Potrzebujesz pomocy ?

Radek
Posts: 71
Joined: Sat Feb 13, 2016 9:26 am

Thu Mar 24, 2016 7:48 pm

Coś w googlach mówią o prawie do wykonywania pliku. Nie znam sie dopiero sie ucze.
User avatar
Charly
Posts: 26
Joined: Wed Mar 23, 2016 6:45 pm

Thu Mar 24, 2016 8:15 pm

Radek wrote:Coś w googlach mówią o prawie do wykonywania pliku. Nie znam sie dopiero sie ucze.
No nic, na razie trzeba będzie chyba poczekać na tych co już się nauczyli.
SebiCo
Posts: 29
Joined: Tue Mar 01, 2016 9:49 am

Thu Mar 24, 2016 8:18 pm

po zalogowaniu do RPi wklep

Code: Select all

sudo chmod 755 /etc/init.d/supla-dev
i profilaktycznie

Code: Select all

sudo chmod 755 /usr/sbin/supla-dev
Last edited by SebiCo on Fri Mar 25, 2016 6:56 pm, edited 2 times in total.
User avatar
Charly
Posts: 26
Joined: Wed Mar 23, 2016 6:45 pm

Thu Mar 24, 2016 8:34 pm

Zadziałało, dziękuję bardzo za tak szybką pomoc.
Mam opracowany termostat, ale to już w innym wątku opiszę co i jak, na razie chciałem tylko to uruchomić.
User avatar
slawek
Posts: 2209
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Thu Mar 24, 2016 8:37 pm

szygorski wrote:Musisz przycisk podłączyć w ten sposób viewtopic.php?f=8&t=4&start=10#p466 Jednak z ESP-01 jest problem. Tu https://drive.google.com/open?id=0B3DJS ... kZoMm5UeWs pzygmunt podrzucił firmware do 01 ale niestety nie działa prawidłowo. GPIO 0 które miało być wyjściem sterującym cyklicznie zmienia stan włączony-wyłączony.

Próbowałem przerobić firmware według tych wskazówek viewtopic.php?f=11&t=26#p209 . Wstawiłem na sztywno dane do połączenia i przekompilowałem soft. Moduł łączy się z moją siecią i pinguje ale nie jest wykrywany w urządzeniach w lokalizacji na supla.org. Oczywiście przed całą operacją wykasowałem starą lokalizację i utworzyłem nową na supli.

Pzygmunt może znalazłeś chwilę żeby spojrzeć na swoje firmware?
Moje (2szt) nie chcą z kolei wyjść z trybu AP pomimo zapisanej nowej konfiguracji... czekamy więc cierpliwie
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
pzygmunt
Posts: 6630
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Fri Mar 25, 2016 5:39 pm

sudo chmod +x /etc/init.d/supla-dev
kubas
Posts: 2
Joined: Wed Mar 23, 2016 6:07 am

Sat Apr 09, 2016 9:55 am

Witam.

Jestem nowym użytkownikiem i na wstępie chciałbym się przywitać.
Mam pytanie czy była by możliwość przystosowania wsadu modułu bramowego do esp8266-01 na 2 przekaźniki GPIO-0, GPIO-2 ponieważ nie potrzebuję nic więcej a posiadam takowy moduł. Nie mam możliwości zrobić sobie tego samemu więc zwracam się z prośbą jeśli to możliwe.

Pozdrawiam.
User avatar
pzygmunt
Posts: 6630
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sat Apr 09, 2016 4:23 pm

kubas wrote:Witam.

Jestem nowym użytkownikiem i na wstępie chciałbym się przywitać.
Mam pytanie czy była by możliwość przystosowania wsadu modułu bramowego do esp8266-01 na 2 przekaźniki GPIO-0, GPIO-2 ponieważ nie potrzebuję nic więcej a posiadam takowy moduł. Nie mam możliwości zrobić sobie tego samemu więc zwracam się z prośbą jeśli to możliwe.

Pozdrawiam.
Można ale wtedy konfiguracja musi być zaszyta w firmwarz-e.
Lub GPIO2 po starcie np przez 10 sek byłoby wejściem, a nie wyjściem.
Kolejna sprawa to przekaźnik musiałby być podłączony przez dodatkowy klucz aby stan wysoki na porcie nie załączał przekaźnika przy starcie.
Inna opcja to podlutowanie się pod chip.

Osobiście zalecam zakup innego modułu. Mniej kombinowania, szybszy efekt.
User avatar
pzygmunt
Posts: 6630
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sat Apr 09, 2016 4:34 pm

Możesz jeszcze użyć dwa moduły ESP-01 jeżeli masz pod ręką i chcesz się ich pozbyć.
kubas
Posts: 2
Joined: Wed Mar 23, 2016 6:07 am

Sun Apr 10, 2016 6:00 am

Dziękuję za szybką odpowiedź. Faktycznie nie ma sensu, zakupię inny moduł i będzie po sprawie. Jeśli chodzi o zastosowanie 2 modułów to też w zasadzie wchodzi w grę bo mam z tym że i tak wchodzi w grę modyfikacja oprogramowania, której sam nie zrobię.

Pozdrawiam.
Post Reply