Problem z Yunshan

Patryk
Posty: 713
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

sob lip 13, 2019 10:40 am

timonew pisze:
sob lip 13, 2019 9:47 am
Wylutowanie D5 niestety nie pomogło, nadal dioda się żarzy. Gdzie dokładnie powinienem wlutować rezystor? Wg Informacji które znalazłem to pomiędzy 3,3V (pierwsze pole w lewym dolnym rogu ESP?) a Gpio5 (czyli tam gdzie podpinam kontrakton), ale kiedy to robię to dioda D4 świeci cały czas.
Trzy posty wyżej podałem Ci link, a tam w następnym linku było gdzie wlutować trzeba rezystor.
Załączniki
Screenshot_20190616-091955.png
Screenshot_20190616-091955.png (1.34 MiB) Przejrzano 616 razy
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

sob lip 13, 2019 11:32 am

Wgraj sobie Multiboard i nic nie będziesz musiał lutowac.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
timonew
Posty: 12
Rejestracja: wt cze 18, 2019 5:12 pm

sob lip 13, 2019 5:41 pm

Bardzo dziękuję za pomoc, wgrałem Multiboard i wszystko działa poprawnie. Dla zaspokojenia ciekawości będę męczył na drugiej płytce z softem inCan. W praktyce któryś z tych softów jest lepszy/daje większe/inne możliwości/jest stabilniejszy/ w przypadku wykorzystywania go jako moduł bramowy? Jeszcze raz dzięki i wszystkiego dobrego.
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

sob lip 13, 2019 5:48 pm

W Multiboard jest zastosowany tzw programowy pull-up. W inCan-Easy już tego nie ma bo wyleciało mi to z głowy.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Patryk
Posty: 713
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

sob lip 13, 2019 7:19 pm

Espablo pisze:
sob lip 13, 2019 5:48 pm
W Multiboard jest zastosowany tzw programowy pull-up.
@espablo, mógłbyś zdradzić jak tego dokonałeś ?
Próbowałem to zrobić w gate_module , ale bezskutecznie.
 viewtopic.php?p=43275#p43275
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

sob lip 13, 2019 7:38 pm

Możesz dopisać tutaj
https://github.com/SUPLA/supla-espressi ... io.c#L1095
to

Kod: Zaznacz cały

 PIN_PULLUP_EN(PERIPHS_IO_MUX_GPIO5_U);
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
porto
Posty: 2
Rejestracja: ndz gru 08, 2019 10:33 am

ndz gru 08, 2019 10:43 am

Witam.
Mam taki problem z modułem Yunshan. Wgrywam do niego soft multiboard. W momencie wykonywania konfiguracji nie mam możliwości wybrania opcji Burton. Jest do wyboru tylo sensor, przekaźnik, termometr lub brak opcji... Oczywiście po wgraniu softu jako moduł wybieram Yunshan.
Co robię nie tak, jak sobie z tym poradzić? Dodam że po wykonaniu konfiguracji poprawnie działa i termometr i sensor otwarcia bramy sterowanie jest bez zarzutu.
elmaya
Posty: 711
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

ndz gru 08, 2019 10:48 am

- Yunshan,
GPIO3 - Button
GPIO4 - Relay
GPIO5 - Sensor
GPIO0 - Button Configure (5s)
GPIO2 - LED CFG
GPIO1 - User Configurable
porto
Posty: 2
Rejestracja: ndz gru 08, 2019 10:33 am

ndz gru 08, 2019 11:12 am

Chyba że mój błąd jest taki że po wgraniu multiboard i przy wstępnej konfiguracji wskazaniu moduł Yunshan nie robiłem restartu, modulu tyko przechodziłem do dalszej konfiguracji wifi i GPIO...Muszę to sprawdzic
ODPOWIEDZ