Problem z Yunshan

maroko
Posts: 135
Joined: Sun Sep 30, 2018 7:14 pm

Thu Oct 18, 2018 5:12 pm

Espablo wrote:
Thu Oct 18, 2018 4:17 pm
maroko wrote:
Thu Oct 18, 2018 3:32 pm
Dioda D4 IN kompletnie nie reaguje (nie świeci się).
No to masz źle podłączone. Podłącz dokładnie tak jak pokazuje tutaj @Zybi viewtopic.php?p=19450#p19450
Podłączam identycznie. Dla potwierdzenia zdjęcie. Przewód masowy (brązowy dodatkowy od masy) bardzo się grzeje, ale z nim czy bez niego nie ma różnicy.
Zasilacz podłaczam 12V 2A.
Czujnik otwarcia nadal nie działa.

PS. Jeśli podłączę tak jak u Zybi, nie działa czujnik temperatury. Porty są odwrotnie. W Twoim multiboard czujnik jest na GPIO1 (TX), ale to nie problem.
2018-10-18 19.05.09.jpg
2018-10-18 19.05.09.jpg (4.5 MiB) Viewed 1418 times
User avatar
Espablo
Posts: 1458
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Thu Oct 18, 2018 5:37 pm

Coś masz źle podłączone. Dioda D4 odzwierciedla to co się dzieje na tym porcie. Niestety nie mam tego modułu i nie mogę za bardzo doradzać. Fajnie by było jakby się @Lector wypowiedział w tym temacie bo ma taki moduł. Wiem, że @Zybi też ma taki moduł i też mógłby sprawdzić poprawność połączenia.
Ja bym zrobił tak, że wypiąłbym wszystkie przewody. Podłączyłbym tylko zasilanie oraz czujnik.

Tak mnie jeszcze naszło. Jeśli ten przewód łączący masy się grzeje to znaczy, że jest chyba gdzieś zwarcie. Stawiam na diodę w transoptorze. Mogłeś przypadkowo zrobić zwarcie do 12V?
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
maroko
Posts: 135
Joined: Sun Sep 30, 2018 7:14 pm

Thu Oct 18, 2018 6:12 pm

Zwarcia na 12v raczej nie zrobiłem, sprawdzałem na 2 modułach.
Na pomysł odłączenia wszystkiego też wpadłem :) Wykonałem zdjęcie całej instalacji, żeby wszystko było ładnie zobrazowane :geek:

Ok, w takim razie dzięki za pomoc. Może podpowie coś ktoś, kto taki moduł posiada :)

Pozdrawiam,
Marek
User avatar
Lector
Posts: 468
Joined: Fri Nov 17, 2017 2:26 pm
Location: Poznań
Contact:

Thu Oct 18, 2018 6:33 pm

Na firmware które mam, działa czujnik otwarcia/zamknięcia.
Nie dział czujnik temperatury i klawisz otwierania.

Jutro pobiorę najnowszą wersję z GITa i wgram.

Połączone dokładnie jak kolega.

Link do obrazka z podłączeniami:

viewtopic.php?p=19450#p19450
User avatar
Lector
Posts: 468
Joined: Fri Nov 17, 2017 2:26 pm
Location: Poznań
Contact:

Fri Oct 19, 2018 9:26 am

@maroko
@Espablo

Dziś pobrałem jeszcze raz z github i wgrałem do Yunshan.
Wszystko działa jak należy.

Połączenia:
TX - sygnał termometra
RX - zwierny do masy jako klawisz otwierania
GND - masa do termometru
mostek masy do dolnego prawego zacisku
między drugi a trzeci czujnik otwarcia (ja testowałem zamykając przewodem - jak zamykam niebieska dioda się zapala)
trzeci zacisk plus do termometru

Image Image Image
Image Image
maroko
Posts: 135
Joined: Sun Sep 30, 2018 7:14 pm

Fri Oct 19, 2018 5:10 pm

Lector wrote:
Fri Oct 19, 2018 9:26 am
@maroko
@Espablo

Dziś pobrałem jeszcze raz z github i wgrałem do Yunshan.
Wszystko działa jak należy.

Połączenia:
TX - sygnał termometra
RX - zwierny do masy jako klawisz otwierania
GND - masa do termometru
mostek masy do dolnego prawego zacisku
między drugi a trzeci czujnik otwarcia (ja testowałem zamykając przewodem - jak zamykam niebieska dioda się zapala)
trzeci zacisk plus do termometru

Image Image Image
Image Image
Dzięki, rozpakowałem 3 moduł, podłączyłem idealnie jak na foto i w opisie iiiiiiii..... czujnik otwarcia nie działa...
Zaczynam się zastanawiać, czy mam pecha do modułów, czy coś nie tak zasilaniem (połączenie mas się grzeje) - obstawiam zasilanie.
Zasilanie podawałem od 12v do 18v wykorzystując zasilacz laboratoryjny.
Pokombinuję i jeśli coś wyjdzie - dam znać.


Mimo wszystko dziękuję wszystkim, którzy chcieli pomóc.
Pozdrawiam
szym3k
Posts: 126
Joined: Mon May 15, 2017 10:32 am

Sat Oct 20, 2018 6:33 am

maroko wrote:
Fri Oct 19, 2018 5:10 pm
Lector wrote:
Fri Oct 19, 2018 9:26 am
@maroko
@Espablo

Dziś pobrałem jeszcze raz z github i wgrałem do Yunshan.
Wszystko działa jak należy.

Połączenia:
TX - sygnał termometra
RX - zwierny do masy jako klawisz otwierania
GND - masa do termometru
mostek masy do dolnego prawego zacisku
między drugi a trzeci czujnik otwarcia (ja testowałem zamykając przewodem - jak zamykam niebieska dioda się zapala)
trzeci zacisk plus do termometru

Image Image Image
Image Image
Dzięki, rozpakowałem 3 moduł, podłączyłem idealnie jak na foto i w opisie iiiiiiii..... czujnik otwarcia nie działa...
Zaczynam się zastanawiać, czy mam pecha do modułów, czy coś nie tak zasilaniem (połączenie mas się grzeje) - obstawiam zasilanie.
Zasilanie podawałem od 12v do 18v wykorzystując zasilacz laboratoryjny.
Pokombinuję i jeśli coś wyjdzie - dam znać.


Mimo wszystko dziękuję wszystkim, którzy chcieli pomóc.
Pozdrawiam

Spróbuj zasilić transoptor z zewnętrznego 5V, na mój gust masz ten sam problem co ja, problem rozwiązuje usunięcie diody D5.
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sat Oct 20, 2018 11:16 pm

Espablo wrote:
Sat Oct 20, 2018 8:59 pm
PuteR wrote:
Sat Oct 20, 2018 8:08 pm
Nie wiem na pewno czy to błąd, czy może tak właśnie ma to działać, a zauważyłem to przez przypadek. W Sonoff Basic jak ustawić funkcję automatu schodowego to po włączeniu z aplikacji wyłącza się prawidłowo po zadanym czasie, ale z przycisku czy to monostabilny czy bistabilny już nie wyłącza się w ogóle.
Sprawdzę to
Panowie zajrzyjcie tu:
viewtopic.php?f=17&t=3450&p=22183&hilit ... mer#p22183
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Radoslaw_B
Posts: 6
Joined: Mon Oct 15, 2018 6:16 am

Sun Oct 21, 2018 2:33 pm

Espablo wrote:
Sat Oct 20, 2018 7:02 pm
@Radoslaw_B
@wsosniak
Sprawdźcie teraz. DS18b20 podłączony do GPIO0, a DHT22 podłączony do GPIO3. Na moim module testowym czyli ESP-12 wszystko działa tak jak powinno. Testowałem z ustawieniami dla SONOFF BASIC.

@Espablo Przetestowałem u siebie, DS18b20 I DHT22 jednocześnie.
DS18b20 -> GPIO1
DHT22 -> GPIO3
Wygląda na to że jest ok, po kilku "zanikach wifi" nadal łączy się poprawnie.
Dzieki!
Maniek913
Posts: 158
Joined: Thu Feb 22, 2018 9:46 pm

Sun Oct 21, 2018 3:58 pm

Właśnie wgrałem najnowszy soft(2.7.2) do Sonoffa basic - i mam problem z wejściem GPIO 03 - sensor - mianowicie po ustawieniu tego wejścia jako sensor po restarcie nie łączy się z siecią Wi-Fi ( dioda wolno mruga). Po dezaktywacji tego wejścia jest OK. Podejrzewałem że powodem jest brak "pulupa" na tym wejściu, ale niestety zarówno pozostawienie niepodłączonego wejścia, czy też podciągnięcie do +3v3 przez rezystor 4k7, albo wymuszenie "0" podczas restartu nie pomaga- moduł nie łączy się z siecią. wątek jest dość długi i nie wiem czy ktoś miał taki problem? Właściwie dowolne ustawienia tego GPIO powodują brak łączności. Tylko dezaktywacja pozwala na połączenie.
Post Reply