Sonoff Basic przestał działać

dogu18
Posty: 75
Rejestracja: czw paź 11, 2018 8:35 pm

śr paź 24, 2018 9:33 pm

Witam

Przed chwilą przyszedłem do domu włączyłem jak zawsze sonoff supla i za chwilę zgasł. myślałem ze to przez to ze grzebałem w cloud. Ale ze chwile zaczęła lampka zapalać się i gasnąc. myślałem ze kabel zasilający nie styka wiec poprawiłem okazało się ze jest zimny lut. Od razu wymieniłem ARK na nowy bo oryginalny był byle jaki ale teraz już po zasileniu 230 nie wstaje. soft da się wgrać przez programator ale potem też nie wstaje

zimnych lutów brak. gdzie szukać problemu??? co mogło sie popsuć???


Pozdrawiam
Grzegorz
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2222
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

śr paź 24, 2018 9:36 pm

Obstawiam przetwornicę...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
dogu18
Posty: 75
Rejestracja: czw paź 11, 2018 8:35 pm

śr paź 24, 2018 9:40 pm

Czyli z zasilaniem 230v mogę się pożegnać czy jest opcja naprawy??? przy diodzie d6 zauważyłem jakby topnik ale mogło to być wcześniej nie zwróciłem uwagi
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2222
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

śr paź 24, 2018 9:48 pm

Możesz próbować naprawiać, ale bynajmniej ja sensu nie widzę...
Przerób go na zasilanie 5V jeśli stabilizator jest sprawny, ewentualnie dołóż przetwornicę za niecałego dolara - taką jak w InCan, inna możliwość to zasilanie 5-28V przez przetwornicę za parę centów na ali... np. taką https://allegro.pl/zasilacz-przetwornic ... 74255.html
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
dogu18
Posty: 75
Rejestracja: czw paź 11, 2018 8:35 pm

śr paź 24, 2018 10:07 pm

w którym miejscu podpiąć przetwornicę?? bo do bram garażowej też by się przydał:)
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2222
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

śr paź 24, 2018 10:12 pm

Odetnij wszystko przed stabilizatorem, podaj na jego wejście 5V np. z takiej przetwornicy, bo jeśli daje się programować to stabilizator jest raczej sprawny
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
ODPOWIEDZ