Problem z Yunshan

PioKar
Posts: 237
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Sat Nov 03, 2018 11:28 am

elmaya wrote:
Sat Nov 03, 2018 9:25 am
esp_wifi_repeater
Ze względu na ograniczenia implementacji SoftAP ESP, istnieje maksymalnie 8 równolegle połączonych stacji.
To nie tak mało.
Biorąc pod uwagę że stosujemy w miejscach gdzie supla słabo pracuje.
Sam się zainteresowałem tematem i z wemosa z anteną zewnętrzną uruchomiłem repeater.
Apka w telefonie twierdzi że w tym miejscu dodatkowy sygnał jest o wiele mocniejszy.
Wyszło tak że dla jednego sonoffa postawiłem repeater ale co tam.
PuteR
Posts: 539
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Sat Nov 03, 2018 11:29 am

Mam w domu wolny router adsl tp-link td-w8950n od Orange, czy w nim można by zmienić oprogramowanie i wykorzystać w ten sposób czy raczej się nie nada?
miko1282
Posts: 380
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:15 pm
Location: Brodnica

Sat Nov 03, 2018 3:28 pm

PuteR wrote:
Sat Nov 03, 2018 11:29 am
Mam w domu wolny router adsl tp-link td-w8950n od Orange, czy w nim można by zmienić oprogramowanie i wykorzystać w ten sposób czy raczej się nie nada?
Niestety widzę że tego routera nie wspiera ani DDWRT ani Gargoyle więc myślę że ona się do tego nie nada
Filo301
Posts: 36
Joined: Fri Oct 05, 2018 5:50 pm
Location: Olkusz

Sun Nov 04, 2018 4:12 am

PuteR wrote:
Sat Nov 03, 2018 11:29 am
Mam w domu wolny router adsl tp-link td-w8950n od Orange, czy w nim można by zmienić oprogramowanie i wykorzystać w ten sposób czy raczej się nie nada?
Rzadko zdarzają się routery ADSL które obsługuje cfw. W/w tp-link ma procesor Broadcom BCM6318 więc nie ma dla niego openwrt, nie ma też żadnego innego cfw.
timonew
Posts: 7
Joined: Tue Jun 18, 2019 5:12 pm

Thu Jul 11, 2019 5:22 pm

Cześć,
Mam problem z czujnikiem otwarcia/zamknięcia bramy. Do modułu Yunshan mam wgrany inCan Easy, konfiguracja modułu;
Relay 1 - GPIO4
Button 1 - GPIO5
Config - GPIO0

Kabelki podłączone zgodnie z schematem: download/file.php?id=1991
Kiedy czujnik otwarcia jest zwarty dioda D4 świeci się na niebiesko, kiedy rozwarty dioda lekko się żarzy (to normalne? mam dwa moduły i w obu zachowuje się tak samo). Mimo tego, że dioda zaświeca się na niebiesko podczas zwarcia kontraktonu, w aplikacji nie zmienia się stan bramy na zamknięty.

Macie pomysł co robię źle? Coś nie tak ustawione w chmurze? W kanale 1 w chmurze mam ustawiony czujnik otwarcia/zamknięcia bramy wjazdowej, próbowałem różnych ustawień w chmurze i bez efektu.
Patryk
Posts: 448
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Thu Jul 11, 2019 5:39 pm

maroko
Posts: 135
Joined: Sun Sep 30, 2018 7:14 pm

Thu Jul 11, 2019 7:25 pm

timonew wrote:
Thu Jul 11, 2019 5:22 pm
Cześć,
Mam problem z czujnikiem otwarcia/zamknięcia bramy. Do modułu Yunshan mam wgrany inCan Easy, konfiguracja modułu;
Relay 1 - GPIO4
Button 1 - GPIO5
Config - GPIO0

Kabelki podłączone zgodnie z schematem: download/file.php?id=1991
Kiedy czujnik otwarcia jest zwarty dioda D4 świeci się na niebiesko, kiedy rozwarty dioda lekko się żarzy (to normalne? mam dwa moduły i w obu zachowuje się tak samo). Mimo tego, że dioda zaświeca się na niebiesko podczas zwarcia kontraktonu, w aplikacji nie zmienia się stan bramy na zamknięty.

Macie pomysł co robię źle? Coś nie tak ustawione w chmurze? W kanale 1 w chmurze mam ustawiony czujnik otwarcia/zamknięcia bramy wjazdowej, próbowałem różnych ustawień w chmurze i bez efektu.
Wylutuj D5 i po kłopocie
Patryk
Posts: 448
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Thu Jul 11, 2019 7:51 pm

maroko wrote:
Thu Jul 11, 2019 7:25 pm



Wylutuj D5 i po kłopocie
Nie wydaje mi się, żeby wylutowanie D5 pomogło. To jest tylko zabezpieczenie wejścia.
Wygląda to tak jak by gpio5 było w "nijakim" stanie , bo dioda LED się żarzy ( a powinna być całkiem wyłączona).
Podpięcie pullup pod gpio5, eliminuje ten problem. LED gaśnie i wtedy podanie napięcia na wejście powoduje zapalenie się LED.
Testowałem na 3 modułach i w każdym trzeba było zastosować rezystor pull up.
timonew
Posts: 7
Joined: Tue Jun 18, 2019 5:12 pm

Sat Jul 13, 2019 9:47 am

Wylutowanie D5 niestety nie pomogło, nadal dioda się żarzy. Gdzie dokładnie powinienem wlutować rezystor? Wg Informacji które znalazłem to pomiędzy 3,3V (pierwsze pole w lewym dolnym rogu ESP?) a Gpio5 (czyli tam gdzie podpinam kontrakton), ale kiedy to robię to dioda D4 świeci cały czas.
isom
Posts: 46
Joined: Sat Oct 27, 2018 6:09 am

Sat Jul 13, 2019 9:59 am

Rezystor musi być przylutowany bezpośrednio do GPIO 5 w esp a druga noga np do stabilizatora , albo tak jak piszesz do zasilania esp 3,3V
Post Reply