Problem z Yunshan

Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 758
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

pt lis 02, 2018 8:58 am

byniom pisze:
pt lis 02, 2018 6:08 am
Zrób sobie na ESP lub na wemosie repeater . To tylko pozorne wzmocnienie ale z suplą działa . Zainstalujesz go na dole ale on lepiej się może połączyć z twoim routerem a twoje moduły połączą się z nim. Miałem taki problem że moduł niby był w zasięgu ale nie chciał współpracować bo zasięg był słaby więc dodałem ten repeater i moduł wtedy zadziałał bo widział duży sygnał z repeatera.
Możesz powiedzieć jak to zrobić :]
Zari
Posty: 42
Rejestracja: ndz wrz 17, 2017 12:30 pm

pt lis 02, 2018 10:29 am

https://github.com/martin-ger/esp_wifi_repeater

Ja chyba ten soft testowałem i działa ładnie.
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 758
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

pt lis 02, 2018 10:47 am

Dzięki za odpowiedź, a mógłbyś jakoś jaśniej opisać co tam należy wgrać bo sporo tam tego i nie za bardzo wiem jak to ugryźć. Mam aktualnie wolnego nodemcu v3 i mógłbym go wykorzystać.
Awatar użytkownika
byniom
Posty: 426
Rejestracja: sob sty 07, 2017 1:17 pm

pt lis 02, 2018 11:16 am

PuteR pisze:
pt lis 02, 2018 8:58 am
byniom pisze:
pt lis 02, 2018 6:08 am
Zrób sobie na ESP lub na wemosie repeater . To tylko pozorne wzmocnienie ale z suplą działa . Zainstalujesz go na dole ale on lepiej się może połączyć z twoim routerem a twoje moduły połączą się z nim. Miałem taki problem że moduł niby był w zasięgu ale nie chciał współpracować bo zasięg był słaby więc dodałem ten repeater i moduł wtedy zadziałał bo widział duży sygnał z repeatera.
Możesz powiedzieć jak to zrobić :]
Do esp , wemosa lub nodemcu trzeba wgrać soft i go skonfigurować np. telfonem tak jak konfiguruje się moduły od supli.

Pobierz sobie tutaj ode mnie http://klimar.kutno.pl/pliki/repeater.rar i wgraj . Łączysz się przez 192.168.4.1 ale najpierw wybierz połaczenie z nim jako z siecią a potem w przeglądarce wpisujesz 192.168.4.1 i konfigurujesz podając nazwę i hasło swojej sieci i nazwę i hasło sieci jaką będzie tworzył repeater
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 758
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

pt lis 02, 2018 6:48 pm

Prawdę mówiąc wątpiłem żeby takie rozwiązanie miało pomóc, ale wygląda na to że to działa :] Dzięki wielkie za pomoc.

A ktoś może powiedzieć na jakie odległości mniej więcej może to zdać egzamin. Chciałbym z suplą wyjść na zewnątrz budynku i się teraz zastanawiam czy konieczne będzie kupowanie rutera zewnętrznego czy może to by załatwiło sprawę??
Awatar użytkownika
byniom
Posty: 426
Rejestracja: sob sty 07, 2017 1:17 pm

pt lis 02, 2018 6:52 pm

Rozmieść kilka w odpowiedniej odległości i niech każdy łączy się z następnym . Koszta znikome.
miko1282
Posty: 423
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:15 pm
Lokalizacja: Brodnica

pt lis 02, 2018 10:56 pm

byniom pisze:
pt lis 02, 2018 6:52 pm
Rozmieść kilka w odpowiedniej odległości i niech każdy łączy się z następnym . Koszta znikome.
Nie wiem czy to dobry pomysł, moim zdaniem lepiej było by kupić tplink wr-841 wgrać ddwrt i ustawić go gdzieś w rogu, przy ścianie, tam gdzie będzie potrzebny sygnał do supli :) myślę że za 20 zł dorwie się go więc koszt też nie największy
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 758
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

sob lis 03, 2018 8:50 am

No właśnie tak się zastanawiam z tym kosztem bo w sumie to wcale one takie znikome mogą nie być. Kupić kilka modułów do tego jakieś zasilacze to też się troszkę nazbiera. A co daje zmiana tego oprogramowania w routerze?
elmaya
Posty: 707
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

sob lis 03, 2018 9:25 am

esp_wifi_repeater
Ze względu na ograniczenia implementacji SoftAP ESP, istnieje maksymalnie 8 równolegle połączonych stacji.
miko1282
Posty: 423
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:15 pm
Lokalizacja: Brodnica

sob lis 03, 2018 9:30 am

PuteR pisze:
sob lis 03, 2018 8:50 am
No właśnie tak się zastanawiam z tym kosztem bo w sumie to wcale one takie znikome mogą nie być. Kupić kilka modułów do tego jakieś zasilacze to też się troszkę nazbiera. A co daje zmiana tego oprogramowania w routerze?
Jest to bardzo popularny router (głównie ze względu na cenę/jakość) lecz nie wspiera on trybu przekaźnik w normalnym sofcie, po zmianie softu na ddwrt można zrobić z niego przekaźnik czyli wzmacniacz wifi
ODPOWIEDZ