Kilka takich samych urządzeń na koncie Supla.

krzychux
Posts: 19
Joined: Tue Jan 15, 2019 11:05 am

Tue Jan 15, 2019 12:37 pm

Mam trzy oddzielne moduły ESP8266 NodeMcu każdy z jednym czujnikiem DS18B20.
Chciałbym mierzyć temperaturę w różnych miejscach posesji jak i w domu.
Mam z tym pewien problem. We wszystkie trzy urządzenia powpisywałem ten sam identyfikator
lokalizacji i hasło (z Supla) jednak na koncie w Supli widzi mi tylko jedno urządzenie (pokazuje temperaturę).
W lokalizacji w urządzeniach we/wy mam trzy pozycje.
Jak zrobić aby pokazywało mi temperaturę z wszystkich trzech urządzeń (czujników) ?
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 102
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra
Contact:

Tue Jan 15, 2019 12:39 pm

Nie masz przypadkiem tego samego GUID na wszystkich ESP?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
---------------------------------------------------------------------
Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Stacja pogodowa: https://malinowemeteo.zgora.pl
User avatar
pzygmunt
Posts: 5174
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue Jan 15, 2019 12:43 pm

Wszystkie są połączone ?
krzychux
Posts: 19
Joined: Tue Jan 15, 2019 11:05 am

Tue Jan 15, 2019 2:19 pm

Dziękuję za szybkie odpowiedzi. Bardzo się nie przejmujcie moją małą wiedzą w tym temacie
bo jestem początkujący. Co to jest takie same GUID ?
A jeżeli chodzi o połączenie to każde z urządzeń ESP8266 NodeMcu jest odrębnym urządzeniem.
Jak włączę wszystkie to i tak Supla "widzi" tylko jedno z urządzeń. Z tego co widzę na routerze
każde z ESP ma swoją indywidualną nazwę i adres MAC.
Last edited by krzychux on Tue Jan 15, 2019 2:21 pm, edited 1 time in total.
User avatar
pzygmunt
Posts: 5174
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue Jan 15, 2019 2:20 pm

To zrób im erase (albo wgraj blanka) i jeszcze wgraj firmware wraz z esp_init_defaults.bin
krzychux
Posts: 19
Joined: Tue Jan 15, 2019 11:05 am

Tue Jan 15, 2019 2:25 pm

Czyli jak wyczyszczę ESP i wgram do wszystkich trzech soft od nowa
a następnie wpiszę w każde z nich ten sam identyfikator lokalizacji
i hasło będzie dobrze ? Soft mam taki: thermometer_esp01_eagle.flash
thermometer_esp01_eagle.irom0text
Last edited by krzychux on Tue Jan 15, 2019 2:28 pm, edited 1 time in total.
User avatar
pzygmunt
Posts: 5174
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue Jan 15, 2019 2:28 pm

Powinno
User avatar
pzygmunt
Posts: 5174
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue Jan 15, 2019 2:28 pm

Jeszcze pytanie. Czy każde urządzenie z osobna działa ?
krzychux
Posts: 19
Joined: Tue Jan 15, 2019 11:05 am

Tue Jan 15, 2019 3:04 pm

Tak. Każde urządzenie działa oddzielnie. Najpierw wszystkie wyczyściłem, wgrałem soft od nowa i nic to nie dało.
User avatar
wojtas567
Posts: 1475
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Tue Jan 15, 2019 3:36 pm

A próbowałeś jeden z modułów przenieść do innej lokalizacji?
Pozdrawiam
Wojtek
Post Reply