podłączenie arduino do supla

grabje
Posts: 7
Joined: Sat Dec 10, 2016 12:34 pm

Sat Dec 10, 2016 2:04 pm

Witam
Próbuje zarejestrować arduino do supla. Wgrałem oprogramowanie zgodnie z instrukcją podaną na stronie supla cloud, tzn: GUID=xxx, ID=xxx, PASSWORD=xxx, host=svr3.supla.org . Niestety nie mogę połączyć się z serwerem. Tak wygląda próba podłączenia do serwera.

localIP: 192.168.1.13
subnetMask: 255.255.255.0
gatewayIP: 192.168.1.1
dnsServerIP: 192.168.1.1
SuplaDevice initialized
Not connected
Connection fail. Server: svr3.supla.org
Not connected

Co może być przyczyną.
User avatar
pzygmunt
Posts: 6687
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sat Dec 10, 2016 3:26 pm

Jakby coś blokowało połączenie. Może firewall nie przepuszcza TCP 2015 ?
grabje
Posts: 7
Joined: Sat Dec 10, 2016 12:34 pm

Sat Dec 10, 2016 5:48 pm

Router to Livebox 2.0. Port 2015 /i 2016/ jest otwarty.
User avatar
pzygmunt
Posts: 6687
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sat Dec 10, 2016 5:55 pm

Daj mu DNS-y google-a
User avatar
pzygmunt
Posts: 6687
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sat Dec 10, 2016 5:55 pm

Sprwdź czy możesz zrobić

telnet svrX.supla.org 2016 z podsieci gdzie pracuje arduino
User avatar
pzygmunt
Posts: 6687
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sat Dec 10, 2016 5:57 pm

Jakie Arduino ?
grabje
Posts: 7
Joined: Sat Dec 10, 2016 12:34 pm

Sat Dec 10, 2016 5:59 pm

arduino mega 2560
grabje
Posts: 7
Joined: Sat Dec 10, 2016 12:34 pm

Sat Dec 10, 2016 6:16 pm

Serwery DNS są ustawiane automatycznie i nie mogą być modyfikowane. /informacja z Livebox/. Natomiast co do połączenia telnet to "Nie można nawiązać połączenia na porcie 2016.
User avatar
pzygmunt
Posts: 6687
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sat Dec 10, 2016 6:21 pm

Spróbuj po IP. Jak będzie to samo to Twój router nie przepuszcza ruchu na zewnątrz po TCP 2016
grabje
Posts: 7
Joined: Sat Dec 10, 2016 12:34 pm

Sat Dec 10, 2016 6:34 pm

Spróbowałem i niestety, też nie nawiązuje połączenia na porcie 2016.
Post Reply