Jak wgrać firmware do sonoff

Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 2014
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

czw sty 24, 2019 12:49 pm

Jeżeli loguje się do sieci wifi to nie wprowadziłeś go w tryb flash.
Pozdrawiam
Wojtek
plnuker
Posty: 84
Rejestracja: ndz gru 30, 2018 10:11 pm

czw sty 24, 2019 11:33 pm

poprawilem lutowania gold-pinu po obu stronach plytki i poszło.
effendi
Posty: 70
Rejestracja: śr kwie 26, 2017 9:36 am

pn lut 04, 2019 2:57 pm

Witam, mam problem z wgraniem softu do sonoff ch4 R2. Po podłączeniu putty nie odczytuje żadnych komunikatów. Jeśli natomiast odłączę na chwilę + i podłączę go ponownie putty wypluwa komunikat
est Jan 8 2013, rst cause:1, bootmode:(3,7) (...)
co jak rozumiem sugeruje, że kable połączone są prawidłowo. Na urządzeniu świeci się dioda Io12.
Procedura wgrywania (przycisk, podłączenie USB, zwolnienie przycisku, start esp Flash download tool) kończy się zawsze komunikatem
Connecting...
chip sync ok!
read reg error
get mac res: False
Pomoże ktoś?
effendi
Posty: 70
Rejestracja: śr kwie 26, 2017 9:36 am

pn lut 04, 2019 3:35 pm

Problemem okazała sie niewłaściwa wersja softu do wgrywania supli :( Co prawda, używałem flash download tool, ale w wyższej - niedziałającej wersji) Może Admin rozważy założenie katalogu z niezbędnymi programami do pobrania?
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2239
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

pn lut 04, 2019 7:51 pm

effendi pisze:
pn lut 04, 2019 3:35 pm
Problemem okazała sie niewłaściwa wersja softu do wgrywania supli :( Co prawda, używałem flash download tool, ale w wyższej - niedziałającej wersji) Może Admin rozważy założenie katalogu z niezbędnymi programami do pobrania?
Nie ma "niezbędnych" programów, są alternatywne, każdy ma inne preferencje... a opinie przewijają się często na forum...
Linki do większości masz w FAQ, i tam też jest (nie tylko moja, chociaż przeze mnie napisana) opinia: viewtopic.php?f=23&t=189&p=1848&hilit=zip#p1848
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
pikciu
Posty: 22
Rejestracja: pn lut 04, 2019 11:20 pm

pn lut 04, 2019 11:27 pm

Cześć, czy ktoś może potwierdzić czy zrobiłem wszystko ok czy może cos pominąłem? Po flashowaniu (na moje wszystko przeszło ok) i odłączeniu USB i ponownym podłączeniu bez zwierania GPIO_0 nie widzę sieci WiFi SUPLA. Czy może należy teraz wszystko złożyć i podłączyć pod właściwe zasilanie?

@edit
poszperałem trochę bardziej na forum i okazało się że trzeba wgrać jeszcze esp_init_data_default.bin. Zostawiam dla potomnych ;) Teraz biorę się za podwójnego toucha

Kod: Zaznacz cały

esptool.py --port /dev/tty.SLAB_USBtoUART --baud 115200 write_flash --flash_mode dout --flash_freq 40m --flash_size 1MB 0x00000 boot_v1.5.bin 0x01000 sonoff_touch_user1.1024.new.2.bin 0xFC000 esp_init_data_default.bin
Załączniki
Screenshot 2019-02-05 at 00.11.12.png
Screenshot 2019-02-05 at 00.11.12.png (825.48 KiB) Przejrzano 2771 razy
dydyrydy
Posty: 105
Rejestracja: pt mar 01, 2019 7:35 pm

pt maja 17, 2019 12:09 pm

Cześć. Dzięki poradnikom z tego tematu dzisiaj wgrałem pierwszy raz Suplę do Sonoffa Basic i wszystko już śmiga. Dziękuję. Nastepne moje pytanko brzmi czy analogicznie wgrywamy Suplę do Sonoffa SV?
Moja Supla: ;)
1 x Yunshan (brama garażowa)
2 x Sonoff SV (brama wjazdowa i furtka)
2 x Sonoff Basic (oświetlenie)
1 x Sonoff 4CH Pro (podlewanie)
1 x Sonoff 4CH (różne graty)
jgsado@wp.pl
Posty: 4
Rejestracja: sob paź 28, 2017 4:41 am

ndz cze 23, 2019 8:51 pm

witam. nie wiem jak wprowadzić w tryb flash sonoff 30a.
rafalfarba
Posty: 13
Rejestracja: pn lis 25, 2019 11:48 am

ndz gru 08, 2019 9:44 am

Nie wiem gdzie o tym napisać ale tu wydaje mi się najodpowiedniej. Wczoraj wgrałem soft do sonoff R2 RF. Miałem problem który polegał na tym że folder w którym miałem pliki z softem miał w nazwie polskie znaki i ESP Download Tool 1.2 i 2.4 nie mogły odnaleźć ścieżki. Jest jakiś problem z polską czcionką wiec osobiście zalecam wgrywanie softu z pulpitu, u mnie zadziałało.
4xSonoff RF, 2xSonoff Basic (MULTIBOARD), 2xSonoff Mini (soft od djack2017), 5×ESP-01S (4×InCan, 1xlicznik impulsów), 1xWemosD1(termostat), Yunshan (Gate module od Zybi). W planach czujnik ilości opału, na WemosD1+HC-SR04
Maxio
Posty: 19
Rejestracja: sob mar 21, 2020 11:56 am

sob mar 21, 2020 12:05 pm

Dzień dobry ,czy istnieje firmware pod suple gdzie będę mógł zarządzać 4-ma przekaźnikami ? chodzi o możliwość własnej konfiguracji GPIO łącznie z GPIO1 i GPIO3 będę wdzięczny jak ktoś się podzieli dziękuję . Firmware potrzebuję do esp88266 może być nawet kod dla arduino.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”