Sonoff DUAL

User avatar
Espablo
Posts: 1458
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Sun Dec 17, 2017 7:06 pm

Udało Ci się tego DUALA ożywić na tym sofcie inCan Easy - i jak dziala?
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
leopold33
Posts: 26
Joined: Tue Jan 03, 2017 8:37 am

Mon Dec 18, 2017 2:06 pm

Espablo wrote:
Sun Dec 17, 2017 7:06 pm
Udało Ci się tego DUALA ożywić na tym sofcie inCan Easy - i jak dziala?
Soft wgrał się bez najmniejszych problemów.
Podczas uruchomienia dioda świeci, nie miga i sieć wifi duala rozgłasza się prawidłowo.
Poprawnie też przyjmuje dane.
Po reboocie zgłasza się jako inCan.
Nie mogę jednak ponownie wprowadzić go w tryb konfiguracji.
Udało mi się jak na razie uruchomić jeden przekaźnik.

Jak objawiło by się wgranie za dużego pliku do za małej pamięci?
Jakiś komunikat w ESP FLASH DOWNLOAD??
Mwisk
Posts: 17
Joined: Thu Nov 23, 2017 9:06 pm

Tue Dec 26, 2017 10:49 am

Malutki postęp z mojej strony:

inCan_easy_4096_eagle.flash.bin - 0x00000
inCan_easy_4096_eagle.irom0text.bin - 0x40000

SPI SPEED - 40MHz
SPI MODE - DOUT
FLASH SIZE - 8Mbit
BAUDRATE - 115200

Relay K1 - GPIO_5 ok
Relay K2 - GPIO_12 ok
Button 1 - GPIO_0 ok
Button 2 - GPIO_9 ?
BTN Config - GPIO_10 ?
Led Config - GPIO_13 ok

Przy takich ustawieniach działają oba przekaźniki, pierwszy przycisk i dioda konfiguracyjna. Problem mam z drugim przyciskiem(dla mnie nie potrzebnym) i największy z BTN Config(rozumiem, że zwarcie tego do masy powinno wprowadzić w tryb konfiguracji?), bo jednak brak tej funkcji będzie problematyczny przy zamontowaniu sterownika na stałe.
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Tue Dec 26, 2017 10:56 am

Użycie gpio 9 i 10 jest problemem, bo moduł wykorzystuje je chyba do obsługi pamięci...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
Espablo
Posts: 1458
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Tue Dec 26, 2017 11:17 am

jaka jest pinologia w tym module?
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Mwisk
Posts: 17
Joined: Thu Nov 23, 2017 9:06 pm

Tue Dec 26, 2017 11:51 am

Na 99% to są właśnie te piny. Próbowałem zamienić BTN Config na np. GPIO_0 ale nadal nie wchodzi w tryb konfiguracji. Jak zamieniłem drugi przycisk(Button 2) na GPIO_0 to działał
IMG_20171226_123101.jpg
IMG_20171226_123101.jpg (2.14 MiB) Viewed 1311 times
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Tue Dec 26, 2017 12:05 pm

To ESP 8266 czy 8285 ?
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Mwisk
Posts: 17
Joined: Thu Nov 23, 2017 9:06 pm

Tue Dec 26, 2017 12:06 pm

8285
User avatar
Espablo
Posts: 1458
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Tue Dec 26, 2017 12:28 pm

tryb konfiguracji to x10 button cfg
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Mwisk
Posts: 17
Joined: Thu Nov 23, 2017 9:06 pm

Tue Dec 26, 2017 1:41 pm

Ustawiłem "Thermometer" na tym samym pinie(GPIO_9) co "Button 2" i drugi przycisk zaczął działać. BTN Config mam ustawione na GPIO_10, na tym pinie jest przycisk, który zwiera do masy.
Post Reply