Problem z Yunshan

NetAs
Posts: 73
Joined: Mon May 28, 2018 7:06 am
Location: Wrocław
Contact:

Sun Oct 21, 2018 5:04 pm

szym3k wrote:
Sat Oct 20, 2018 6:33 am
Spróbuj zasilić transoptor z zewnętrznego 5V, na mój gust masz ten sam problem co ja, problem rozwiązuje usunięcie diody D5.
To mam tą diodę wylutować, myślałem że mostek to załatwia?
Lector wrote:
Fri Oct 19, 2018 9:26 am
mostek masy do dolnego prawego zacisku
A co z rezystorami też są wymagane jak to było przy sofcie Zybiego?
szym3k
Posts: 126
Joined: Mon May 15, 2017 10:32 am

Sun Oct 21, 2018 9:32 pm

NetAs wrote:
Sun Oct 21, 2018 5:04 pm
szym3k wrote:
Sat Oct 20, 2018 6:33 am
Spróbuj zasilić transoptor z zewnętrznego 5V, na mój gust masz ten sam problem co ja, problem rozwiązuje usunięcie diody D5.
To mam tą diodę wylutować, myślałem że mostek to załatwia?
Lector wrote:
Fri Oct 19, 2018 9:26 am
mostek masy do dolnego prawego zacisku
A co z rezystorami też są wymagane jak to było przy sofcie Zybiego?
Testowałeś czy na zewnętrznym zasilaniu, transoptor działa?
U mnie dioda D5 powodowała takie problemy.
Zybi
Posts: 1378
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Sun Oct 21, 2018 10:20 pm

szym3k wrote:
Sun Oct 21, 2018 9:32 pm
NetAs wrote:
Sun Oct 21, 2018 5:04 pm
szym3k wrote:
Sat Oct 20, 2018 6:33 am
...
...
Lector wrote:
Fri Oct 19, 2018 9:26 am
...
A co z rezystorami też są wymagane jak to było przy sofcie Zybiego?
Mój soft nie wymaga żadnych dodatkowych rezystorów.
NetAs
Posts: 73
Joined: Mon May 28, 2018 7:06 am
Location: Wrocław
Contact:

Mon Oct 22, 2018 6:29 am

Zybi wrote:
Sun Oct 21, 2018 10:20 pm
szym3k wrote:
Sun Oct 21, 2018 9:32 pm
NetAs wrote:
Sun Oct 21, 2018 5:04 pm

...



A co z rezystorami też są wymagane jak to było przy sofcie Zybiego?
Mój soft nie wymaga żadnych dodatkowych rezystorów.
ja się tym zasugerowałem, stąd moje pytanie było:
Attachments
1234.jpg
1234.jpg (88.64 KiB) Viewed 1794 times
NetAs
Posts: 73
Joined: Mon May 28, 2018 7:06 am
Location: Wrocław
Contact:

Mon Oct 22, 2018 6:35 am

szym3k wrote:
Sun Oct 21, 2018 9:32 pm
NetAs wrote:
Sun Oct 21, 2018 5:04 pm
szym3k wrote:
Sat Oct 20, 2018 6:33 am
Spróbuj zasilić transoptor z zewnętrznego 5V, na mój gust masz ten sam problem co ja, problem rozwiązuje usunięcie diody D5.
To mam tą diodę wylutować, myślałem że mostek to załatwia?
Lector wrote:
Fri Oct 19, 2018 9:26 am
mostek masy do dolnego prawego zacisku
A co z rezystorami też są wymagane jak to było przy sofcie Zybiego?
Testowałeś czy na zewnętrznym zasilaniu, transoptor działa?
U mnie dioda D5 powodowała takie problemy.
Nie testowałem, ale dziś to zrobię choć nawet jakby zadziałało to nie będę miał jak tego zasilacza tam upchnąć bo obudowa od sterowania bramą jest dość mała, dlatego myślę czy jakieś prostsze rozwiązanie da się zastosować? Brama działa, lecz nie reaguje na kontaktron.
Zybi
Posts: 1378
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Mon Oct 22, 2018 8:29 am

NetAs wrote:
Mon Oct 22, 2018 6:29 am
Zybi wrote:
Sun Oct 21, 2018 10:20 pm
szym3k wrote:
Sun Oct 21, 2018 9:32 pm

Mój soft nie wymaga żadnych dodatkowych rezystorów.
ja się tym zasugerowałem, stąd moje pytanie było:
To dotyczyło archaicznej wersji softu, której nawet ja nie posiadam.
User avatar
Espablo
Posts: 1458
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Mon Oct 22, 2018 1:51 pm

Odłącz wszystko. Po podaniu zasilania zmierz miernikiem napięcie pomiędzy B i F, powinno tam być 5V. Odłącz zasilanie i sprawdź miernikiem rezystancjię w obu kierinkach pomiędzy G i H. Jest tam Transil D5, który może być uszkodzony i robi zwarcie G do H tak jak pisał o tym @szym3k. To może być przyczyną grzania się przewodu. Jeśli jest uszkodzony to wystarczy go wylutowac. On tylko zabezpiecza złącze H. Bez tego Transila też będzie działać.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
NetAs
Posts: 73
Joined: Mon May 28, 2018 7:06 am
Location: Wrocław
Contact:

Mon Oct 22, 2018 8:02 pm

Espablo wrote:
Mon Oct 22, 2018 1:51 pm
Odłącz wszystko. Po podaniu zasilania zmierz miernikiem napięcie pomiędzy B i F, powinno tam być 5V. Odłącz zasilanie i sprawdź miernikiem rezystancjię w obu kierinkach pomiędzy G i H. Jest tam Transil D5, który może być uszkodzony i robi zwarcie G do H tak jak pisał o tym @szym3k. To może być przyczyną grzania się przewodu. Jeśli jest uszkodzony to wystarczy go wylutowac. On tylko zabezpiecza złącze H. Bez tego Transila też będzie działać.
Pomogło wylutowanie D5 :roll:
maroko
Posts: 135
Joined: Sun Sep 30, 2018 7:14 pm

Sat Oct 27, 2018 12:39 pm

Również potwierdzam, wylutowanie D5 załatwia sprawę.
Mostek mas też już się nie grzeje. Yunshan na sofcie od Espablo działa idealnie.

Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam,
PuteR
Posts: 539
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Sun Oct 28, 2018 9:39 pm

Witam, czy yunshan ma u was problemy z podłączeniem się do sieci?? Gdy znajduje się blisko routera to po około 2-3 min załapie i się połączy, ale niestety jak znoszę go piętro niżej (tam gdzie miałby docelowo pracować) to nie może się połączyć. Inne moduły typu sonoff basic czy 4ch pro łączą się bez problemu. Czy w yunshanie można jakoś wzmocnić sygnał??
Post Reply