Page 6 of 9

Re: Sonoff DUAL

Posted: Wed Dec 13, 2017 11:22 am
by mmo@alfanet24.pl
dodam jeszcze zdjęcie od dołu przełącznika.

Re: Sonoff DUAL

Posted: Wed Dec 13, 2017 11:53 am
by Espablo
Nie przeczytałeś FAQ, które Ci podałem.
Nie podajesz z jakimi ustawieniami wgrywasz soft.
Nie używaj Nodemcu flash era.
Nie podajesz co wyświetla putty.
Hmm. Jakby Ci tu pomóc. WIEM! Robisz coś źle. ;)

Re: Sonoff DUAL

Posted: Wed Dec 13, 2017 5:16 pm
by leopold33
Espablo wrote:
Mon Dec 11, 2017 9:36 am
A spróbuj wgrać inCan Easy https://github.com/Espablo/SUPLA_Firmwa ... inCan-Easy i samemu pozmieniać GPIO tak żeby pasowały do tego sonoffa
Dziękuję za pomysł.
Myślę, że coś z tego będzie!
Natknąłem się na małą przeszkodę - nie potrafię wprowadzić sonoffa dual z inCan Easy w tryb konfiguracji.
Bezskutecznie próbowałem wszystkich znanych mi metod.
10cio razowe wciśnięcie przycisku też nie daje rezultatu. :(

Re: Sonoff DUAL

Posted: Wed Dec 13, 2017 5:31 pm
by slawek
Zawsze możesz wyczyścić pamięć i zaflaszować jeszcze raz - wtedy startuje od razu w trybie AP

Re: Sonoff DUAL

Posted: Wed Dec 13, 2017 8:51 pm
by leopold33
slawek wrote:
Wed Dec 13, 2017 5:31 pm
Zawsze możesz wyczyścić pamięć i zaflaszować jeszcze raz - wtedy startuje od razu w trybie AP
Tak właśnie czynię lecz jest to frustrujące.
Jestem w połowie sukcesu - jeden przekaźnik już załącza :)

Re: Sonoff DUAL

Posted: Thu Dec 14, 2017 9:43 am
by mmo@alfanet24.pl
Nie przeczytałeś FAQ, które Ci podałem.
Nie podajesz z jakimi ustawieniami wgrywasz soft.
Nie używaj Nodemcu flash era.
Nie podajesz co wyświetla putty.
Hmm. Jakby Ci tu pomóc. WIEM! Robisz coś źle. ;)
[/quote]

z pewnością coś robię źle, początki są trudne....
co zauważyłem to nie mam wyboru w tym programie falsh size:1.
oraz sonoff nie wstaje na 3,3V tylko na 5V.

Re: Sonoff DUAL

Posted: Thu Dec 14, 2017 3:13 pm
by slawek
1MB to 8Mbit, poza tym soft InCan jest dla 4MB czyli 32 Mbit a adres drugiego pliku (irom0text.bin) to 0x40000.
Dodatkowo wgraj plik init_data_default.bin adresy masz tu:
viewtopic.php?f=23&t=2081
I wyczyść moduł przed wgraniem...

Re: Sonoff DUAL

Posted: Thu Dec 14, 2017 3:42 pm
by Espablo
ale kolega @mmo@alfanet24.pl nie wgrywa soft inCan tylko sonoff_dual i nadal nie pokazał co wyskakuje w terminalu

Re: Sonoff DUAL

Posted: Thu Dec 14, 2017 4:16 pm
by slawek
Zgadza się, ale dla duala robi błąd
- z rozmiarem
- nie wgrywa pliku init...
O InCan napisałem "profilaktycznie" gdyby chciał próbować.
Nie wiem natomiast jaki jest rozmiar pamięci duala... czy ten soft się "zmieści"

Re: Sonoff DUAL

Posted: Sun Dec 17, 2017 5:43 pm
by leopold33
Za wgranie do DUALa wskazanego softu inCan Easy w zabrałem się bez przekonania, widząc że nie powinien pomieścić się w pamięci.
Nie mam dużego doświadczenia przy programowaniu i nie wiem w jaki sposób objawia się wgranie za dużego pliku. Spodziewam się komunikatu o błędzie.
Programowanie przeszło bez przeszkód i zakończyło się powodzeniem.
Nie miałem z resztą nic do stracenia, bo dual zbiera tylko kurz.
Plik esp_init_data_default.bin wgrałem również i sonoff ruszył wydaje się prawidłowo.