Page 1 of 1

Sonoff basic - lekko przetopiona obudowa w miejscu przekaźnika

Posted: Wed Nov 14, 2018 10:14 am
by Pawele
Mój sonoff pracuje przy grzałce na ciepłą wodę (1500W) od kilku lat, głównie w okresie letnim i to około 2-3h dziennie. Nie dawno zauważyłem lekkie zmiany plastiku w miejscu przekaźnika. Co w takim przypadku zrobić? Zamel? Tam chyba max to 1200W.

A może wymienić tą obudowę i włożyć w jakąś puszkę przykręcaną do ściany - tak aby Sonoff nie przylegał bezpośrednio nigdzie do plastika, ewentualnie zrobiłbym z góry/z dołu dziury?

Re: Sonoff basic - lekko przetopiona obudowa w miejscu przekaźnika

Posted: Wed Nov 14, 2018 10:30 am
by proxxon
Możesz kupić większy i mocniejszy przekaźnik/stycznik z cewką na 230VAC do włączania tej grzałki a sonofa używać do włączania tego właśnie przekaźnika/stycznika.

Re: Sonoff basic - lekko przetopiona obudowa w miejscu przekaźnika

Posted: Wed Nov 14, 2018 10:39 am
by soren
Ja sterujac grzałka 2kw dodalem fotka 25a wiem ze to przesada ale sie nie grzeje przynajmniej. I tak ten sonoff dlugo wytrzymał ja bym sie bal tak go obciążać.

Re: Sonoff basic - lekko przetopiona obudowa w miejscu przekaźnika

Posted: Wed Nov 14, 2018 10:45 am
by Pawele
soren wrote:
Wed Nov 14, 2018 10:39 am
Ja sterujac grzałka 2kv dodalem fotka 25a wiem ze to przesada ale sie nie grzeje przynajmniej. I tak ten sonoff dlugo wytrzymał ja bym sie bal tak go obciążać.
Ale sterujesz tym przekaźnikiem poprzez sonoffa?

A w module InCan o którym tu mowa na forum przekaźnik dałby radę, czy też trzeba dodatkowy?

Re: Sonoff basic - lekko przetopiona obudowa w miejscu przekaźnika

Posted: Wed Nov 14, 2018 11:43 am
by soren
Tak steruję sonof em ale takie rozwiązanie mam tylko dlatego że te rzeczy mialwm akurat w szufladzie. Normalnie pokusił bym sie o shelly tam masz 16a przekaźnik

Re: Sonoff basic - lekko przetopiona obudowa w miejscu przekaźnika

Posted: Wed Nov 14, 2018 2:04 pm
by Pawele
soren wrote:
Wed Nov 14, 2018 11:43 am
Tak steruję sonof em ale takie rozwiązanie mam tylko dlatego że te rzeczy mialwm akurat w szufladzie. Normalnie pokusił bym sie o shelly tam masz 16a przekaźnik
Dzięki za informacje.

A w moim przypadku jakie rozwiązanie najlepsze? Tzn gdzie/jakich przekaźników szukać, w miarę nie drogich i żeby takie urządzenia 1500W w górę mogły pracować z zapasem. Najlepiej jak najmniej lutowania, coś prostego do podłączenia razem w puszce z sonoffem ;)

Re: Sonoff basic - lekko przetopiona obudowa w miejscu przekaźnika

Posted: Wed Nov 14, 2018 2:20 pm
by soren
Jak sonoff pow lub shelly oba maja 16a przekaźniki gniazdko zakładając że masz dobre {jak Legrand czy cos podobnego} tez masz 16a przynajmniej tak w szkole uczyli czyli teoretycznie mozesz podłączyć tam do 3600w ale praktycznie nie radził bym sie zbliżać do tej granicy. Juz o roznicowce i kablach 2.5mm w instalacji nie wspomnę. Aha i nie wiem jak w shelly gdyż nie miałem go nigdy ale w sonofie uważaj na te kostki przylaczeniowe zle docisniety przewód będzie sie grzal i.....

Re: Sonoff basic - lekko przetopiona obudowa w miejscu przekaźnika

Posted: Thu Nov 15, 2018 10:11 am
by Pawele
soren wrote:
Wed Nov 14, 2018 2:20 pm
Jak sonoff pow lub shelly oba maja 16a przekaźniki gniazdko zakładając że masz dobre {jak Legrand czy cos podobnego} tez masz 16a przynajmniej tak w szkole uczyli czyli teoretycznie mozesz podłączyć tam do 3600w ale praktycznie nie radził bym sie zbliżać do tej granicy. Juz o roznicowce i kablach 2.5mm w instalacji nie wspomnę. Aha i nie wiem jak w shelly gdyż nie miałem go nigdy ale w sonofie uważaj na te kostki przylaczeniowe zle docisniety przewód będzie sie grzal i.....
Dodatkowo strasznie mało miejsca jest na przewody, jeszcze jak grubszy. Czyli dobre kable i sonoff pow (pod niego jest supla do wgrania?) powinien rozwiązać mój problem?

Re: Sonoff basic - lekko przetopiona obudowa w miejscu przekaźnika

Posted: Wed Mar 20, 2019 8:27 am
by ogniwo
Podłączę się pod temat, bo wygląda na najbardziej zbliżony do tego, o co chcę zapytać :)

Wczoraj zamontowałem w kotłowni Wemos D1 Mini do kontroli termometru, natomiast chciałbym do niego doczepić grzałkę 2000W i pompę obiegową. Z tego co widzę, to mogę w Wemosie zmienić tryb na sonoff 4ch i wszystkie te 3 urządzenia obsłużę (jeśli, coś przekombinowałem, to proszę o poprawę, bo stawiam w temacie pierwsze kroki, jeszcze po omacku :) ).

Pytanie mam o przekaźnik do grzałki - ponieważ to jest 2000W, to wolałbym wstawić taki, który nie działa na granicy dopuszczalnych parametrów. Znalazłem taki: 30A - 250VAC
https://abc-rc.pl/product-pol-9906-Modu ... 30VDC.html

Ewentualnie możecie coś polecić, co "pójdzie" z Wemosem?

Druga koncepcja, to zainstalowanie osobno do grzałki Sonoffa Pow R2 - czy to będzie lepsze rozwiązanie, czy upychać wszystko pod Wemosa?

Z góry dziękuję za pomoc.