rs_module blad kompilacji

kris.sg
Posts: 98
Joined: Mon Aug 07, 2017 8:08 pm
Location: Przezchlebie

Tue Dec 11, 2018 12:35 pm

Mam pytanie do kol. @lesny8 czy wgrywales może skompilowanego softa rs-module z obsługą czujnika temperatury ?
Dopiero kilka dni temu miałem okazję przetestować soft w modułach incan od @espablo i nie działa mi odczyt temperatury na ds18b20 i tak samo nie ma odczytu na dht22 tzn. pokazuje "0" w aplikacji i cludzie.
Testowo skompilowałem softa sonoff z obsługą dht, wgrałem do incana i pokazuje się temperatura i wilgotność, to samo z ds18b20 też działa.
Sterowanie roletami działa prawidłowo.
Coś jest nie tak w źródłach 2.7.2
User avatar
lesny8
Posts: 402
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Tue Dec 11, 2018 6:11 pm

Na wtedy tylko kompilowałem.
Przed chwilą skompilowałem z ustawionymi poprawnie GPIO, wrzuciłem do modułu inCan. Odczyt z DSa jest prawidłowy, przekaźniki działają.
Przejrzyj sobie swoją wersję źródeł i porównaj z tym co na githubie, bo musiałeś coś więcej pozmieniać.
kris.sg
Posts: 98
Joined: Mon Aug 07, 2017 8:08 pm
Location: Przezchlebie

Tue Dec 11, 2018 10:52 pm

poradzilem sobie okazalo sie ze mialem ustawiony zly numer channel i dlatego nie dzialalo juz wszystko ok
kris.sg
Posts: 98
Joined: Mon Aug 07, 2017 8:08 pm
Location: Przezchlebie

Sun Dec 30, 2018 11:16 am

Kilka dni temu wgrałem do incana skompilowany soft rs i widze, że moduł się rozłącza przy sterowaniu roletą obojętnie czy z przycisku czy z aplikacji, myślałem, że to wina zasilania. Podłączyłem moduł bez wpiętej rolety do zasilacza 1A i jest to samo
Żeby wykluczyć błąd z mojej strony pobrałem najnowsze źródła z githuba i zmieniłem tylko GPIO, moduł też się restartuje.
Dzieje się to po wykonaniu kalibracji rolety, przed kalibracją roletą można sterować. W konsoli pokazuje taki komunikat:

Code: Select all

STATE WRITE SUCCESS
sproto send count: 0 result: -5
ap_probe_send over, rest wifi status to disassoc
state: 5 -> 0 (1)
rm 0
pm close 7
p=48, x=100, last_pos=5599, full_time=21000, time=102
STATE WRITE SUCCESS
p=48, x=100, last_pos=5551, full_time=21000, time=102
STATE WRITE SUCCESS
Fatal exception 28(LoadProhibitedCause):
epc1=0x402379bf, epc2=0x00000000, epc3=0x00000000, excvaddr=0x00000011, depc=0x00000000
⸮⸮*⸮P*V⸮⸮ET⸮⸮⸮⸮T⸮⸮⸮*⸮u⸮U+UZ⸮⸮UT⸮⸮⸮TQT⸮QQ⸮⸮jP⸮U⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮ZT⸮(E⸮⸮⸮⸮Q⸮Eu⸮⸮⸮⸮⸮QB⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮ZT⸮(E⸮⸮⸮⸮Q⸮Eu⸮⸮⸮⸮⸮UQB⸮⸮⸮UUB⸮u⸮⸮⸮ZT⸮(E⸮⸮⸮⸮QV⸮E⸮j*QV⸮EQT+⸮⸮u⸮⸮⸮Zյ⸮⸮jU⸮⸮⸮⸮*U⸮UT⸮⸮⸮⸮UT⸮E⸮⸮⸮uT
⸮⸮⸮⸮I⸮J*E⸮⸮⸮TT⸮U⸮⸮UU(Z⸮UR⸮⸮⸮⸮UQ*Q⸮UT*E⸮⸮P⸮P⸮Vխ⸮A⸮QQQT⸮rf cal sector: 507
rf[112] : 00
rf[113] : 00
rf[114] : 01

SDK ver: 1.5.4.1(39cb9a32) compiled @ Jul  1 2016 20:04:35
phy ver: 972, pp ver: 10.1

RST reason: 2
CFG READ SUCCESS!
STATE READ SUCCESS!
Starting 140186
Disconnected
data  : 0x3ffe8000 ~ 0x3ffe83c4, len: 964
rodata: 0x3ffe83d0 ~ 0x3ffeb72c, len: 13148
bss   : 0x3ffeb730 ~ 0x3fff2358, len: 27688
heap  : 0x3fff2358 ~ 0x3fffc000, len: 40104
mode : sta(2c:3a:e8:17:16:38)
add if0
p=47, x=98, last_pos=5503, full_time=21000, time=100
STATE WRITE SUCCESS
p=96, x=201, last_pos=5456, full_time=21000, time=202
STATE WRITE SUCCESS
scandone
dodakowo w załączniku cały log z konsoli

nie mam zabardzo pomysłu co z tym zrobić
może ktoś mądrzejszy zerknie
Attachments
log3.zip
(19.92 KiB) Downloaded 10 times
kris.sg
Posts: 98
Joined: Mon Aug 07, 2017 8:08 pm
Location: Przezchlebie

Mon Jan 07, 2019 4:25 pm

sam sobie odpowiem
winne okazały się 2 szt esp, myślałem że jak na drugim jest problem to jest to wina softu.

pozdrawiam
Krzysiek
kris.sg
Posts: 98
Joined: Mon Aug 07, 2017 8:08 pm
Location: Przezchlebie

Sun Jan 20, 2019 12:03 pm

Ciąg dalszy walki z softem do rolet
Powyższy problem pojawił się na kolejnych dwóch modułach, wcześniej był wgrany soft incan i tego problemu nie było.
Nie mam pomysłu co robię źle, myślałem, że zrobiłem błąd w kodzie rs_module, więc pobrałem gotowy soft z githuba do rolet.
Po wgraniu do modułu z którym mam problem, też jest to samo - moduł się restartuje przy sterowaniu roletą.
Poniżej log z konsoli:

Code: Select all

pm open,type:2 0
client's data invalid protocol
Error: SSL error 3
IP Received
Resolv krissg.ovh
client handshake start.
client handshake ok!
Server connected
Registered and ready.
Free heap size: 24112
client's data invalid protocol
Error: SSL error 3
IP Received
Resolv krissg.ovh
client handshake start.
client handshake ok!
Server connected
Registered and ready.
Free heap size: 24112
LmacRxBlk:0
LmacRxBlk:0
bcn_timout,ap_probe_send_start
LmacRxBlk:0
ap_probe_send over, rest wifi status to disassoc
state: 5 -> 0 (1)
rm 0
pm close 7
WiFi Status: 1
Disconnected
Fatal exception 28(LoadProhibitedCause):
epc1=0x4023745b, epc2=0x00000000, epc3=0x00000000, excvaddr=0x00000011, depc=0x00000000
⸮⸮*⸮P*V⸮⸮ET⸮⸮⸮⸮T⸮⸮⸮*⸮u⸮U+UZ⸮⸮UT⸮⸮⸮TQT⸮QQ⸮⸮jP⸮U⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮ZT⸮(E⸮⸮⸮⸮Q⸮Eu⸮⸮⸮⸮⸮QB⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮ZT⸮(E⸮⸮⸮⸮Q⸮Eu⸮⸮⸮⸮⸮UQB⸮⸮⸮UUB⸮u⸮⸮⸮ZT⸮(E⸮⸮⸮⸮QV⸮E⸮j*QV⸮EQT+⸮⸮u⸮⸮⸮Zյ⸮⸮jU⸮⸮⸮⸮*U⸮UT⸮⸮⸮⸮UT⸮E⸮⸮⸮uT
⸮⸮⸮⸮I⸮UE⸮⸮⸮TT⸮U⸮⸮UU(Z⸮UR⸮⸮⸮⸮UQ*Q⸮UT*E⸮⸮P⸮P⸮Vխ⸮A⸮QQQT⸮rf cal sector: 507
rf[112] : 00
rf[113] : 00
rf[114] : 01

SDK ver: 1.5.4.1(39cb9a32) compiled @ Jul  1 2016 20:04:35
phy ver: 972, pp ver: 10.1

RST reason: 2
CFG READ SUCCESS!
STATE READ SUCCESS!
Starting 135666
Disconnected
data  : 0x3ffe8000 ~ 0x3ffe83d0, len: 976
rodata: 0x3ffe83d0 ~ 0x3ffeb4a8, len: 12504
bss   : 0x3ffeb4a8 ~ 0x3fff1e30, len: 27016
heap  : 0x3fff1e30 ~ 0x3fffc000, len: 41424
mode : sta(2c:3a:e8:17:78:72)
add if0
scandone
no krisnet_dol found, reconnect after 1s
reconnect
WiFi Status: 1
LmacRxBlk:0
LmacRxBlk:0
scandone
no krisnet_dol found, reconnect after 1s
reconnect
LmacRxBlk:0
scandone
state: 0 -> 2 (b0)
state: 2 -> 3 (0)
state: 3 -> 5 (10)
add 0
aid 9
cnt 

connected with krisnet_dol, channel 5
dhcp client start...
ip:192.168.1.173,mask:255.255.255.0,gw:192.168.1.1
WiFi Status: 5
IP Received
Resolv krissg.ovh
client handshake start.
client handshake ok!
Server connected
Registered and ready.
Free heap size: 24904
pm open,type:2 0
Softa wgrywam Flash download tools v 3.6.5 z takimi ustawieniami:
boot_v1.5.bin--------->0x00000
rs_module_user1.2048.new.2.bin---->0x01000
esp_init_data_default.bin---->0x1fc000

BAUDRATE: 115200
Flash Size: 2MByte (16Mbit-C1)
Flash speed: 40Mhz
SPI Mode: DIO

przed wgrywaniem robię czyszczenie pamięci.

sprawdziłem też różne ustawienia SPI Mode ale nic to nie zmienia.
Mam w sumie 4 moduły które mają ten problem i koleje 4 które działają poprawnie.
wszystkie testowane na biurku bez wpiętej rolety, żeby wykluczyć zakłócenia

pozdrawiam
Krzysiek
Post Reply