Problem z dodaniem sonoff do supli

Arek.kandula
Posts: 32
Joined: Mon Dec 24, 2018 8:52 am

Sun Dec 30, 2018 12:07 pm

Dzień dobry po kilku dniach męczarni z wgraniem supli na sonoff Basic udało się.Po wgraniu pokazuje mi się sieć wifi supła esp8266 86f3ebafc613. Chcąc dodać urządzenie sonoff nie miga dioda oraz pokazuje się komunikat za długo trwa dodawanie urządzenia.pomoze ktoś
akir
Posts: 30
Joined: Wed Nov 07, 2018 7:17 pm

Sun Dec 30, 2018 12:25 pm

Wgraj najpierw czysty (blank) kolejno odpowiedni firmware. Ja zawsze łączę się z sonoff i innymi przez komórkę(wyszukujesz sieć i łączysz się z adresem 192.168.4.1)
Arek.kandula
Posts: 32
Joined: Mon Dec 24, 2018 8:52 am

Sun Dec 30, 2018 1:42 pm

Kolego może trochę jaśniej
Yepestis
Posts: 56
Joined: Mon Sep 24, 2018 6:08 pm
Location: Wrocław

Sun Dec 30, 2018 9:07 pm

Wyczyść pamieć plikiem blank (kasuje pamięć) lub użyj funkcji erase (też czyści pamięć). Funkcja erase dostępna jest w ESP Flash Download Tool v3.6.4. Po wyczyszczeniu pamięci nie musisz ponownie uprowadzać Sonoffa w tryb flash, możesz odrazu wgrać firmware.
Po wgraniu firmware uruchom terminal (np. putty) i zobacz co tam się wyświetla.

Wypadało by podawać jakieś konkrety bo nikt tu nie jest jasnowidzem. Jaki sonoff, jakie firmware wgrałeś, jakim programem, z jakimi ustawieniami, co wyświetla ci się na terminalu itd.
slawek
Posts: 1904
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sun Dec 30, 2018 9:52 pm

Arek.kandula wrote:
Sun Dec 30, 2018 12:07 pm
Dzień dobry po kilku dniach męczarni z wgraniem supli na sonoff Basic udało się.Po wgraniu pokazuje mi się sieć wifi supła esp8266 86f3ebafc613. Chcąc dodać urządzenie sonoff nie miga dioda oraz pokazuje się komunikat za długo trwa dodawanie urządzenia.pomoze ktoś
Jeśli soft jest starszy jak 2.5.0 to z apki urządzenia nie dodasz... a najpewniej masz 2.0(strzelam...)
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Arek.kandula
Posts: 32
Joined: Mon Dec 24, 2018 8:52 am

Mon Dec 31, 2018 11:49 am

A z czego kolego
slawek
Posts: 1904
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Mon Dec 31, 2018 12:37 pm

Połącz się z siecią supla I z przeglądarki na stronie 192.168.4.1
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Arek.kandula
Posts: 32
Joined: Mon Dec 24, 2018 8:52 am

Mon Dec 31, 2018 1:39 pm

Jak dobrze rozumiem to z strony supla i tam w przeglądarce wpisać ten numer co mi podałeś kolego
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 31
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra
Contact:

Mon Dec 31, 2018 1:59 pm

Masz wziąć do ręki smartfon, włączyć na nim odnajdowanie sieci Wi-Fi. Następnie połączyć się z siecią mającą w nazwie słowo SUPLA, uruchomić przeglądarkę internetową (cały czas wszystko na smartfonie) i w przeglądarce wpisać adres: http://192.168.4.1. Po połączeniu się ze stroną konfiguracyjną urządzenia musisz podać poprawnie wszystkie wymagane dane.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
---------------------------------------------------------------------
Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Stacja pogodowa: https://malinowemeteo.zgora.pl
Arek.kandula
Posts: 32
Joined: Mon Dec 24, 2018 8:52 am

Mon Dec 31, 2018 6:03 pm

Pojawiają się jakieś strony ale nic nie mogę na nich zrobić .podasz links kolego
Post Reply