Arduino Mega i pamięć FRAM

Lesik
Posts: 19
Joined: Thu Apr 19, 2018 7:51 pm

Fri Nov 23, 2018 8:10 am

Witam,
mam problem z arduino mega i pamięcią fram. Do tej pory miałem tylko tak zrobione, że było dodane 16 okien (po 2 przekaźniki) imogłem przez telefon wszystkim sterować. Tylko po zaniku napięcia Supla nie pamiętała ostatniego położenia i trzeba było zrobić kalibrację.

Użyłem kodu z tematu:
viewtopic.php?f=11&t=3453

Po tym w podglądzie COMa mam informacje:
Found SPI FRAM
ssrpc_in_queue_push error
Iterate fail

Supa nie zapamiętuje położenia rolet i do tego zauważyłem, że jak podniosę roletę na ok 50% to w programie się do tego stanu otworzy a faktycznie podniesie ją do samego końca. Czasów nie zmieniałem bo wszystko (jeżeli jest bez FRAMU) działa.

Czy ktoś mógłby pomóc w tym temacie?
User avatar
pzygmunt
Posts: 6618
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Fri Nov 23, 2018 8:38 am

Musisz sprawdzić czy poprawnie czyta/zapisuje z/do FRAM.
Lesik
Posts: 19
Joined: Thu Apr 19, 2018 7:51 pm

Fri Nov 23, 2018 8:49 am

Wgrałem sobie programik z przykładów od pamięci i ją spokojnie czyta. Więc z pamięcią jest wszystko oki. Wydaje mi się, że jest jakiś błąd w kodzie właśnie odnośnie zapisu i odczytu. Tylko nie umiem sobie z tym poradzić
User avatar
slawek
Posts: 2209
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Fri Nov 23, 2018 11:33 am

Myślę, że pokazanie kodu dałoby szansę tym, co chcą pomóc...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Lesik
Posts: 19
Joined: Thu Apr 19, 2018 7:51 pm

Fri Nov 23, 2018 12:15 pm

Jasne, kod jest w wątku który przytoczyłem w pierwszym poście

https://redirect.viglink.com/?format=go ... r_FRAM.ino

Dodam, że piny CS, SCK itd są dobrze podpięte i skonfigurowane. Sprawdziłem używając przykładu z orginalnej biblioteki i pamęć działała
Lesik
Posts: 19
Joined: Thu Apr 19, 2018 7:51 pm

Sun Nov 25, 2018 7:30 pm

Czy ktoś używa Supli z Arduino Mega i pamięcią FRAM i mógłby coś w tym temacie podpowiedzieć?
User avatar
pzygmunt
Posts: 6618
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Mon Nov 26, 2018 9:49 am

Tak jak Ci pisałem. Upewnij się, że biblioteka dostaje dane po restarcie
Lesik
Posts: 19
Joined: Thu Apr 19, 2018 7:51 pm

Sat Dec 01, 2018 9:44 am

Miałem podgrzane złe biblioteki. Teraz po restarcie pokazuje te same komunikaty ale tylko do czasu połączenia z serwerem. Po połączeniu i podczas podnoszenia rolety pokazuje „value changed”. Wykonałem kalibrację ale wyłączeniu zasilania i włączeniu nie pamięta ustawień. Pokazuje żeby wykonać kalibrację. Czy to może być błąd na ios? Czy komuś to działa poprawnie?
User avatar
pzygmunt
Posts: 6618
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sat Dec 01, 2018 10:03 am

Problem leży wyłącznie po stronie Arduino
User avatar
pzygmunt
Posts: 6618
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Jan 03, 2019 11:34 am

Przed chwilą musiałem na własne potrzeby uruchomić Arduino z obsługa rolet i znalazłem bug w przywracaniu pozycji rolety po restarcie.
Na github-ie jest poprawiona wersja.
Post Reply