Sonoff Basic R2 2017-10-11 v. 1.0

eradek
Posts: 27
Joined: Sun Sep 09, 2018 5:32 pm

Sat Dec 15, 2018 4:13 pm

Witam,

Brak mi już pomysłów. Otrzymałem 2 Sonoffy Basic R2 2017-10-11 v. 1.0 .

Kroki jakie wykonałem:

1. Wyczyściłem Sonoff'a plikiem blank.
2. Wgrałem Supla:
boot_v1.5.bin--------->0x00000
sonoff_ds18b20_user1.1024.new.2.bin---->0x01000
esp_init_data_default.bin---->0xfc000
BAUDRATE: 115200
Flash Size: 1MByte (8Mbit)
Flash speed: 40Mhz
SPI Mode in board v1.0: DIO

3. Dodałem nowe urządzenie. Do tego momentu wszystko przebiega ok.

Gdy zaczynam używać Sonoff reaguje na pierwsze wywołanie akcji: WŁĄCZ, następnie się rozłącza, podłącza, znowu rozłącza i tak w kółko, raz działa za chwilę już nie, raz jest podłączony zaraz znów rozłączony, czasem działa ze zwłoką kilku sekund, podsumowując działa niepoprawnie.
Pomyślałem, że uwaliłem pierwszego więc zabrałem się za drugi przeszedłem te same kroki i dokładnie ta sama sytuacja. Macie jakieś sugestie?
feszter
Posts: 72
Joined: Mon Jul 30, 2018 7:36 pm
Location: Wodzisław Śl.

Sat Dec 15, 2018 5:25 pm

Przetestuj inny programator np FTDI, PL2303, CH340...
eradek
Posts: 27
Joined: Sun Sep 09, 2018 5:32 pm

Sun Dec 16, 2018 10:45 am

Wczoraj sprawdziłem swój programator, i na wyjściu podaje 3.9V, dzisiaj zamierzam pożyczyć od znajomego FTDI, czy na wyjściu powinno być dokładnie 3.3V, jaka jest tolerancja?
ar2r
Posts: 20
Joined: Sat Sep 22, 2018 5:19 am

Sun Dec 16, 2018 3:43 pm

A przy drugim pliku nie powinno być 0x4000?
User avatar
slawek
Posts: 2193
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sun Dec 16, 2018 3:45 pm

ar2r wrote:
Sun Dec 16, 2018 3:43 pm
A przy drugim pliku nie powinno być 0x4000?
Nie
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
eradek
Posts: 27
Joined: Sun Sep 09, 2018 5:32 pm

Sun Dec 16, 2018 3:51 pm

Spróbowałem nowym adapterem, tym razem FT232, i niestety dokładnie to samo, czy ma ktoś te przełączniki i działają one prawidłowo?
User avatar
slawek
Posts: 2193
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sun Dec 16, 2018 3:56 pm

Może spróbuj inny soft... zajrzyj na PW
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
eradek
Posts: 27
Joined: Sun Sep 09, 2018 5:32 pm

Sun Dec 16, 2018 4:55 pm

Sławek, dzięki za soft. Wgrałem, przełącznik działa trochę stabilniej nie łapie całkowitej zwiechy jak wcześniej. Jednak cały czas się rozłącza, tak raz na minutę, raz na dwie minuty. Czy jest jeszcze jakiś inny soft, który warto spróbować?
User avatar
slawek
Posts: 2193
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sun Dec 16, 2018 5:55 pm

To raczej problem zasilacza lub routera... zacząłbym od wymiany routera
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
eradek
Posts: 27
Joined: Sun Sep 09, 2018 5:32 pm

Mon Dec 17, 2018 8:32 am

Hej router mogę szybko sprawdzić, podstawię jakiś inny. Jeśli chodzi o zasilacz to trochę nie rozumiem, zasilam go z gniazdka 220.
Post Reply