Yunshan do bramy

akir
Posts: 78
Joined: Wed Nov 07, 2018 7:17 pm

Fri Nov 30, 2018 4:33 pm

Witam posiadam Yunshan zielony wgrałem do niego z paczki zibby gate_ESP01_NO_512k_v2.0
Zrobiłem mu konfigurację, podłączyłem do supli lecz nie mogę zupełnie sterować. Po zalogowaniu na smartfonie nie jest widoczny jako urządzenie do sterowania.
Proszę pokierujcie gdzie mam błąd. Czy może to nie jest soft dla tego urządzenia?
Attachments
brama.png
brama.png (50.49 KiB) Viewed 1175 times
User avatar
slawek
Posts: 2103
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Fri Nov 30, 2018 4:48 pm

Włącz i skonfiguruj kanały - kliknij w "toto żółte"... ;)
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
akir
Posts: 78
Joined: Wed Nov 07, 2018 7:17 pm

Fri Nov 30, 2018 5:38 pm

No nie zauważyłem wcześniej że po kliknięciu jest możliwość wyboru, jednak dalej stoję w miejscu(jest tak samo jak na innych softach).
Mianowicie przełączenie bramy w lewo nie uruchamia przekaźnika. Natomiast czy urządzenie załączone czy też nie, między D-E jest połączenie cały czas, zaś między C-D co bym nie zrobił brak( nie słychać działania przekaźnika). Używam zasilacza 12v -1A, czy to będzie tego wina?


EDIT:
Podłączyłem 12v 16,5A i jest bez zmian. Dodatkowo widzę że połączenie 5v z gpio5 przewodem zapala diodę niebieska na urządzeniu, lecz w supl nie zmienia stanu bramy.
Attachments
supla strona.png
supla strona.png (58.59 KiB) Viewed 1161 times
IMG_20181130_183105.jpg
IMG_20181130_183105.jpg (563.33 KiB) Viewed 1161 times
uKJgwQu.png
uKJgwQu.png (105.8 KiB) Viewed 1161 times
Last edited by akir on Fri Nov 30, 2018 5:59 pm, edited 1 time in total.
User avatar
slawek
Posts: 2103
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Fri Nov 30, 2018 5:46 pm

akir wrote:
Fri Nov 30, 2018 5:38 pm
Mianowicie przełączenie bramy w lewo nie uruchamia przekaźnika.
Przesuń i kliknij w niego (w "toto zielone") ;)
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
akir
Posts: 78
Joined: Wed Nov 07, 2018 7:17 pm

Fri Nov 30, 2018 6:04 pm

Podłączyłem 12v 16,5A i jest bez zmian. Dodatkowo widzę że połączenie 5v z gpio5 przewodem zapala diodę niebieska na urządzeniu, lecz w supl nie zmienia stanu bramy.
Klikam w toto zielone :0 lecz nie zmienia to zupełnie nic.
https://youtu.be/OjiY3TzVZNQ
Zybi
Posts: 1280
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Fri Nov 30, 2018 6:29 pm

Wgrałeś soft, który nie jest przeznaczony do tego modułu więc nic Ci nie będzie działało.
akir
Posts: 78
Joined: Wed Nov 07, 2018 7:17 pm

Fri Nov 30, 2018 6:45 pm

Drogi kolego, podpowiesz jaki soft? lub podeślesz soft do tego modułu?
Zybi
Posts: 1280
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Fri Nov 30, 2018 6:52 pm

akir wrote:
Fri Nov 30, 2018 6:45 pm
Drogi kolego, podpowiesz jaki soft? lub podeślesz soft do tego modułu?
np. Multiboard od @Espablo
akir
Posts: 78
Joined: Wed Nov 07, 2018 7:17 pm

Fri Nov 30, 2018 7:37 pm

Dziękuję bardzo, czujnik działa otwieranie bramy również. Martwi mnie jedna rzecz przy włączeniu urządzenia przekaźnik zmienia swój stan, przez co NC zostaje otwarte. Gdy urządzenie zrobi restart, brama otworzy mi się chciałbym tego uniknąć. Czy da się to wyeliminować?
W momencie odcięcia zasilania w domu cały do staje otworem ;). Czy znajde wersję poprawioną?
akir
Posts: 78
Joined: Wed Nov 07, 2018 7:17 pm

Sat Dec 01, 2018 8:33 am

Na muliboard każde podłączenie odłączenie od zasilania zienia stan przekaźnika. Więc otworzy mi bramę przy zaniku napięcia. Działa dobrze czujnik bramy.
Na incan-Easy działa prawidłowo przekaźnik lecz nie mogę uzyskać zmiany statusu z czujnika. Dioda bez połączenia 5v-gpio 5 lekko się świeci, po połączeniu dioda zapala się lecz w supli brak stanu pozycji.
Attachments
Screenshot_20181201-092509.jpg
Screenshot_20181201-092509.jpg (248.49 KiB) Viewed 1062 times
Screenshot_20181201-091600.jpg
Screenshot_20181201-091600.jpg (242.58 KiB) Viewed 1062 times
Post Reply