Jak wgrać firmware do sonoff

Zybi
Posty: 1476
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

pn mar 26, 2018 7:42 pm

Przy braku połączenia z serwerem watchdog co ok minutę powoduje reset układu i gdy przekaźnik jest załączony i nie ma kondensatora podtrzymującego na bazie tranzystora sterującego następuje chwilowe zwolnienie przekaźnika.
Pamięć stanu niestety tu nie pomoże.
noel841106
Posty: 10
Rejestracja: pn mar 26, 2018 7:14 pm

pn mar 26, 2018 7:44 pm

Aha, czyli trzymanie zadanego stanu przekaźnika nie jest domyślnie w każdej wersji softu.
A podałbyś link, bo nie widzę w katalogu zchmielak ani zybi.
noel841106
Posty: 10
Rejestracja: pn mar 26, 2018 7:14 pm

pn mar 26, 2018 7:49 pm

No to jutro może jak będę miał czas to rozbiorę go i poszukam gdzie ten kondensator przylutować.
Dzięki za pomoc.
Zybi
Posty: 1476
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

pn mar 26, 2018 7:52 pm

22 uF/6,3V wystarczy.

viewtopic.php?f=27&t=3174
noel841106
Posty: 10
Rejestracja: pn mar 26, 2018 7:14 pm

pn mar 26, 2018 7:53 pm

Dzięki.
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2234
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

pn mar 26, 2018 8:26 pm

Jeśli masz ochotę - potestuj ten soft.
Nie testowałem, nie mam aktualnie żadnego sonoffa
Załączniki
sonoff.rar
(228.46 KiB) Pobrany 203 razy
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
noel841106
Posty: 10
Rejestracja: pn mar 26, 2018 7:14 pm

wt mar 27, 2018 8:32 am

Wgrywałem go, tylko z obsługą ds18b20. Też klika przekaźnikiem.

Nawet z obrazkami pokazane gdzie przylutować. Fajnie, dzięki :) Nie trzeba było szukać. Przylutowałem, sprawdziłem i już nie zauważyłem klikania. Chyba jest ok. Dzięki panowie.
noel841106
Posty: 10
Rejestracja: pn mar 26, 2018 7:14 pm

czw mar 29, 2018 2:47 pm

Dziś znów kliknął przekaźnikiem kilka razy z rzędu. Pomiędzy kliknięciami na pewno nie było 60 sekund. Dosłownie kilka. Więc to nie watchdog.
Wgram ten firmware kolego "slawek" i zobaczę jak z nim będzie.
A jak zrobić sobie swój? Albo lepiej jak otworzyć sobie ten firmware najlepiej w arduino ide i sobie zmodyfikować?
Przeglądałem dział dev, ale jak dokładnie to zrobić to nie znalazłem. Ściągnąłem jakieś plik https://github.com/esp8266/Arduino
ale nie chce się to zainstalować jako biblioteka.
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2234
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

czw mar 29, 2018 3:39 pm

noel841106 pisze:
czw mar 29, 2018 2:47 pm
A jak zrobić sobie swój? Albo lepiej jak otworzyć sobie ten firmware najlepiej w arduino ide i sobie zmodyfikować?
Tego pliku nie otworzysz ani nie wyedytujesz - to jest skompilowana binarka.
I nie jest kompilowana pod Arduino IDE, a pod IoT_SDK.
Gotową maszynę wirtualną SUPLA-IoT_SDK dla VirtualBoxa możesz pobrać ze strony głównej supla.org, potem w katalogu /home/supla/Devel/supla-espressif-esp/src aktualizujesz:

Kod: Zaznacz cały

git pull
i masz najnowsze źródła.
Przykładowe pliki na Arduino masz tu https://github.com/SUPLA/arduino/tree/m ... e/examples
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
noel841106
Posty: 10
Rejestracja: pn mar 26, 2018 7:14 pm

czw mar 29, 2018 4:44 pm

slawek pisze:
czw mar 29, 2018 3:39 pm
Tego pliku nie otworzysz ani nie wyedytujesz - to jest skompilowana binarka.
Oczywiście.
slawek pisze:
czw mar 29, 2018 3:39 pm
I nie jest kompilowana pod Arduino IDE, a pod IoT_SDK.
Gotową maszynę wirtualną SUPLA-IoT_SDK dla VirtualBoxa możesz pobrać ze strony głównej supla.org, potem w katalogu /home/supla/Devel/supla-espressif-esp/src aktualizujesz:

Kod: Zaznacz cały

git pull
i masz najnowsze źródła.
Ciekawe rozwiązanie. Virtual boxa mam zainstalowanego... Zobaczę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”