Potrzebujesz pomocy ?

0xFF
Posty: 308
Rejestracja: sob lut 20, 2016 8:54 pm

pn mar 21, 2016 4:19 pm

Połącz TX z RX konwertera i sprawdź w terminalu (np. putty) czy masz echo, tzn. czy widzisz to co piszesz.
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2221
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

pn mar 21, 2016 10:20 pm

Cokolwiek naciskam na klawiaturze to wypisuje mi w kółko NON GENUINE DEVICE FOUND ! NON GENUINE DEVICE FOUND ! NON GENUINE DEVICE FOUND ! NON GENUINE DEVICE FOUND !.......
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7717
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt mar 22, 2016 9:00 am

To bardzo dziwny objaw. Zamów inny konwerter.
0xFF
Posty: 308
Rejestracja: sob lut 20, 2016 8:54 pm

wt mar 22, 2016 7:11 pm

Pogoogluj, to nierzadki obiaw:
http://forum.atnel.pl/topic12677.html
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2221
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

śr mar 23, 2016 6:55 pm

Problem rozwiązany - dziś dostałem najtańszy, najprostszy PL2303HX i działa - niech to będzie przestrogą dla innych.
Teraz z kolei nie mogę wejść w tryb AP w esp-01 - czy to ma być GPIO2 do masy na 5 sekund?

EDIT:CH340G też działa i połączyłem się z ap -dzięki za pomoc
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
szygorski
Posty: 16
Rejestracja: ndz mar 13, 2016 12:57 pm

czw mar 24, 2016 5:06 am

Musisz przycisk podłączyć w ten sposób viewtopic.php?f=8&t=4&start=10#p466 Jednak z ESP-01 jest problem. Tu https://drive.google.com/open?id=0B3DJS ... kZoMm5UeWs pzygmunt podrzucił firmware do 01 ale niestety nie działa prawidłowo. GPIO 0 które miało być wyjściem sterującym cyklicznie zmienia stan włączony-wyłączony.

Próbowałem przerobić firmware według tych wskazówek viewtopic.php?f=11&t=26#p209 . Wstawiłem na sztywno dane do połączenia i przekompilowałem soft. Moduł łączy się z moją siecią i pinguje ale nie jest wykrywany w urządzeniach w lokalizacji na supla.org. Oczywiście przed całą operacją wykasowałem starą lokalizację i utworzyłem nową na supli.

Pzygmunt może znalazłeś chwilę żeby spojrzeć na swoje firmware?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7717
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw mar 24, 2016 8:46 am

Zajmę się tym jak tylko dojdzie nowy ESP01 bo jedyny jaki miałem padł :/
Awatar użytkownika
Charly
Posty: 26
Rejestracja: śr mar 23, 2016 6:45 pm

czw mar 24, 2016 6:45 pm

Jest to mój pierwszy post więc witam wszystkich.
Nie wiem czy w dobrym miejscu piszę, ale potrzebuję pomocy, więc chyba tak.
Mam Raspberry Pi B+ z zainstalowanym Raspbianem.
Chciałbym zainstalować Suplę poprzez przeniesienie plików z https://github.com/SUPLA/raspberry/tree/master/ext01
Po wydaniu polecenia:
sudo update-rc.d supla-dev defaults
otrzymuję komunikat:
insserv: script supla-dev is not an executable regular file, skipped!
Proszę o jakąś pomoc
Radek
Posty: 71
Rejestracja: sob lut 13, 2016 9:26 am

czw mar 24, 2016 7:28 pm

Charly pisze:Jest to mój pierwszy post więc witam wszystkich.
Nie wiem czy w dobrym miejscu piszę, ale potrzebuję pomocy, więc chyba tak.
Mam Raspberry Pi B+ z zainstalowanym Raspbianem.
Chciałbym zainstalować Suplę poprzez przeniesienie plików z https://github.com/SUPLA/raspberry/tree/master/ext01
Po wydaniu polecenia:
sudo update-rc.d supla-dev defaults
otrzymuję komunikat:
insserv: script supla-dev is not an executable regular file, skipped!
Proszę o jakąś pomoc

Robisz według tego viewtopic.php?f=6&t=7
Awatar użytkownika
Charly
Posty: 26
Rejestracja: śr mar 23, 2016 6:45 pm

czw mar 24, 2016 7:32 pm

Dziękuję za zainteresowanie. Tak robię według tego.
W tym co ściągnąłem oprócz tego katalogu ext01 jest jeszcze katalog scripts a w nim plik supla-dev-ctrl.php, i nie wiem czy jego też mam gdzieś wrzucić?
Ostatnio zmieniony czw mar 24, 2016 7:52 pm przez Charly, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ