Kilka takich samych urządzeń na koncie Supla.

User avatar
pzygmunt
Posts: 5180
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue Jan 15, 2019 6:34 pm

Jakie mają GUID-y ?
Możesz to odczytać na 192.168.4.1
krzychux
Posts: 19
Joined: Tue Jan 15, 2019 11:05 am

Tue Jan 15, 2019 9:17 pm

W lokalizacji (Supli) usunąłem wszystkie urządzenia we/wy, wyczyściłem ESP, wgrałem soft od nowa i jak na razie jeden ESP działa (bo już żadne mi nie działało, nie pokazywało temperatury). Pojawiło się nowe urządzenie we/wy i jest ok. Pozostałe dwa ESP zostały w domu na wsi, gdzie będę dopiero za tydzień więc zajmę się tym za kilka dni i dam znać jak mi poszło. Przy okazji (może się komuś przyda) pamięć ESP8266 czyszczę programem flash_download_tools_v3.6.5, który ma funkcję Erase a soft wgrywam programem ESP8266Flasher i bardzo fajnie to działa.
krzychux
Posts: 19
Joined: Tue Jan 15, 2019 11:05 am

Tue Jan 22, 2019 10:29 am

Witam ponownie. Tak jak w poprzednim poście. Po skasowaniu urządzeń we/wy pojawiły się nowe. Trzy termometry na ESP działały przez chwilę, później nie działały. Zostawiłem w końcu jedno urządzenie, wprowadziłem jego MAC do routera na sztywno i działa. Może być wina routera i zasięgu bo jest to router LTE działający w sieci T-Mobile ?
User avatar
slawek
Posts: 2103
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Tue Jan 22, 2019 3:18 pm

A ile urządzeń jednocześnie ten "router" jest w stanie obsłużyć? Może już jest pełny?
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
krzychux
Posts: 19
Joined: Tue Jan 15, 2019 11:05 am

Tue Jan 29, 2019 7:00 pm

Pomimo kilkukrotnego czyszczenia pamięci, wgrywania softu od nowa po kilku minutach, czasami
sekundach ESP przestają działać i pokazywać temperaturę. W domu na wsi mam router TP-Link TL-MR6400
4G LTE w sieci T-Mobile (download około 6 Mbps) i wydaje mi się, że to może
być wina tego routera. W mieszkaniu w mieście mam Huaweia (download ok. 90 Mbps) podłączony jeden
ESP na próbę i działa już kilka dni bez żadnych problemów.
W routerach nic nie grzebane, jadą na standardowych ustawieniach. TP-Link nie jest też pełny
są w nim tylko 4 urządzenia.
Może ktoś miał problem z routerem i coś mi podpowie, może trzeba zmienić jakieś parametry,
bo już nie wiem co robić.
Last edited by krzychux on Thu Feb 07, 2019 6:01 pm, edited 1 time in total.
User avatar
maffiu
Posts: 348
Joined: Wed Nov 30, 2016 9:30 pm
Location: Kraków/Skawina

Tue Jan 29, 2019 7:25 pm

Samo łącze nie ma raczej tu nic do rzeczy sprawdź czy ten router nie ma jakiegoś ustawienia jak aktywni klienci i czy nie jest to przycięte ewentualnie moze być ustawiona ograniczona liczba adresów IP które rozdaje jeszcze możesz sprawdzić i ustawić kanał wifi ręcznie nie na auto moze Żągluje kanałami i sie nie mogą połączyć
procekms89
Posts: 28
Joined: Thu Jun 28, 2018 4:21 am

Tue Jan 29, 2019 8:06 pm

A wszystkie urządzenia są w takiej samej odległości od routera?

Miałem raz tak u siebie w domu, że jedno urządzenie było zaraz koło routera. Efekt był taki że tylko jedno było dostępne. Gdy odstawiłem router tak aby był trochę w środku zasięgu innych urządzeń od razu wszystkie zaczęły działać prawidłowo.
krzychux
Posts: 19
Joined: Tue Jan 15, 2019 11:05 am

Tue Jan 29, 2019 8:41 pm

Faktycznie kanał ustawiony jest na auto. Spróbuję przestawić na jakiś stały kanał. A co do różnych odległości
od routera to już to przetestowałem i nic to nie dawało. ESP działało trochę dłużej jak wpisałem w router na sztywno
jego MAC, ale i to nie pomagało bo po jakimś czasie też wywalało. Router nie ma aktywnych klientów
ani ograniczonej liczby adresów IP. Łączę się z internetem przez laptopa czy smartfon i to działa a ESP nie.
Last edited by krzychux on Tue Jan 29, 2019 9:03 pm, edited 1 time in total.
krzychux
Posts: 19
Joined: Tue Jan 15, 2019 11:05 am

Tue Jan 29, 2019 8:55 pm

Właśnie sprawdziłem na domowym routerze Huaweiu i kanał mam na "Auto" i ESP działa dobrze. Więc nie wiem czy to pomoże.
Spróbować zawsze warto. A w routerze jest dużo więcej urządzeń niż na wsi.
elmaya
Posts: 158
Joined: Wed Jun 27, 2018 5:48 pm
Location: Sevilla

Tue Jan 29, 2019 10:46 pm

Wpisz adres IP zamiast adresu serwera.
To jakiś bug w bibliotekach esspressifa. Wyłazi przy niektórych routerach
If you like my work please support it by buying me a cup of coffee :)
www.paypal.me/elmayasevilla
Post Reply