Problem z Yunshan

NetAs
Posty: 74
Rejestracja: pn maja 28, 2018 7:06 am
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

ndz paź 21, 2018 5:04 pm

szym3k pisze:
sob paź 20, 2018 6:33 am
Spróbuj zasilić transoptor z zewnętrznego 5V, na mój gust masz ten sam problem co ja, problem rozwiązuje usunięcie diody D5.
To mam tą diodę wylutować, myślałem że mostek to załatwia?
Lector pisze:
pt paź 19, 2018 9:26 am
mostek masy do dolnego prawego zacisku
A co z rezystorami też są wymagane jak to było przy sofcie Zybiego?
szym3k
Posty: 187
Rejestracja: pn maja 15, 2017 10:32 am

ndz paź 21, 2018 9:32 pm

NetAs pisze:
ndz paź 21, 2018 5:04 pm
szym3k pisze:
sob paź 20, 2018 6:33 am
Spróbuj zasilić transoptor z zewnętrznego 5V, na mój gust masz ten sam problem co ja, problem rozwiązuje usunięcie diody D5.
To mam tą diodę wylutować, myślałem że mostek to załatwia?
Lector pisze:
pt paź 19, 2018 9:26 am
mostek masy do dolnego prawego zacisku
A co z rezystorami też są wymagane jak to było przy sofcie Zybiego?
Testowałeś czy na zewnętrznym zasilaniu, transoptor działa?
U mnie dioda D5 powodowała takie problemy.
Zybi
Posty: 1440
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

ndz paź 21, 2018 10:20 pm

szym3k pisze:
ndz paź 21, 2018 9:32 pm
NetAs pisze:
ndz paź 21, 2018 5:04 pm
szym3k pisze:
sob paź 20, 2018 6:33 am
...
...
Lector pisze:
pt paź 19, 2018 9:26 am
...
A co z rezystorami też są wymagane jak to było przy sofcie Zybiego?
Mój soft nie wymaga żadnych dodatkowych rezystorów.
NetAs
Posty: 74
Rejestracja: pn maja 28, 2018 7:06 am
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

pn paź 22, 2018 6:29 am

Zybi pisze:
ndz paź 21, 2018 10:20 pm
szym3k pisze:
ndz paź 21, 2018 9:32 pm
NetAs pisze:
ndz paź 21, 2018 5:04 pm

...



A co z rezystorami też są wymagane jak to było przy sofcie Zybiego?
Mój soft nie wymaga żadnych dodatkowych rezystorów.
ja się tym zasugerowałem, stąd moje pytanie było:
Załączniki
1234.jpg
1234.jpg (88.64 KiB) Przejrzano 2054 razy
NetAs
Posty: 74
Rejestracja: pn maja 28, 2018 7:06 am
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

pn paź 22, 2018 6:35 am

szym3k pisze:
ndz paź 21, 2018 9:32 pm
NetAs pisze:
ndz paź 21, 2018 5:04 pm
szym3k pisze:
sob paź 20, 2018 6:33 am
Spróbuj zasilić transoptor z zewnętrznego 5V, na mój gust masz ten sam problem co ja, problem rozwiązuje usunięcie diody D5.
To mam tą diodę wylutować, myślałem że mostek to załatwia?
Lector pisze:
pt paź 19, 2018 9:26 am
mostek masy do dolnego prawego zacisku
A co z rezystorami też są wymagane jak to było przy sofcie Zybiego?
Testowałeś czy na zewnętrznym zasilaniu, transoptor działa?
U mnie dioda D5 powodowała takie problemy.
Nie testowałem, ale dziś to zrobię choć nawet jakby zadziałało to nie będę miał jak tego zasilacza tam upchnąć bo obudowa od sterowania bramą jest dość mała, dlatego myślę czy jakieś prostsze rozwiązanie da się zastosować? Brama działa, lecz nie reaguje na kontaktron.
Zybi
Posty: 1440
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

pn paź 22, 2018 8:29 am

NetAs pisze:
pn paź 22, 2018 6:29 am
Zybi pisze:
ndz paź 21, 2018 10:20 pm
szym3k pisze:
ndz paź 21, 2018 9:32 pm

Mój soft nie wymaga żadnych dodatkowych rezystorów.
ja się tym zasugerowałem, stąd moje pytanie było:
To dotyczyło archaicznej wersji softu, której nawet ja nie posiadam.
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

pn paź 22, 2018 1:51 pm

Odłącz wszystko. Po podaniu zasilania zmierz miernikiem napięcie pomiędzy B i F, powinno tam być 5V. Odłącz zasilanie i sprawdź miernikiem rezystancjię w obu kierinkach pomiędzy G i H. Jest tam Transil D5, który może być uszkodzony i robi zwarcie G do H tak jak pisał o tym @szym3k. To może być przyczyną grzania się przewodu. Jeśli jest uszkodzony to wystarczy go wylutowac. On tylko zabezpiecza złącze H. Bez tego Transila też będzie działać.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
NetAs
Posty: 74
Rejestracja: pn maja 28, 2018 7:06 am
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

pn paź 22, 2018 8:02 pm

Espablo pisze:
pn paź 22, 2018 1:51 pm
Odłącz wszystko. Po podaniu zasilania zmierz miernikiem napięcie pomiędzy B i F, powinno tam być 5V. Odłącz zasilanie i sprawdź miernikiem rezystancjię w obu kierinkach pomiędzy G i H. Jest tam Transil D5, który może być uszkodzony i robi zwarcie G do H tak jak pisał o tym @szym3k. To może być przyczyną grzania się przewodu. Jeśli jest uszkodzony to wystarczy go wylutowac. On tylko zabezpiecza złącze H. Bez tego Transila też będzie działać.
Pomogło wylutowanie D5 :roll:
maroko
Posty: 135
Rejestracja: ndz wrz 30, 2018 7:14 pm

sob paź 27, 2018 12:39 pm

Również potwierdzam, wylutowanie D5 załatwia sprawę.
Mostek mas też już się nie grzeje. Yunshan na sofcie od Espablo działa idealnie.

Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 758
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

ndz paź 28, 2018 9:39 pm

Witam, czy yunshan ma u was problemy z podłączeniem się do sieci?? Gdy znajduje się blisko routera to po około 2-3 min załapie i się połączy, ale niestety jak znoszę go piętro niżej (tam gdzie miałby docelowo pracować) to nie może się połączyć. Inne moduły typu sonoff basic czy 4ch pro łączą się bez problemu. Czy w yunshanie można jakoś wzmocnić sygnał??
ODPOWIEDZ