sonoff touch - problem

Post Reply
jamcor
Posts: 6
Joined: Mon Sep 24, 2018 4:55 pm

Sat Nov 17, 2018 9:32 pm

Witam,

Mam problem z wgraniem supli do TOUCH'a. Sonoff nie wstaje. Brak reakcji.

1. Podłączenie
Image

2. Hardware
Do wgrania używam CP2102

3. Software
Program ESP DOWNLOAD TOOL 1.2 i nowsze. Próbowałem też NODEMCU

4. Ustawienia
Pliki znalezione na forum ustawienia z readme

boot_v1.5.bin --------> 0x00000
sonoff_touch_user1.1024.new.2.bin ----> 0x01000
esp_init_data_default.bin ----> 0xFC000

BAUDRATE: 115200
Flash Size: 1MByte
Flash speed: 40Mhz
SPI Mode: DOUT

Efekt jest taki sam. Po wgraniu softu moduł się nie podnosi. Niebieska dioda nie miga.
Czyściłem też pamięć - nic nie pomogło
blank_1MB.bin --------> 0x00000

Proszę mnie poprawić jeżeli robię coś nie tak ;)
Z basic'em nie ma problemu

Z góry dziękuję za pomoc
slawek
Posts: 1904
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sat Nov 17, 2018 11:19 pm

To chyba starszy model - spróbuj SPI Mode: DIO
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
jamcor
Posts: 6
Joined: Mon Sep 24, 2018 4:55 pm

Sun Nov 18, 2018 10:49 am

Niestety to efekt jest taki sam.
Wgranie przebiegło bez problemu
Image

Próbowałem także podejrzeć zawartość przez putty - brak reakcji
ustawienia
Image

Reakcji brak
Image
slawek
Posts: 1904
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sun Nov 18, 2018 12:05 pm

Dla putty ustaw speed 74880, nie wiem skąd wziąłeś swoje ustawienia...
i po uruchomieniu putty zrób reset modułu
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
jamcor
Posts: 6
Joined: Mon Sep 24, 2018 4:55 pm

Sun Nov 18, 2018 2:15 pm

Wcześniej też próbowałem tej prędkości 74880, nie było żadnego efektu.
Próbowałem na trybie programowania oraz zwykłym.

Przed chwila spróbowałem zajrzeć przez PUTTY do basic'a, efekt jest taki sam czyli ciemność..
Odłączyłem wszystkie kabelki od modułu, pozostawiłem tylko CP2102 do USB i jest to samo :| coś muszę robić nie tak..

Screen z podłączenia
Image

Ustawienia PUTTY
Image
slawek
Posts: 1904
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sun Nov 18, 2018 3:49 pm

slawek wrote:
Sun Nov 18, 2018 12:05 pm
i po uruchomieniu putty zrób reset modułu
- i jaki efekt?
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
jamcor
Posts: 6
Joined: Mon Sep 24, 2018 4:55 pm

Sun Nov 18, 2018 4:57 pm

Postanowiłem jeszcze raz wszystko wyczyścić blank_1MB.bin wgrałem multiboard i zaskoczyło. Wszystko działa ;)
Chodź przyznam zrobiłem wszystko dokładnie tak samo jak wcześniej. :?
Last edited by jamcor on Sun Nov 18, 2018 6:26 pm, edited 1 time in total.
User avatar
Espablo
Posts: 1324
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Sun Nov 18, 2018 5:51 pm

Jeżeli dział to super i zamknij temat. Jeżeli masz inne pytanie nie związane z problemem w temacie to załóż nowy wątek i nie rób bałaganu.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
tcp
Posts: 39
Joined: Wed Dec 19, 2018 7:47 pm

Thu Jan 10, 2019 11:13 am

slawek wrote:
Sun Nov 18, 2018 3:49 pm
slawek wrote:
Sun Nov 18, 2018 12:05 pm
i po uruchomieniu putty zrób reset modułu
- i jaki efekt?
Mam podobny problem jak kolega więc postanowiłem się podpiąć. Koledzy już mnie uświadomili, że złą prędkość w Putty ustawiałem ale jeszcze nie miałem czasu sprawdzić dla innej tzn. takiej jak jak jest podana w tym wątku. Czy mogę prosić dokładną informację jak wykonać poprawnie reset modułu ?
slawek
Posts: 1904
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Thu Jan 10, 2019 1:45 pm

Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Post Reply