Sonoff Basic R2 2017-10-11 v. 1.0

Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

pn gru 17, 2018 8:38 am

eradek pisze:
pn gru 17, 2018 8:32 am
Hej router mogę szybko sprawdzić, podstawię jakiś inny. Jeśli chodzi o zasilacz to trochę nie rozumiem, zasilam go z gniazdka 220.
A ESP jest zasilany z 3,3V - więc "po drodze" masz jeszcze parę "zakrętów" ;)
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Simono
Posty: 343
Rejestracja: pn wrz 17, 2018 5:26 pm

pn gru 17, 2018 8:44 am

Też mam taką sytuację z jednym Sonoff Basic, albo działa przez dłuższy czas albo łączy się i rozłącza co chwilę. Zasieg WiFi na pewno jest ok, w tym samym pomieszczeniu pracuje Sonoff S20 (ma dalej do punktu AP) bez problemu.
eradek
Posty: 51
Rejestracja: ndz wrz 09, 2018 5:32 pm

pn gru 17, 2018 10:45 am

Zauważyłem jeszcze jedną rzecz. Jeśli klikam w aplikacji aby wyświetlił tylko aktywne urządzenia to te Sonoffy zawsze są nieaktywne, nawet jak działają i na portalu Supla są oznaczone jako połączone. W aplikacji również są na zielono jednak jak kliknę pokaż tylko aktywne to nie pokazuje ich.
eradek
Posty: 51
Rejestracja: ndz wrz 09, 2018 5:32 pm

wt gru 18, 2018 8:39 pm

Rzeczywiście problem jest z routerem, jeszcze raz dzięki Sławek.

Używam routera Xiaomi 3G z OpenWrt, w momencie gdy wyłączyłem sieć Wifi na 5Ghz, Sonoffy działają jak należy, gdy uruchamiam sieć 5Ghz to wszystko zaczyna szaleć. Mieszkam w bloku i pasmo 2.4 Ghz jest całkiem zaszumione i teraz nie wiem co począć czy wyłączyć 5Ghz, czy szukać problemu. Może ktoś miał podobny problem?
Awatar użytkownika
julekjulek
Posty: 34
Rejestracja: śr kwie 12, 2017 9:26 am

śr gru 19, 2018 9:58 am

Sprawdź co się dzieje w paśmie 2,4 Ghz po włączeniu 5 Ghz.
Być może na niższym paśmie, po włączeniu wyższego, ustawia kanał nieobsługiwany przez Sonoff.
Myślę, że ustawienie na sztywno kanału na 2,4 Ghz może naprawić problem.

Pozdrawiam,
julek
Wszystko jest możliwe, ale na wszystko jest potrzebny czas ;)
eradek
Posty: 51
Rejestracja: ndz wrz 09, 2018 5:32 pm

śr gru 19, 2018 11:14 am

Jasne będę szukał innych ustawień kanałów, do tej pory miałem na sztywno i nie było problemów. Muszę chwilę nad tym posiedzieć i potestować zachowania na innych pasmach.
miko1282
Posty: 441
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:15 pm
Lokalizacja: Brodnica

śr gru 19, 2018 5:00 pm

nie chcę zakładać nowego tematu dotyczącego tego samego urządzenia czy ktoś z was orientuje się co oznacza RF czy to znaczy że one współpracują z pilotami na np 433 MHz?

Mam świetny soft do tego, wszystkie już zasuplowałem i śmigają wyśmienicie :D
IMG_20181219_193959.jpg
IMG_20181219_193959.jpg (3.55 MiB) Przejrzano 1413 razy
ar2r
Posty: 22
Rejestracja: sob wrz 22, 2018 5:19 am

czw gru 20, 2018 7:43 am

eradek pisze:
wt gru 18, 2018 8:39 pm
Rzeczywiście problem jest z routerem, jeszcze raz dzięki Sławek.

Używam routera Xiaomi 3G z OpenWrt, w momencie gdy wyłączyłem sieć Wifi na 5Ghz, Sonoffy działają jak należy, gdy uruchamiam sieć 5Ghz to wszystko zaczyna szaleć. Mieszkam w bloku i pasmo 2.4 Ghz jest całkiem zaszumione i teraz nie wiem co począć czy wyłączyć 5Ghz, czy szukać problemu. Może ktoś miał podobny problem?
Ja podzieliłem siec na routerze - na sonoff zrobilem osobna siec na 2,4 GHZ a do laptopow i telefonow 5 GHZ
wita00
Posty: 6
Rejestracja: pt gru 21, 2018 11:24 pm

pt gru 21, 2018 11:37 pm

Witam,
Nie chcialbym zaśmiecać i tworzyc kolejnych wątków wiec tu opiszę problem.
Mam taki sam moduł jak kolega i nie potrafię uruchomić pomiaru temperatury. Niemam już pojęcia co jak straciłem mase czasu. Wgrywałem softy zybi i działały przekaźniki ale nie temp, pokazywało puste pole. Prubowałem róznych wariantów na złączach. A próba wgrania softu multiboard kończy się że dioda wogóle nieświeci. Programuję go NODEMCU FIRMWARE PROGRAMMER.
Załączniki
IMG_20181221_221157.jpg
IMG_20181221_221157.jpg (3.71 MiB) Przejrzano 1355 razy
IMG_20181221_221139.jpg
IMG_20181221_221139.jpg (3.69 MiB) Przejrzano 1355 razy
Zybi
Posty: 1467
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

sob gru 22, 2018 12:04 am

wita00 pisze:
pt gru 21, 2018 11:37 pm
...
Wgrywałem softy zybi i działały przekaźniki ale nie temp, pokazywało puste pole
...
A to czytałeś?
viewtopic.php?f=11&t=4134
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”