Problem z Yunshan

Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 758
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

czw lis 01, 2018 5:53 pm

Ktoś ma może jakiś pomysł co może być przyczyną yunshan łączy się z siecią ale jak tylko na chwilę się rozłączy to na ponowne połączenie można czekać nawet kilka godzin.
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2222
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

czw lis 01, 2018 6:00 pm

A po restarcie routera jak?
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 758
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

czw lis 01, 2018 6:15 pm

Niestety wygląda na to że jest tak samo właśnie zresetowalem router, wszystkie urządzenia już się połączyły a yunshan dale niej chociaż minęło już kilka minut 😐
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2222
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

czw lis 01, 2018 6:29 pm

Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 758
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

czw lis 01, 2018 6:49 pm

Niestety wygląda na to że wpisanie adresu IP też nic nie daje 15 min i brak połączenia.

Czy przyczyn może być to że soft wgrywalem tylko z uart, na zasilaniu z USB, a zaleca się żeby zasilanie brać zewnętrzne.
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2222
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

czw lis 01, 2018 7:21 pm

PuteR pisze:
czw lis 01, 2018 6:49 pm
Niestety wygląda na to że wpisanie adresu IP też nic nie daje 15 min i brak połączenia.

Czy przyczyn może być to że soft wgrywalem tylko z uart, na zasilaniu z USB, a zaleca się żeby zasilanie brać zewnętrzne.
Mało prawdopodobne, ja spróbowałbym jeszcze na innym routerze
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 758
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

czw lis 01, 2018 8:08 pm

Próbowałem na innym routerz i jest to samo. Wychodzi na to że problemem jest odległość od routera. Jak podłączam go praktycznie w tym samym miejscu tylko piętro wyżej (na tym samym piętrze jest router) to łączy się w miarę szybko. Jak zniosę go na dół to już ma problem. Dziwne tylko że jak wprowadzam go w tryb konfiguracji na tym dolnym piętrze to można połączyć się bez problemu. Czy yunshan faktycznie ma jakąś słabszą antenę niż np. sonoff basic??
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2222
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

czw lis 01, 2018 8:32 pm

W Younshan masz standardowy ESP więc...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 758
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

czw lis 01, 2018 8:36 pm

No ok rozumiem że jedynym rozwiązaniem będzie pewnie instalacja routera na dole (niestety narazie to niemożliwe jest 😐), a już w pomieszczeniu obok działa bez problemu. Dziwne tylko że sonoff w tym samym miejscu działa ok.
Awatar użytkownika
byniom
Posty: 426
Rejestracja: sob sty 07, 2017 1:17 pm

pt lis 02, 2018 6:08 am

Zrób sobie na ESP lub na wemosie repeater . To tylko pozorne wzmocnienie ale z suplą działa . Zainstalujesz go na dole ale on lepiej się może połączyć z twoim routerem a twoje moduły połączą się z nim. Miałem taki problem że moduł niby był w zasięgu ale nie chciał współpracować bo zasięg był słaby więc dodałem ten repeater i moduł wtedy zadziałał bo widział duży sygnał z repeatera.
ODPOWIEDZ