
@maroko
@Espablo

Dziś pobrałem jeszcze raz z github i wgrałem do Yunshan.
Wszystko działa jak należy.

Połączenia:
TX - sygnał termometra
RX - zwierny do masy jako klawisz otwierania
GND - masa do termometru
mostek masy do dolnego prawego zacisku
między drugi a trzeci czujnik otwarcia (ja testowałem zamykając przewodem - jak zamykam niebieska dioda się zapala)
trzeci zacisk plus do termometru

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Dzięki, rozpakowałem 3 moduł, podłączyłem idealnie jak na foto i w opisie iiiiiiii..... czujnik otwarcia nie działa...
Zaczynam się zastanawiać, czy mam pecha do modułów, czy coś nie tak zasilaniem (połączenie mas się grzeje) - obstawiam zasilanie.
Zasilanie podawałem od 12v do 18v wykorzystując zasilacz laboratoryjny.
Pokombinuję i jeśli coś wyjdzie - dam znać.


Mimo wszystko dziękuję wszystkim, którzy chcieli pomóc.
Pozdrawiam
szym3k
Posty: 210
Rejestracja: pn maja 15, 2017 10:32 am

sob paź 20, 2018 6:33 am

maroko pisze:
pt paź 19, 2018 5:10 pm
Lector pisze:
pt paź 19, 2018 9:26 am
@maroko
@Espablo

Dziś pobrałem jeszcze raz z github i wgrałem do Yunshan.
Wszystko działa jak należy.

Połączenia:
TX - sygnał termometra
RX - zwierny do masy jako klawisz otwierania
GND - masa do termometru
mostek masy do dolnego prawego zacisku
między drugi a trzeci czujnik otwarcia (ja testowałem zamykając przewodem - jak zamykam niebieska dioda się zapala)
trzeci zacisk plus do termometru

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Dzięki, rozpakowałem 3 moduł, podłączyłem idealnie jak na foto i w opisie iiiiiiii..... czujnik otwarcia nie działa...
Zaczynam się zastanawiać, czy mam pecha do modułów, czy coś nie tak zasilaniem (połączenie mas się grzeje) - obstawiam zasilanie.
Zasilanie podawałem od 12v do 18v wykorzystując zasilacz laboratoryjny.
Pokombinuję i jeśli coś wyjdzie - dam znać.


Mimo wszystko dziękuję wszystkim, którzy chcieli pomóc.
Pozdrawiam

Spróbuj zasilić transoptor z zewnętrznego 5V, na mój gust masz ten sam problem co ja, problem rozwiązuje usunięcie diody D5.
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2234
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

sob paź 20, 2018 11:16 pm

Espablo pisze:
sob paź 20, 2018 8:59 pm
PuteR pisze:
sob paź 20, 2018 8:08 pm
Nie wiem na pewno czy to błąd, czy może tak właśnie ma to działać, a zauważyłem to przez przypadek. W Sonoff Basic jak ustawić funkcję automatu schodowego to po włączeniu z aplikacji wyłącza się prawidłowo po zadanym czasie, ale z przycisku czy to monostabilny czy bistabilny już nie wyłącza się w ogóle.
Sprawdzę to
Panowie zajrzyjcie tu:
viewtopic.php?f=17&t=3450&p=22183&hilit ... mer#p22183
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Radoslaw_B
Posty: 6
Rejestracja: pn paź 15, 2018 6:16 am

ndz paź 21, 2018 2:33 pm

Espablo pisze:
sob paź 20, 2018 7:02 pm
@Radoslaw_B
@wsosniak
Sprawdźcie teraz. DS18b20 podłączony do GPIO0, a DHT22 podłączony do GPIO3. Na moim module testowym czyli ESP-12 wszystko działa tak jak powinno. Testowałem z ustawieniami dla SONOFF BASIC.

@Espablo Przetestowałem u siebie, DS18b20 I DHT22 jednocześnie.
DS18b20 -> GPIO1
DHT22 -> GPIO3
Wygląda na to że jest ok, po kilku "zanikach wifi" nadal łączy się poprawnie.
Dzieki!
Maniek913
Posty: 269
Rejestracja: czw lut 22, 2018 9:46 pm

ndz paź 21, 2018 3:58 pm

Właśnie wgrałem najnowszy soft(2.7.2) do Sonoffa basic - i mam problem z wejściem GPIO 03 - sensor - mianowicie po ustawieniu tego wejścia jako sensor po restarcie nie łączy się z siecią Wi-Fi ( dioda wolno mruga). Po dezaktywacji tego wejścia jest OK. Podejrzewałem że powodem jest brak "pulupa" na tym wejściu, ale niestety zarówno pozostawienie niepodłączonego wejścia, czy też podciągnięcie do +3v3 przez rezystor 4k7, albo wymuszenie "0" podczas restartu nie pomaga- moduł nie łączy się z siecią. wątek jest dość długi i nie wiem czy ktoś miał taki problem? Właściwie dowolne ustawienia tego GPIO powodują brak łączności. Tylko dezaktywacja pozwala na połączenie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”