Arduino Mega i pamięć FRAM

Maniek913
Posty: 241
Rejestracja: czw lut 22, 2018 9:46 pm

wt mar 03, 2020 8:12 am

Zrobione...
Efekt jest super -tzn połączenie jest błyskawiczne :o , ale niestety można skalibrować tylko jedną roletę - przy próbie uruchomienia kolejnej lub ponowego uruchomiena tej pierwszej następuje zwis arduino.
log z uruchomienia:
Wykonane zasłonięcie 1 rolety i odsłonięcie (kalibracja)

Kod: Zaznacz cały

09:08:42.548 -> Found SPI FRAM
09:08:42.548 -> Connecting to network...
09:08:47.931 -> localIP: 192.168.1.132
09:08:47.931 -> subnetMask: 255.255.255.0
09:08:47.931 -> gatewayIP: 192.168.1.1
09:08:47.978 -> dnsServerIP: 192.168.1.1
09:08:48.024 -> Using Supla protocol version 10
09:08:48.024 -> Supla RS Load Settings called
09:08:48.071 -> FRAM read
09:08:48.071 -> Supla RS Load possition called
09:08:48.117 -> FRAM read
09:08:48.117 -> Supla RS Load Settings called
09:08:48.163 -> FRAM read
09:08:48.163 -> Supla RS Load possition called
09:08:48.209 -> FRAM read
09:08:48.209 -> Supla RS Load Settings called
09:08:48.256 -> FRAM read
09:08:48.256 -> Supla RS Load possition called
09:08:48.303 -> FRAM read
09:08:48.303 -> Supla RS Load Settings called
09:08:48.349 -> FRAM read
09:08:48.349 -> Supla RS Load possition called
09:08:48.396 -> FRAM read
09:08:48.396 -> Supla RS Load Settings called
09:08:48.396 -> FRAM read
09:08:48.442 -> Supla RS Load possition called
09:08:48.488 -> FRAM read
09:08:48.488 -> Supla RS Load Settings called
09:08:48.535 -> FRAM read
09:08:48.535 -> Supla RS Load possition called
09:08:48.535 -> FRAM read
09:08:48.581 -> Supla RS Load Settings called
09:08:48.628 -> FRAM read
09:08:48.628 -> Supla RS Load possition called
09:08:48.628 -> FRAM read
09:08:48.628 -> Supla RS Load Settings called
09:08:48.674 -> FRAM read
09:08:48.720 -> Supla RS Load possition called
09:08:48.767 -> FRAM read
09:08:48.767 -> Supla RS Load Settings called
09:08:48.767 -> FRAM read
09:08:48.767 -> Supla RS Load possition called
09:08:48.813 -> FRAM read
09:08:48.860 -> Supla RS Load Settings called
09:08:48.906 -> FRAM read
09:08:48.906 -> Supla RS Load possition called
09:08:48.906 -> FRAM read
09:08:48.906 -> Supla RS Load Settings called
09:08:48.952 -> FRAM read
09:08:48.999 -> Supla RS Load possition called
09:08:48.999 -> FRAM read
09:08:48.999 -> Supla RS Load Settings called
09:08:49.045 -> FRAM read
09:08:49.045 -> Supla RS Load possition called
09:08:49.092 -> FRAM read
09:08:49.138 -> Supla RS Load Settings called
09:08:49.138 -> FRAM read
09:08:49.138 -> Supla RS Load possition called
09:08:49.185 -> FRAM read
09:08:49.185 -> Supla RS Load Settings called
09:08:49.230 -> FRAM read
09:08:49.277 -> Supla RS Load possition called
09:08:49.277 -> FRAM read
09:08:49.277 -> Supla RS Load Settings called
09:08:49.324 -> FRAM read
09:08:49.324 -> Supla RS Load possition called
09:08:49.370 -> FRAM read
09:08:49.370 -> Current status: [7] SuplaDevice initialized
09:08:49.417 -> Current status: [9] Not connected to Supla server
09:08:49.509 -> Establishing connection with: svr9.supla.org (port: 2015)
09:08:49.509 -> Connected to Supla Server
09:08:49.556 -> Current status: [10] Register in progress
09:08:49.649 -> Device registered (activity timeout 120 s, server version: 11, server min version: 1)
09:08:49.695 -> Current status: [17] Registered and ready.
09:08:49.741 -> Changing activity timeout to 30
09:08:49.787 -> Activity timeout set to 30 s
09:09:07.981 -> Supla RS Save settings called
09:09:07.981 -> FRAM read
09:09:08.028 -> FRAM write
09:09:08.910 -> Value changed (channel: 0, value: -1)
09:09:08.910 -> Supla RS Save possition called
09:09:08.956 -> FRAM read
09:09:08.956 -> FRAM write
09:09:19.212 -> Value changed (channel: 0, value: 100)
09:09:19.212 -> Supla RS Save possition called
09:09:19.305 -> FRAM read
09:09:19.305 -> FRAM write
09:09:31.558 -> Value changed (channel: 0, value: 96)
09:09:31.605 -> Supla RS Save possition called
09:09:31.651 -> FRAM read
09:09:31.651 -> FRAM write
09:09:32.626 -> Value changed (channel: 0, value: 86)
09:09:32.672 -> Supla RS Save possition called
09:09:32.719 -> FRAM read
09:09:32.719 -> FRAM write
09:09:33.693 -> Value changed (channel: 0, value: 76)
09:09:33.740 -> Supla RS Save possition called
09:09:33.786 -> FRAM read
09:09:33.786 -> FRAM write
09:09:34.761 -> Value changed (channel: 0, value: 66)
09:09:34.761 -> Supla RS Save possition called
09:09:34.854 -> FRAM read
09:09:34.854 -> FRAM write
09:09:35.828 -> Value changed (channel: 0, value: 55)
09:09:35.828 -> Supla RS Save possition called
09:09:35.875 -> FRAM read
09:09:35.875 -> FRAM write
09:09:36.849 -> Value changed (channel: 0, value: 45)
09:09:36.896 -> Supla RS Save possition called
09:09:36.942 -> FRAM read
09:09:36.942 -> FRAM write
09:09:37.917 -> Value changed (channel: 0, value: 35)
09:09:37.963 -> Supla RS Save possition called
09:09:38.010 -> FRAM read
09:09:38.010 -> FRAM write
09:09:38.984 -> Value changed (channel: 0, value: 25)
09:09:39.031 -> Supla RS Save possition called
09:09:39.077 -> FRAM read
09:09:39.077 -> FRAM write
09:09:40.052 -> Value changed (channel: 0, value: 15)
09:09:40.098 -> Supla RS Save possition called
09:09:40.145 -> FRAM read
09:09:40.145 -> FRAM write
09:09:41.119 -> Value changed (channel: 0, value: 5)
09:09:41.119 -> Supla RS Save possition called
09:09:41.166 -> FRAM read
09:09:41.166 -> FRAM write
09:09:42.140 -> Value changed (channel: 0, value: 0)
09:09:42.187 -> Supla RS Save possition called
09:09:42.233 -> FRAM read
09:09:42.233 -> FRAM write
Maniek913
Posty: 241
Rejestracja: czw lut 22, 2018 9:46 pm

wt mar 03, 2020 8:58 am

Poprawka
To chyba nie jest zwis arduino tylko zerwanie połączenia z cloudem- Teraz uruchomiłem po resecie zamykanie na 5-ciu roletach z aplikacji (więcej nie zdążyłem ) i wtedy moduł się rozłączył, ale lokalne sterowanie z przycisków działało i pamiętało czasy zamknięcia.Ale po resecie pamięć została wyzerowana. Teraz po resecie ( moduł cały czas online)uruchomiłem zamykanie na wszystkich 15 lokalnych przyciskach i mam taki stan że wszystkie przekaźniki zamykające są załączone, można nimi lokalnie sterować (zasłaniać , zatrzymywać i odsłaniac)czyli prawidłowy stan przy braku zapisanego czasu zamykania/otwierania, ale moduł jest online i powinien przekazywać stan do clouda, a tego nie robi, brak tez logów na serialmonitorze. Z poziomu aplikacji natomiast można zamknąć (skalibrować) 5 rolet po czym zrywa połączenie.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 836
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

wt mar 03, 2020 9:45 am

Maniek913 pisze:
wt mar 03, 2020 8:58 am
Poprawka
To chyba nie jest zwis arduino tylko zerwanie połączenia z cloudem- Teraz uruchomiłem po resecie zamykanie na 5-ciu roletach z aplikacji (więcej nie zdążyłem ) i wtedy moduł się rozłączył, ale lokalne sterowanie z przycisków działało i pamiętało czasy zamknięcia.Ale po resecie pamięć została wyzerowana. Teraz po resecie ( moduł cały czas online)uruchomiłem zamykanie na wszystkich 15 lokalnych przyciskach i mam taki stan że wszystkie przekaźniki zamykające są załączone, można nimi lokalnie sterować (zasłaniać , zatrzymywać i odsłaniac)czyli prawidłowy stan przy braku zapisanego czasu zamykania/otwierania, ale moduł jest online i powinien przekazywać stan do clouda, a tego nie robi, brak tez logów na serialmonitorze. Z poziomu aplikacji natomiast można zamknąć (skalibrować) 5 rolet po czym zrywa połączenie.
Obsługa rolet nie była jeszcze przepisana i jest ciągle "po staremu". Tam jest to dość skomplikowane i tak na szybko nie powiem co się może dziać. Jak przepiszę "po nowemu" to nie powinno być żadnych problemów ;P
Tymczasem możesz dodać logi z komunikacji z serwerem przez odkomentowanie tej lini w bibliotece:
https://github.com/klew/arduino/blob/35 ... nfig.h#L10

W logach będzie widać, czy jest komunikacja z serwerem. Możesz mi je w prywatnej wiadomości wysłać.
Maniek913
Posty: 241
Rejestracja: czw lut 22, 2018 9:46 pm

wt mar 03, 2020 11:36 am

Dzięki
Po "zwisie" nie ma już komunikacji. Na priv wysłałem logi..
fadamako
Posty: 8
Rejestracja: ndz mar 26, 2017 9:01 am

pn kwie 27, 2020 4:57 pm

Niestety u mnie jest ten sam problem na nowych bibliotekach. Po pierwszym "ruszeniu" rolety następuje rozłączenie megi z serwerem.
Byłoby pięknie gdyby udało Ci się rozwiązać ten problem :-)
Awatar użytkownika
klew
Posty: 836
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pn kwie 27, 2020 6:32 pm

fadamako pisze:
pn kwie 27, 2020 4:57 pm
Niestety u mnie jest ten sam problem na nowych bibliotekach. Po pierwszym "ruszeniu" rolety następuje rozłączenie megi z serwerem.
Byłoby pięknie gdyby udało Ci się rozwiązać ten problem :-)
Rolety nadal nie są przepisane, więc uruchamia się stary kod.
ODPOWIEDZ