Potrzebujesz pomocy ?

szygorski
Posts: 16
Joined: Sun Mar 13, 2016 12:57 pm

Wed Mar 16, 2016 5:28 pm

Może i dla Ciebie nic wielkiego. Ja po prostu nie wiem jak to przerobić by działało na ESP-01. To pozostaje mi czekać, aż pzygmunt znajdzie chwile czasu aby spojrzeć na swój firmware.
0xFF
Posts: 307
Joined: Sat Feb 20, 2016 8:54 pm

Wed Mar 16, 2016 5:39 pm

Wszystkie modyfikacje, które robiłem są opisane w tym wątku: viewtopic.php?f=11&t=26
szygorski
Posts: 16
Joined: Sun Mar 13, 2016 12:57 pm

Wed Mar 16, 2016 7:00 pm

Dzięki, przejrzę wątek i popróbuję sam jeszcze pokombinować :)
User avatar
slawek
Posts: 2175
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sat Mar 19, 2016 1:24 pm

Jaki UART użyć do ESP-01 żeby zadziałał?
Nabyłem (podobno najlepszy) FTDI FT232rl i nie widzę w ogóle modułu w programie, mam MAC waiting... i tyle.
Po włączeniu flash miga niebieska kontrolka na ESP,migają też obie na UART, ale nic więcej się nie dzieje.
Moduły były zapakowane fabrycznie, 2 szt. zachowują się identycznie, więc uszkodzone chyba nie są.
Zasilanie próbowałem filtrować na różne sposoby, nawet z akumulatora...
Brak pomysłów, zamówiłem następne UART-y, ale może problem leży gdzieś indziej?
Użyłem 2 programów i efekt ten sam, z tą różnicą, że w flash download tools wywala błąd, a w nodemcu szuka bez końca.
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
pzygmunt
Posts: 5747
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sat Mar 19, 2016 3:27 pm

slawek wrote:Jaki UART użyć do ESP-01 żeby zadziałał?
Nabyłem (podobno najlepszy) FTDI FT232rl i nie widzę w ogóle modułu w programie, mam MAC waiting... i tyle.
Po włączeniu flash miga niebieska kontrolka na ESP,migają też obie na UART, ale nic więcej się nie dzieje.
Moduły były zapakowane fabrycznie, 2 szt. zachowują się identycznie, więc uszkodzone chyba nie są.
Zasilanie próbowałem filtrować na różne sposoby, nawet z akumulatora...
Brak pomysłów, zamówiłem następne UART-y, ale może problem leży gdzieś indziej?
Użyłem 2 programów i efekt ten sam, z tą różnicą, że w flash download tools wywala błąd, a w nodemcu szuka bez końca.
Jak zasilasz ESP z osobnego źródła to musisz połączyć GND z FTDI z GND zasilania.
User avatar
pzygmunt
Posts: 5747
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sat Mar 19, 2016 3:49 pm

Ja do flashowania ESP używam zasilania z FTDI
User avatar
slawek
Posts: 2175
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sat Mar 19, 2016 5:05 pm

Tak też próbowałem na początku...a masy mam połączone nawet kilkoma przewodami, bo próbuję na płytce stykowej.
Próbowałem też łączyć i plusy z obu źródeł - efekt ten sam.
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
pzygmunt
Posts: 5747
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sat Mar 19, 2016 5:18 pm

Opisz wszystkie piny jak masz podłączone. Aby wgrać firmware powinno być tak:

[ESP VCC] -> 3.3V
[ESP CH_PD] -> 3.3V
[ESP GND] -> GND
[ESP GPIO0] -> GND
[ESP RX] -> FTDI TX
[ESP TX] -> FTDI RX

Resztę pinów pozostaw luzem.

Przy wgrywaniu firmware-u używaj zasilania z FTDI inne odłącz.
User avatar
slawek
Posts: 2175
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sat Mar 19, 2016 7:36 pm

mam dokładnie tak podpięte, próbowałem też [ESP CH_PD] podpinać przez rezystor do 3,3v, doszedłem do tego, że niebieska dioda zaczyna migać jeśli na odłączonych GPIO zrobię reset i to nawet przed podłączeniem do masy (przycisk flash rozłączony), ale jeśli resetuję z podłączonym do masy GPIO0 (przycisk flash wciśnięty) to nic się nie dzieje. To mój pierwszy ESP więc jestem zielony, ale z tego co zrozumiałem to program powinien wykryć MAC a u mnie nie wykrywa. Mam: Waiting MAC

Logi nodemcu:

Note:Detect serial port changed.
Note:Auto MAP serial port.Port-->COM5

Note:Serial port connected.
Note:Begin find ESP8266.
Note:Serial port disconnected.
Warning:Serial port closed by user.
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
pzygmunt
Posts: 5747
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Mon Mar 21, 2016 6:56 am

To coś ewidentnie jest nie tak. Spróbuj innego konwertera albo użyj innego komputera może tu leży problem.
Post Reply