Sonoff DUAL

Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1461
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

wt gru 26, 2017 2:48 pm

Teraz patrze i widze, że brakuje inicjalizacji tych pinów 9 i 10. Musze to dodac

Kod: Zaznacz cały

PIN_FUNC_SELECT(PERIPHS_IO_MUX_SD_DATA2_U, FUNC_GPIO9);
PIN_FUNC_SELECT(PERIPHS_IO_MUX_SD_DATA3_U, FUNC_GPIO10);
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1461
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

pt sty 05, 2018 9:04 am

dodałem obsługę GPIO9 i GPIO10 - można pobierać i testować https://github.com/Espablo/SUPLA_Firmware
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Mwisk
Posty: 17
Rejestracja: czw lis 23, 2017 9:06 pm

pt sty 05, 2018 3:05 pm

Bardzo dziękuje, sterownik już ładnie przechodzi w tryb konfiguracji po przytrzymaniu wbudowanego przycisku(w najbliższym czasie biorę się za montaż :D :D ). Nadal występuję problem z fizycznym przyciskiem nr. 2(GPIO_9 zwierane do GND), po resecie sterownika krótkie zwarcie powoduje załączenie przekaźnika i tylko z aplikacji jest możliwe wyłącznie. Tylko ten jeden raz sonoff reaguje na przycisk, nie jest mi to potrzebne ale mogę pomóc przy testowaniu ;)
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1461
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

pt sty 05, 2018 4:37 pm

Rozumiem, że GPIO9 reaguje tylko raz ( na pierwsze klikniecie). Potem jest nie wzruszony.
Masz na nim pull-up?
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Mwisk
Posty: 17
Rejestracja: czw lis 23, 2017 9:06 pm

pt sty 05, 2018 7:51 pm

Raz reaguje ale po odpięciu przewodu od GPIO_9, którego drugi koniec jest podpięty do GND nadal trzyma przekaźnik i dalej już nie reaguje na zmiany. Jak wyłączę przekaźnik z aplikacji to już potem w ogóle nie reaguje na przycisk. Rezystor między GPIO_9 a Vcc pomógł ;) ustawienie termometru na GPIO_9 też pomaga :D
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1833
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

pt sty 05, 2018 7:57 pm

Widzę, że ten sonoff dual zachowuje się bardzo podobnie jak sonoff touch tam też jest 8285, zerknij może na tamten soft.
Albo Espablo popatrz jak tam jest konfiguracja tych wejść, może coś Cię nakieruje :).
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1461
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

pt sty 05, 2018 10:03 pm

Mwisk pisze:
pt sty 05, 2018 7:51 pm
Rezystor między GPIO_9 a Vcc pomógł ;) ustawienie termometru na GPIO_9 też pomaga :D
Czyli teraz działa dobrze?
Tu jeszcze jedna modyfikacja - wgrywanie FLASH MODE DOUT
Załączniki
inCan-Easy.zip
(216.88 KiB) Pobrany 86 razy
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Mwisk
Posty: 17
Rejestracja: czw lis 23, 2017 9:06 pm

sob sty 06, 2018 7:01 pm

Tak, teraz wszystko działa dobrze po zastosowaniu zewnętrznego pull-up'a ;)
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1461
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

sob sty 06, 2018 7:31 pm

No to super.
Testowałeś może jeszcze ten soft, który zamieściłem wyżej? Tak dla porównania z tym z githuba.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Mwisk
Posty: 17
Rejestracja: czw lis 23, 2017 9:06 pm

sob sty 06, 2018 8:06 pm

Na tym nowym drugi przycisk bez pull-up'a nadal nie działa poprawnie. A z pull-up'em(podłączenie rezystora powoduje załączenie przekaźnika) zwarcie GPIO9 do masy powoduje wyłączenie przekaźnika. Przycisk działa na odwrót, zamiast włączać wyłącza przekaźnik.
ODPOWIEDZ