Otwieranie furtki z elektrozaczepem

bukox
Posts: 63
Joined: Thu Jan 03, 2019 10:58 am

Thu Jan 03, 2019 1:45 pm

To wydaje się faktycznie prostsze. Na aukcji znalazłem info, że mogą od razu zaprogramować współpracę z systemem Supli. Czy dobrze rozumiem, że wtedy można sterować pilotem radiowo i poprzez apkę Supli (a dzięki temu także głosowo)?
6 x Shelly1 | 6 x Sonoff Basic | 2 x Sonoff TH10 | 1 x Sonoff TH16 | 7 x Zamel SRW-01 | 1 x Zamel SBW-01
Jankes
Posts: 22
Joined: Sun Dec 02, 2018 9:01 pm

Thu Jan 03, 2019 2:00 pm

bukox wrote:
Thu Jan 03, 2019 1:45 pm
To wydaje się faktycznie prostsze. Na aukcji znalazłem info, że mogą od razu zaprogramować współpracę z systemem Supli. Czy dobrze rozumiem, że wtedy można sterować pilotem radiowo i poprzez apkę Supli (a dzięki temu także głosowo)?
Tak
bukox
Posts: 63
Joined: Thu Jan 03, 2019 10:58 am

Thu Jan 03, 2019 3:15 pm

Czyli podsumowując kupuję przykładowo:
1. Sonoff RF: https://allegro.pl/sonoff-rf-przelaczni ... 40274.html
2. Pilot RF: https://allegro.pl/pilot-rf-433mhz-dzia ... 28199.html
3. Zasilacz 12V AC

Spinam, paruję pilot z odbiornikiem, odbiornik dodaję do chmury Supli i mogę otwierać z pilota i Supli.
6 x Shelly1 | 6 x Sonoff Basic | 2 x Sonoff TH10 | 1 x Sonoff TH16 | 7 x Zamel SRW-01 | 1 x Zamel SBW-01
akir
Posts: 110
Joined: Wed Nov 07, 2018 7:17 pm

Thu Jan 03, 2019 5:13 pm

Tylko co chcesz włączyć tym sonoffem jak na wyjściu poda 230v?
Czemu na zewnątrz nie wypuszczasz, bezpiecznego napięcia?
Elektro zaczep jest z pamięcią czy też bez?
Domofonu nie będziesz miał? Wtedy będziesz miał otwieranie furtki z przycisku i zasilacz 12v.
Simono
Posts: 302
Joined: Mon Sep 17, 2018 5:26 pm

Thu Jan 03, 2019 5:22 pm

Dlatego na wyjściu Sonoffa ja dałem przekaźnik który gdy chcę otworzyć Suplą odcina mi zasilanie od domofonu który ma w sobie obsługę zaczepu i dodałem drugi zasilacz który przy odciętym domofonie podaje napięcie na elektrozaczep. Na zewnątrz budynku wychodzi tylko skrętka spięta z domofonem (jedna para była wolna więc wykorzystałem ją na drugie zasilanie dla elektrozaczepu z dodatkowego zasilacza.)
tomkowski
Posts: 88
Joined: Tue Oct 09, 2018 7:16 pm
Location: Orzesze

Thu Jan 03, 2019 5:41 pm

Nie było opcji podpięcia wyjścia bezpotencjałowego z modułu supli bezpośrednio pod przycisk otwierania domofonu?
bukox
Posts: 63
Joined: Thu Jan 03, 2019 10:58 am

Thu Jan 03, 2019 6:03 pm

akir wrote:
Thu Jan 03, 2019 5:13 pm
Tylko co chcesz włączyć tym sonoffem jak na wyjściu poda 230v?
Czemu na zewnątrz nie wypuszczasz, bezpiecznego napięcia?
Elektro zaczep jest z pamięcią czy też bez?
Domofonu nie będziesz miał? Wtedy będziesz miał otwieranie furtki z przycisku i zasilacz 12v.
Na wyjściu chciałem dać zasilacz 12 V i dalej elektrozaczep. Na zewnątrz domu mam gniazdko 230 V, z którego mam puszczony dalej przewód. Mogę oczywiście już obok gniazdka umieścić jakąś puszkę z Sonoffem i zasilaczem i wtedy puścić od razu bezpieczne 12 V. Elektrozaczep jest bez pamięci a domofonu nie chcę. A czy problemem takiego rozwiązania nie będzie fakt, iż przewód ma ok. 10 m a elektrozaczep potrzebuje do wybudzenia co najmniej 650 mA? Czy elementy, do których wkleiłem linki będą do siebie "pasować"?
6 x Shelly1 | 6 x Sonoff Basic | 2 x Sonoff TH10 | 1 x Sonoff TH16 | 7 x Zamel SRW-01 | 1 x Zamel SBW-01
User avatar
Duch__
Posts: 506
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Thu Jan 03, 2019 6:37 pm

10 m to nie jest żadna odległość przy takim poborze jaki oferuje elektrozaczep. Ja mam na 20m na skrętce - po jeden żyłce na +12V i -. Pozostałe żyły to przycisk przy furtce i kamera.
Aktualnie na budowie: 8x SRW-01, 1x ROW-02, SUPLA BUTTON V2.0, 16 x DS na ESP (GUI), Sonoff S20 jak kontroler CWU, Ping IP Socket.

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
akir
Posts: 110
Joined: Wed Nov 07, 2018 7:17 pm

Thu Jan 03, 2019 8:23 pm

Sonoff służy do załączania urządzeń na 230v.
Jeśli chcesz użyć sonoff to musisz:
- przeciąć ścieżki, ponieważ on puszcza 230v i za przecięciem podlutować zasilacz 12v
-Użyć przekaźnika dodatkowego sterowanego na 230v.

Opcja na zewnątrz
Jeśli chcesz użyć sonoff na zewnątrz, to musi być tam zasięg wifi z twojego domu

Ja bym użył do tego taniego Yunshan przy okazji zasilisz jego 12v i będziesz miał do łapy w furtce.
Innym rozwiązaniem do puszki np incan od espablo, będziesz miał przynajmniej pod ręcznym włącznikiem urządzenie w kupie
bukox
Posts: 63
Joined: Thu Jan 03, 2019 10:58 am

Thu Jan 03, 2019 9:25 pm

Myślałem o Sonoffie RF bo działa po WiFi i radiu dzięki czemu jest uniwersalny a co do 230 V to akurat nie problem bo skoro i tak wychodzę z gniazdka 230 V to gdzieś musi być zasilacz po drodze do elektrozaczepu. A do czego ma służyć dodatkowy przekaźnik? Nie wystarczy przewód 230 V -> Sonoff -> zasilacz 12 V -> elektrozaczep?
6 x Shelly1 | 6 x Sonoff Basic | 2 x Sonoff TH10 | 1 x Sonoff TH16 | 7 x Zamel SRW-01 | 1 x Zamel SBW-01
Post Reply