Potrzebujesz pomocy ?

Radek
Posty: 71
Rejestracja: sob lut 13, 2016 9:26 am

czw mar 24, 2016 7:48 pm

Coś w googlach mówią o prawie do wykonywania pliku. Nie znam sie dopiero sie ucze.
Awatar użytkownika
Charly
Posty: 26
Rejestracja: śr mar 23, 2016 6:45 pm

czw mar 24, 2016 8:15 pm

Radek pisze:Coś w googlach mówią o prawie do wykonywania pliku. Nie znam sie dopiero sie ucze.
No nic, na razie trzeba będzie chyba poczekać na tych co już się nauczyli.
SebiCo
Posty: 29
Rejestracja: wt mar 01, 2016 9:49 am

czw mar 24, 2016 8:18 pm

po zalogowaniu do RPi wklep

Kod: Zaznacz cały

sudo chmod 755 /etc/init.d/supla-dev
i profilaktycznie

Kod: Zaznacz cały

sudo chmod 755 /usr/sbin/supla-dev
Ostatnio zmieniony pt mar 25, 2016 6:56 pm przez SebiCo, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Charly
Posty: 26
Rejestracja: śr mar 23, 2016 6:45 pm

czw mar 24, 2016 8:34 pm

Zadziałało, dziękuję bardzo za tak szybką pomoc.
Mam opracowany termostat, ale to już w innym wątku opiszę co i jak, na razie chciałem tylko to uruchomić.
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2221
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

czw mar 24, 2016 8:37 pm

szygorski pisze:Musisz przycisk podłączyć w ten sposób viewtopic.php?f=8&t=4&start=10#p466 Jednak z ESP-01 jest problem. Tu https://drive.google.com/open?id=0B3DJS ... kZoMm5UeWs pzygmunt podrzucił firmware do 01 ale niestety nie działa prawidłowo. GPIO 0 które miało być wyjściem sterującym cyklicznie zmienia stan włączony-wyłączony.

Próbowałem przerobić firmware według tych wskazówek viewtopic.php?f=11&t=26#p209 . Wstawiłem na sztywno dane do połączenia i przekompilowałem soft. Moduł łączy się z moją siecią i pinguje ale nie jest wykrywany w urządzeniach w lokalizacji na supla.org. Oczywiście przed całą operacją wykasowałem starą lokalizację i utworzyłem nową na supli.

Pzygmunt może znalazłeś chwilę żeby spojrzeć na swoje firmware?
Moje (2szt) nie chcą z kolei wyjść z trybu AP pomimo zapisanej nowej konfiguracji... czekamy więc cierpliwie
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7717
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt mar 25, 2016 5:39 pm

sudo chmod +x /etc/init.d/supla-dev
kubas
Posty: 2
Rejestracja: śr mar 23, 2016 6:07 am

sob kwie 09, 2016 9:55 am

Witam.

Jestem nowym użytkownikiem i na wstępie chciałbym się przywitać.
Mam pytanie czy była by możliwość przystosowania wsadu modułu bramowego do esp8266-01 na 2 przekaźniki GPIO-0, GPIO-2 ponieważ nie potrzebuję nic więcej a posiadam takowy moduł. Nie mam możliwości zrobić sobie tego samemu więc zwracam się z prośbą jeśli to możliwe.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7717
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob kwie 09, 2016 4:23 pm

kubas pisze:Witam.

Jestem nowym użytkownikiem i na wstępie chciałbym się przywitać.
Mam pytanie czy była by możliwość przystosowania wsadu modułu bramowego do esp8266-01 na 2 przekaźniki GPIO-0, GPIO-2 ponieważ nie potrzebuję nic więcej a posiadam takowy moduł. Nie mam możliwości zrobić sobie tego samemu więc zwracam się z prośbą jeśli to możliwe.

Pozdrawiam.
Można ale wtedy konfiguracja musi być zaszyta w firmwarz-e.
Lub GPIO2 po starcie np przez 10 sek byłoby wejściem, a nie wyjściem.
Kolejna sprawa to przekaźnik musiałby być podłączony przez dodatkowy klucz aby stan wysoki na porcie nie załączał przekaźnika przy starcie.
Inna opcja to podlutowanie się pod chip.

Osobiście zalecam zakup innego modułu. Mniej kombinowania, szybszy efekt.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7717
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob kwie 09, 2016 4:34 pm

Możesz jeszcze użyć dwa moduły ESP-01 jeżeli masz pod ręką i chcesz się ich pozbyć.
kubas
Posty: 2
Rejestracja: śr mar 23, 2016 6:07 am

ndz kwie 10, 2016 6:00 am

Dziękuję za szybką odpowiedź. Faktycznie nie ma sensu, zakupię inny moduł i będzie po sprawie. Jeśli chodzi o zastosowanie 2 modułów to też w zasadzie wchodzi w grę bo mam z tym że i tak wchodzi w grę modyfikacja oprogramowania, której sam nie zrobię.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ